Metālu vairumtirgotāja "Elme Metall Latvia" apgrozījums pērn samazinājies par 13%

Rīga, 23.maijs, LETA. Metālu un metāla rūdu vairumtirgotāja SIA "Elme Metall Latvia" apgrozījums pagājušajā gadā bija 54,978 miljoni eiro, kas ir par 13% mazāk nekā 2022.gadā, kā arī uzņēmums cieta zaudējumus 2,456 miljonu eiro apmērā pretstatā gadu iepriekš gūtajai peļņai, liecina "Firmas.lv" informācija.

"Elme Metall Latvia" gada pārskata vadības ziņojumā teikts, ka pagājušais gads metāla vairumtirdzniecības nozarē pagāja ģeopolitiskās situācijas radītos spēcīgas nenoteiktības apstākļos, turpinot lejupslīdi, kas sākās 2022.gadā.

Uzņēmumam bija nepieciešams pieņemt operatīvus lēmumus, lai pieprasījuma un cenu krituma apstākļos neveidotos lieli metāla krājumi, kuru cenas strauji samazinās. Pieprasījuma samazināšanos izraisīja pretinflācijas pasākumi ar likmju celšanu, kā arī strauja recesija un lejupslīde galvenajā metāla izstrādājumu tirgū Skandināvijā.

Gada beigās uzņēmuma vadība nolēma veikt krājumu pārcenošanu, novērtējot tos neto cenās, kas bija zemākas par pašizmaksu. Rezultātā gads tika noslēgts ar zaudējumiem. 

Vadības ziņojumā teikts, ka uzņēmumam galvenais izaicinājums ir pārorientēties uz nozarēm, kas mazāk pakļautas cenu svārstībām un uzrāda noturīgu pieprasījuma kāpumu. Tie ir plaši atbalstītie Eiropas Savienības (ES) zaļās enerģētikas projekti un mašīnbūves projekti. 

Tāpat sankciju dēļ "Elme Metall Latvia" nācās mainīt piegāžu ģeogrāfiju no NVS valstīm uz ES ražotājiem, kā arī ražotājiem no Lielbritānijas, Turcijas, Indonēzijas, Āfrikas un citiem. 

Vienlaikus, ņemot vērā darbības nenoteiktības apstākļus, svarīgākais joprojām ir preču krājumu optimizācija, lai krājumos nepaliktu lieli materiālu daudzumi ar paaugstinātu vērtību, teikts vadības ziņojumā.

Šogad plānots paplašināt "Elme Metall Latvia" darbību, kā arī klientu loku. No 2021.gada darbību sāka "Elme Metall" grupas internetveikals un tiek plānots paplašināt darbību arī šajā jomā. Ir noslēgti jauni līgumi par sadarbību ar klientiem mašīnbūves nozarē, kā arī turpinās aktīva darbība ar klientiem "Rail Baltica" projektā.

Tāpat tiek plānots turpināt darbību ražošanas centra izstrādājumu patērētāju loka paplašināšanai, attīstīt saražotās produkcijas realizācijas iespējas, palielinot produkcijas ar pievienoto vērtību realizācijas apmērus.

Šogad plānots paplašināt arī tranzīta darījumu apmēru ar "Elme Metall" grupas uzņēmumiem, izmantojot Latvijas ģeogrāfiskā novietojuma priekšrocības.

"Elme Metall Latvia" 2022.gadā strādāja ar 63,233 miljonu eiro apgrozījumu un guva 1,558 miljonu eiro peļņu.

"Elme Metall Latvia" reģistrēta 2000.gadā, un tās pamatkapitāls ir 3 882 560 eiro. Uzņēmuma vienīgā īpašniece ir Igaunijas "Elme Metall", bet uzņēmuma patiesie labuma guvēji ir Igaunijas pilsoņi Fjodors Bermans, Igors Bermans un Marks Bermans.