Kā pieslēgt kombinēto boileri?

boilera-pieslegsana.jpg

Komfortu mūsu mājās nodrošina energoefektīvi un pārdomāti siltuma un ūdens apgādes risinājumi. Izvēloties savam mājoklim piemērotākās ierīces, nereti tiek ieteikti kombinētie boileri. Atšķirībā no boileriem, kuru darbināšanai tiek izmantots viens enerģijas avots (elektrība, malka, gāze vai saules enerģija), kombinētie boileri darbojas ar diviem enerģijas avotiem – šo iekārtu var darbināt ar elektrību un pieslēgt pie apkures sistēmas katla, ko izmanto mājokļa apsildīšanai.

Tādējādi apkures sezonā ūdens tiek uzsildīts ar apkures katla palīdzību, vienlaicīgi ekonomējot uz elektrības rēķina, savukārt vasarā, kad centrālā apkure netiek lietota, ūdeni var sildīt arī ar elektrību. Jāatzīmē, ka, sildot ar elektrību, kombinētie boileri darbojas tikpat efektīvi kā standarta elektriskie boileri.

Kombinētā boilera darbības princips

Laikā, kad darbojas centrālā apkure, tās sasildītais ūdens plūst cauri boilerī iebūvētai spirāles formas cauruļveida apkures siltummainim, kas nodrošina arī ūdens uzsildīšanu boilerī. Boileris var labi strādāt piespiedu cirkulācijas režīmā, kā arī vaļējās, pašteces sistēmās. Savukārt, kad apkure nedarbojas vai siltajam ūdenim nav pietiekami augsta temperatūra, sāk darboties elektriskais sildelements, kas nodrošina ūdens uzkarsēšanu boilera iekšienē. Lai neļautu ūdenim atgriezties cauruļvadā, boilerim tiek uzstādīts drošības vārsts jeb pretvārsts.

Viens no galvenajiem kombinētā boileri priekšrocībām ir tā efektivitāte un vienkāršota uzstādīšana. 

Kā pieslēgt kombinēto boileri?

Kombinētie boileri (ūdens sildītāji) pēc uzstādīšanas veida tiek iedalīti – vertikālie kombinētie ūdens boileri (ūdens sildītāji) un horizontālie kombinētie boileri (ūdens sildītāji). Atkarībā no veida, jāparedz ne tikai stiprinājumi pie sienas, bet arī jāpārliecinās, ka pēc uzstādīšanas pie boilera būs viegli piekļūt. 

Pieslēgšanas darbu posmi

Pieslēgšana elektrībai

Pirms darbu uzsākšanas atvienojiet elektrību un ūdeni. Kad boileris veiksmīgi piestiprināts pie sienas un pabeigta tā pievienošana apkures sistēmai, tā elektrības vadu iesprauž rozetē.

Pieslēgšana apkures katlam

Kombinētais boilers ir jāpieslēdz pie apkures sistēmas katla, kas var būt gāzes katls, kombinētais, granulas vai cits apkures katla veids. Atkarībā no siltuma avota, ir jāievēro konkrētas pieslēgšanas prasības. Parasti, lai nodrošinātu drošu un pareizu siltuma avota pieslēgumu, tiek izmantoti attiecīgas caurules un savienotāji.

Apkures sistēmas pieslēgšana

Būtisks ir kombinētā boilera pieslēgums apkures sistēmai, kas nodrošina siltumu mājās vai dzīvoklī. To var paveikt, savienojot caurules no kombinētā boilera ar apkures sistēmas caurulēm. Bez šī savienojuma boilera siltummainis nespēs nodrošināt siltuma pārnesi no apkures sistēmas uz boileri un otrādi.

Karstā ūdens sistēmas pieslēgšana

Kombinētais boilers nodrošina karsto ūdeni, tāpēc tam ir jābūt pieslēgtam pie karstā ūdens sistēmas. Tas ietver cauruļu savienošanu no kombinētā boilera uz karstā ūdens patēriņa punktiem, piemēram, virtuves izlietni, vannu vai dušu. Kombinētais boilers parasti ir aprīkots ar karstā ūdens tvertni vai sildīšanas spirāli, lai nodrošinātu nepārtrauktu karstā ūdens plūsmu. Dažos modeļos ir arī iespēja regulēt karstā ūdens temperatūru vai ieprogrammēt noteiktus laikus, kad jums vajadzīgs karstais ūdens.

Ja plānojat mainīt vai uzstādīt jaunus radiatorus, pārliecinieties, ka tie sader ar izvēlēto boileru. Ja nepieciešams, veiciet esošās apsildes cauruļu un radiatoru dziļo tīrīšanu.

Svarīgi ir atcerēties, ka kombinētais boileris ir jāpieslēdz saskaņā ar ražotāja norādījumiem un ierīces instalācijas instrukciju. Ja jums nav pieredzes vai zināšanu, ir ieteicams sazināties ar profesionālu apkures vai elektroinstalācijas speciālistu, lai veiktu pareizu un drošu kombinētā boilera pieslēgšanu.

Lai arī kombinētie boileri ir salīdzinoši vienkāršas ierīces, to pieslēgšana var atšķirties atkarībā no konkrētā modeļa un ražotāja norādījumiem. Tādēļ pretēji bieži piekoptai praksei tomēr pirms montāžas vērts izlasīt kombinētā boilera montāžas instrukciju un sagatavot visus darbam nepieciešamos instrumentus un palīgmateriālus.

220. lv piedāvā uzticamus Ariston, Gorenje, Dražice, Titans, Ferroli kombinētos ūdens boilerus jūsu mājas komfortam un ērtībām.