"Novaturas" apgrozījums pirmajā ceturksnī samazinājies par 9,6%

Rīga, 22.maijs, LETA. Baltijas tūrisma kompānija "Novaturas", kas ietver arī Latvijas uzņēmumu "Novatours", šogad pirmajā ceturksnī strādāja ar 34,518 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 9,6% mazāk nekā 2023.gada attiecīgajā periodā, savukārt kompānijas peļņa samazinājās vairākkārt un bija 8000 eiro, aģentūru LETA informēja kompānijā.

Uzņēmuma EBITDA jeb peļņa pirms procentiem, nodokļiem, nolietojuma un amortizācijas 2024.gada pirmajā ceturksnī bija 317 000 eiro, kas ir sešas reizes mazāk nekā attiecīgajā periodā gadu iepriekš.

"Novaturas" šogad pirmajā ceturksnī visās trijās Baltijas valstīs kopumā apkalpoja 35 700 klientu, kamēr pērn attiecīgajā periodā tika apkalpoti 38 000 klientu, tostarp Latvijas uzņēmums "Novatours" apkalpoja 10 000 klientu, kas ir līdzīgi kā pērn attiecīgajā laika periodā.

Kompānijas pārstāvji skaidro, ka peļņas kritums ir saistīts ar mazāku pieprasījums pēc ceļojumiem uz Ēģipti un klientu piesardzību Tuvo Austrumu militārā konflikta dēļ, kā arī mainītu konkurences vidi, kuras rezultātā samazinās peļņas normas. Uzņēmums šogad arī fiksējis palielinātas darbības un pārdošanas komisijas izmaksas, lai saglabātu konkurētspējīgus apstākļus darbiniekiem un partneriem.

Kompānijā arī atzīmē, ka lielu daļu no 2023.gada pirmā ceturkšņa peļņas noteica "Novaturas" efektīva aviācijas degvielas cenas krituma izmantošana. Tikmēr šā gada janvārī-martā tik labvēlīgu apstākļu tirgū nebija, kas raisīja peļņas kritumu.

"Novaturas" grupas vadītājs Kristijons Kaikaris norāda, ka šogad uzņēmums ir operatīvi reaģējis uz izmaiņām ceļotāju uzvedībā un atbilstoši pielāgojis ceļojumu programmu.

Šā gada pirmajā ceturksnī piedzīvots pieprasījuma kritums lidojumiem uz ziemas sezonā ļoti populāro Ēģipti. Tāpat Baltijas izejošā tūrisma tirgū ir divi jauni tūroperatori, kas galvenokārt koncentrējas uz populārākajiem galamērķiem visā Baltijas valstīs, tas ir, Turciju un Ēģipti, un dabiski cenšas konkurēt tirgū ar cenu piedāvājumiem, kas ir daļēji ietekmējis izmaiņas "Novaturas" peļņas normās. Rentabilitāti šogad ietekmējušas arī izmaksu pieaugums. Novērots arī nedaudz mazāks ceļojumu pieprasījums Igaunijas tirgū, salīdzinot ar Latviju vai Lietuvu, skaidro Kaikaris.

Viņš piebilst, ka uzņēmums ziemas periodā ceļotājiem piedāvājis arī alternatīvas, piemēram, atpūtu Tenerifē, Madeirā, Apvienotajos Arābu Emirātos, kā arī paplašinājis slēpošanas braucienu klāstu, piedāvājot četrus galamērķus, un ceļojumus uz 12 valstīm. 

Tāpat "Novaturas" agrāk sāka vasaras ceļojumu sezonu - lidojumi uz Kipru sākti marta vidū, bet uz Turciju - marta beigās. 

Lai stiprinātu pozīcijas un pārdošanas apmērus, "Novaturas" šogad plāno turpināt ieviest jaunus pakalpojumus. Plānots piedāvāt aģentūrām un citiem biznesa partneriem lietotājam draudzīgākus rīkus, kā arī stiprināt e-komercijas kanālus. Koncentrēšanās uz tehnoloģijām un datu analīzi balstītiem risinājumiem joprojām ir stratēģisks virziens.

"Novaturas" fokusēsies uz projektiem, kas varētu paaugstināt uzņēmuma konkurētspēju. Kompānija turpinās diversifikācijas stratēģiju un koncentrēsies uz augstākas peļņas galamērķiem. 

Vasaras sezonā "Novaturas" piedāvā 19 galamērķus no Lietuvas, 14 no Latvijas un 15 no Igaunijas. 

Maija sākumā "Novaturas" sāka agrās rezervācijas nākamās ziemas sezonas populārākajiem galamērķiem, un jūnijā izziņos pilnu 2024./2025.gada ziemas programmu, kā arī jaunus galamērķus.

"Novaturas" pagājušā gada nogalē parakstīja ilgtermiņa sadarbības līgumu ar "Heston Airlines", kas kļuvusi par galveno lidojumu partneri Igaunijā. Pirmie lidojumi ar "Heston Airlines" no Igaunijas sākās 1.maijā, un daļa lidojumu ar "Heston Airlines" tiks veikti arī no Lietuvas un Latvijas.

Lidojumi no Latvijas pārsvarā tiks izpildīti sadarbībā ar Latvijas nacionālo aviokompāniju "airBaltic", kā arī lidsabiedrību "Turkish Airlines".

"Novaturas" 2023.gada pirmajā ceturksnī strādāja ar 38,172 miljonu eiro apgrozījumu un guva 1,576 miljonu eiro peļņu.

Jau ziņots, ka "Novaturas" pagājušajā gadā strādāja ar 208,331 miljona eiro apgrozījumu, kas ir par 5,9% vairāk nekā gadu iepriekš, vienlaikus kompānijas peļņa bija 3,587 miljoni eiro.

"Novaturas" akcijas kotē Viļņas biržas oficiālajā sarakstā.

Latvijā "Novatours" reģistrēta 2000.gadā, un tās pamatkapitāls ir 176 435 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. 2022.gadā "Novatours" apgrozījums bija 40,94 miljoni eiro, bet kompānijas zaudējumi bija 380 910 eiro. Finanšu dati par 2023.gadu vēl nav publiskoti.