
Ēdināšanas nozarē konkurence ir ļoti sīva, taču ne vienmēr tiek piedāvāts kvalitatīvs produkts. Pēdējos gados ir būtiski pieaudzis ātrās ēdināšanas vietu skaits, īpaši "kebabnīcu". Diemžēl liela daļa šo vietu piedāvā vienveidīgu, nereti arī zemas kvalitātes ēdienu. Tirgus kļūst pārpildīts, un šādos apstākļos kļūst grūtāk pamanīt uzņēmumus, kas tiešām iegulda produktu kvalitātē, apkalpošanā un domā par ilgtermiņa attīstību. Manuprāt, šobrīd būtu svarīgi izcelt tieši tās ēdināšanas vietas, kas piedāvā sabalansētu un veselīgu uzturu. Nozares attīstībai nevajadzētu balstīties uz kvantitāti, bet gan uz kvalitāti. Tāpat ēdināšanas nozare joprojām nav atkopusies pēc pandēmijas. Daudzi restorāni un viesnīcas cīnās par izdzīvošanu, to ir spējuši tikai lielie tirgus spēlētāji. Tūrisma nozare arī nav atkopusies, un tas ļoti ietekmē ēdināšanas uzņēmumus. Ņemot vērā nelabvēlīgo nodokļu politiku, uzņēmēji nesteidzas atvērt jaunus restorānus. Ir skumji redzēt tukšās telpas un tumšos skatlogus Vecrīgā, man sāp sirds, redzot, kā izskatās vietas, kur agrāk kūsāja dzīvība. Lai ēdināšana spētu pastāvēt, ir jāievieš samazinātais PVN. Šī nozare ir ārkārtīgi sarežģīta un darbietilpīga, sākot no izejvielu iegādes, līdz pat apkalpošanai. Tas nav kā pārdot preci veikalā, restorānā ēdiens tiek gatavots uz vietas - ar visām darbaspēka un telpu izmaksām.