Ceļu būves uzņēmuma "Binders" apgrozījums pērn pieaudzis par 23,4%

Rīga, 2.maijs, LETA. Ceļu būves uzņēmuma SIA "Binders" apgrozījums pagājušajā gadā bija 107,292 miljoni eiro, kas ir par 23,4% vairāk nekā 2022.gadā, kā arī uzņēmums guva peļņu 7,592 miljonu eiro apmērā pretstatā zaudējumiem gadu iepriekš, liecina informācija "Firmas.lv".

Kompānijas gada pārskata vadības ziņojumā norādīts, ka pērn saimniecisko darbību "Binders" spēja organizēt un īstenot atbilstoši aktuālajai situācijai Eiropā un vietējā tirgū - ar izejvielu atjaunotu pieejamību, pārkārtotām materiālu piegāžu sistēmām un nostabilizētiem būvniecībai nepieciešamo resursu izcenojumiem. 

Iepriekšējos gados "Binders" apjomīgāko projektu pasūtītājs bija "Latvijas valsts ceļi", bet pērn uzņēmums īstenoja dažāda veida infrastruktūras būvniecības, pārbūves projektus - gan militāra rakstura, gan tramvaja sliežu infrastruktūras pārbūves, gan teritoriju labiekārtojumus un citus. Pērn salīdzinoši liels darba apmērs bija Rīgā, īstenojot Rīgas domes Publiskās infrastruktūras attīstības pārvaldes un "Rīgas satiksmes" pasūtījumus. 

Ziņojumā minēts, ka pērn tirgū saglabājās liela konkurence, lai gan dažādu iemeslu dēļ saimniecisko darbību pārtrauca vairāki nozares uzņēmumi, kuri līdz tam bija spēcīgi konkurenti vietējā tirgū. Dažāda mēroga iepirkumos konkurēja liels skaits pretendentu, jo tirgū ienāca jauni dalībnieki, kā arī stiprinājās esošie.

Tāpat vadības ziņojumā atzīmēts, ka pērn turpinājās iepriekšējo gadu tendence nozares uzņēmumiem strādāt pēc principa "no finansējuma uz finansējumu", bez ilgtermiņa, uzstādījumos un termiņos nemainīga valsts autoceļu tīkla attīstības plāna, kas uzņēmējiem ļautu prognozēt nepieciešamās investīcijas, tehnoloģiju apguvi un plānot ieguldījumus ilgtspējīgai saimnieciskajai darbībai. 

"Binders" vadība norāda, ka nenoteiktību nozarē pastiprina arī dzelzceļa projekta "Rail Baltica" problemātiskā virzība un neskaidrība par turpmāko.

Uzņēmums pērn galvenokārt turpināja investēt asfaltbetona ražošanas attīstībā un tā iestrādē. Tostarp uzņēmums investēja jaunas asfaltbetona rūpnīcas iegādē Iecavā, kas uzņēmumam dos jaunas iespējas Zemgales reģiona tirgū, kā arī turpināja investēt IT risinājumos, kas atvieglo iekšējās kontroles un plānošanas procesus, kā arī mazina slogu uz valsts noteiktās dokumentācijas un datu sagatavošanas procesu.

Kompānijas vadība min, ka pērn viena no problēmām bija kvalificētu darbinieku pieejamība, papildinot, ka pieejamo darbinieku profils kļūs arvien šaurāk specializēts, ko galvenokārt rada izglītības sistēma valstī.

Lielāko daļu no "Binders" apgrozījuma pērn veidoja valsts un pašvaldību pasūtījumi, tostarp otro gadu pēc kārtas publiskās un privātās partnerības projekts "Ķekavas apvedceļa izbūve" veidoja būtisku apgrozījuma daļu. Tāpat attīstījās jauna būvniecības nozare, mākslīgo būvju būvniecība, kā arī turpinājās ūdens apgādes un kanalizācijas izbūves projekti.

Savukārt uzņēmuma peļņa pērn veidojās no realizētajiem projektiem un indeksācijas ieņēmumiem no iepriekšējos periodos veiktajiem būvdarbiem.

Pērn "Binders" realizēja vairāk nekā 60 dažādu projektu, tostarp Ķekavas apvedceļu, tramvaja infrastruktūras pielāgošanu zemās grīdas tramvaja parametriem, septītā tramvaja maršruta pievedceļu pirmās kārtas būvniecību.

Vadības ziņojumā norādīts, ka pērn ar būvniecības pasūtītājiem ir panākta vienota izpratne par indeksācijas iekļaušanu līgumos, kas būtiski uzlabo stabilitāti un prognozējamību. "Binders" aktīvi turpina piedalīties izsludinātajos būvniecības iepirkumos un strādāt pie izmaksu un procesu efektivizācijas.

2022.gadā "Binders" strādāja ar 86,966 miljonu eiro apgrozījumu un cieta zaudējumus 2,819 miljonu eiro apmērā.

"Binders" reģistrēta 1993.gadā, un tās pamatkapitāls ir 5,852 miljoni eiro. "Binders" īpašnieki ir SIA "Nule 7" (40%), kuras patiesais labuma guvējs ir Armands Garkāns, SIA "Taino 1" (30%), kuras patiesais labuma guvējs ir Alvis Tanbergs, un SIA "Trustee" (30%), kuras patiesais labuma guvējs ir Normunds Luste.