Mēbeļu ražotāja "Daiļrade koks" apgrozījums pērn samazinājies par 13,1%

Rīga, 10.maijs, LETA. Mēbeļu ražotājs SIA "Daiļrade koks" pagājušajā gadā strādāja ar 25,362 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 13,1% mazāk nekā gadu iepriekš, vienlaikus kompānija cieta zaudējumus 835 155 eiro apmērā pretstatā peļņai iepriekš, liecina informācija "Firmas.lv".

Uzņēmuma gada pārskata vadības ziņojumā skaidrots, ka 2023.gads bija ļoti smags, turpinājās neskaidrības galvenajos noieta tirgos, kam sekas bija pieprasījuma kritums un kopējā uzņēmuma apgrozījuma samazināšanās.

"Daiļrades koka" vadība apgrozījuma kritumu skaidro ar eksporta pieprasījuma samazināšanos un pasūtījumu trūkumu, kas neļāva strādāt ar pilnu noslodzi. Tāpat esošie uzņēmuma klienti pērn samazināja iepirkumu apjomus, jo to noieta tirgos kritās pieprasījums un arī klienti vēlējās samazināt krājumus atbilstoši aktuālajai situācijai.

Vadības ziņojumā minēts, ka kompensēt šādus samazinājumus īstermiņā nav iespējams un palīdzēt var tikai jaunu partneru atrašana. Uzņēmuma vadība norāda, ka pērn jaunu partneru atrašana bija galvenais fokuss, un tas izdevies. Jaunu pircēju meklēšana arī bija iemesls, kāpēc pagājušajā gadā uzņēmums neīstenoja būtisku darbinieku samazināšanas politiku.

Tāpat vadības ziņojumā teikts, ka zaudējumus ietekmēja arī banku kredītprocentu straujais pieaugums, kā rezultātā dubultojās izmaksas.

Uzņēmuma vadība informē, ka "Daiļrade koks" pērn ieviesa stingru finanšu disciplīnu, lai samazinātu noliktavu atlikumus un iepludinātu iegūto naudu apritē. Uzņēmums pagājušajā gadā samazināja materiālu un galvenās produkcijas atlikumus par aptuveni vienu miljonu eiro. Tomēr "Daiļrade koks" vadība norāda, ka rezultātā bija jāpārdod produkti zem pašizmaksas vai ražošanas procesā jāizmanto dārgāku materiālu, kas jau atradās noliktavā, nepērkot jaunu un lētāku.

"Daiļrade koks" pagājušā gada beigās noslēdza īstermiņa un ilgtermiņa kredītu pārfinansēšanas līgumu, ar kuru visas uzņēmuma kredītsaistības pārfinansēja vai apvienoja vienā ilgtermiņa līgumā uz pieciem gadiem. Tāpat pērn "Reģionālā investīciju banka" uzņēmumam piešķīra papildus līdzekļus apgrozāmā kapitāla papildināšanai.

Kā norāda vadība, uzņēmums turpinās strādāt pie rūpīgas plānošanas, lai ar mazākiem noliktavu apjomiem izpildītu darbus laikā.

Tāpat vadības ziņojumā teikts, ka pērn veiksmīgi pārdotas Viļakas ražotnes ēkas, kas gandrīz gadu stāvēja tukšas un prasīja papildu uzturēšanas izdevumus.

Uzņēmumā atzīmē, ka strauja situācijas uzlabošanās un klientu aktivitātes pieaugums nav prognozējams, tomēr šī gada pirmā ceturkšņa dati ir apmierinoši. "Daiļrade koks" vadība norāda, ka dalība Stokholmas mēbeļu izstādē 2024.gada februārī sniedza pozitīvus rezultātus un uzņēmums turpinās darbu pie jaunu klientu un tirgu iegūšanas.

Šogad apgrozījums prognozēts 25-27 miljonu eiro apmērā, kā arī neliela peļņa. Lai sasniegtu šādus rādītājus, uzņēmumam būs jāsamazina personāla izmaksas, ko panāks, samazinot īrētā darbaspēka izmantošanu. Tāpat plānota reorganizācija Tukuma ražotnē, apvienojot abas struktūrvienības un optimizējot administratīvās izmaksas.

Jau ziņots, ka "Daiļrade koks" 2022.gadā strādāja ar 29,169 miljonu eiro apgrozījumu, kas bija par 7,6% mazāk nekā gadu iepriekš, vienlaikus kompānijas peļņa samazinājās 3,8 reizes un bija 506 183 eiro.

Kompānija "Daiļrade koks" reģistrēta 1993.gadā, un tās pamatkapitāls ir 1,5 miljoni eiro. Kompānijas kapitālā 70% pieder Andrim Jansonam, savukārt 30% - Jurim Naglam.