Latvijas biznesa gada pārskats

Latvijas biznesa gada pārskats 2021

Uzruna

Vārds “krīze” cēlies sengrieķu laikos un apzīmē, pagrieziena punktu, lēmumu. Ar krīzi mēs saprotam pēkšņas, parasti negaidīta pārmaiņas, kas izjauc ierasto darbību ritmu un lietu kārtību.

Ja skatāmies uz krīzēm ekonomikā, tad Latvijas Bankas ekonomisti recesiju definē kā divus ceturkšķus pēc kārtas, kad ekonomika uzrāda iekšzemes kopprodukta skritumu salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni. Savukārt krīzi ekonomikā var defināt kā dziļāku un izteiktāku recesiju, kurai līdzi nāk arī finanšu sistēmas satricinājumi.

Atstājot jautājumu par krīzi otrajā plānā, mēs pilnīgi skaidri zinām, ka Latvijās ekonomikā ir recesija, jo pirmo divu 2020.gada ceturkšņu iekšzemes kopprodukta izmaiņas bija negatīvas. Tādēļ šobrīd īpaši svarīgi ir sekot gan Latvijas biznesa vides dinamikai, gan atsevišķu sektoru attīstībai un, būsim godīgi, pat dzīvotspējai.

Pazīstamais ASV sociologs un komentētājs Neits Silvers savā grāmatā "Signāls un trokšņi” (Nate Silver. The Signal and The Noise), raksta, ka signāls ir patiesība, bet trokšņi mūs novirza no tās. To zin arī fiziķi un citi zinātnisko disciplīnu pārstāvji, kuriem ir bijusi pieredze laboratorijas pētījumos – trokšņi var ietekmēt mērījumu rezultātus un novirzīt pētniekus no patiesības.

Tādēļ šajos pārmaiņu, pagrieziena punktu laikos, kad mūsu ierasto lietu kārtība ir izjaukta, sevišķi svarīgi ir - ievērot signālus un atšķirt tos no trokšņa. Viens no šādiem tīriem un bezkaislīgiem signāliem Latvijas biznesa vidē ir “Latvijas biznesa gada pārskats”, un aģentūra LETA ir gandarīta par iespēju būt par šī izdevuma sadarbības partneri.

Mēs uzskatām, ka tīri signāli, korekta informācija un uz zināšanām balstīti lēmumi ir tie faktori, kas palīdzēs mums visiem kopā pārvarēt kārtējo pagrieziena punktu gan ekonomikā gan sadzīvē. LETA galvenais uzdevums ir nodrošināt ar uzticamu informāciju visus, kas ikdienā pieņem lēmumus, un mēs ticam, ka tikai gudra, uz zināšanām un datiem balstīta lēmumu pieņemšana var mūs izvest no pārmaiņām pretī labākai nākotnei.