Kā novietot gultu guļamistabā?

gulta-220.lv.jpg

Iespējams, pēc garas un nogurdinošas darba dienas sava gulta šķiet pati jaukākā vieta uz zemes. Nomierinošs apgaismojums, ērts matracis un skaista gultas veļa palīdz aiz guļamistabas durvīm atstāt dienas steigu un ļauties pelnītai atpūtai. Tomēr, ja ir maza guļamistaba un nav bijis laika padomāt par tās iekārtojumu, var rasties situācija, ka guļamistaba ir vienīgi vieta pārgulēšanai – nevis telpa atpūtai un relaksācijai. Ja jums šī situācija ir pazīstama, apskatīsim gultas novietojuma risinājumus guļamistabās, kas ir izaicinošas arī profesionāliem interjera dizaineriem.

Gultas novietojums būtiski ietekmē telpas lielumu. Labā ziņā ir tā, ka nav nepieciešams atteikties no ērta matrača, ja guļamistaba ir maza vai tai ir nestandarta plānojums. Visbiežāk ir vērojamas šādas situācijas:

  • gulta mazā guļamistabā;
  • gulta telpā ar diviem logiem;
  • liela izmēra gulta mazā guļamistabā;
  • gulta taisnstūrveida istabā.

Gulta mazā guļamistabā

Izplatīta situācija, kurā bieži tiek pieņemts lēmums iegādāties mazāku gultu, nevis radoši iekārtot / pārkārtot visu telpu. 

Mēbeļu izmērs

Izvēloties mazākas pārējās mēbeles – kumodi, naktsskapīšus, kosmētikas galdiņu –, iespējams saglabāt vēlamo gultas izmēru. Tāpat iekārtojumā iekļaujiet mēbeles, kas var pildīt vairākas funkcijas. Piemēram, kumode, kurā var glabāt drēbes, bet tai ir pietiekami liela augšdaļa lietu novietošanai, kas citādi varētu atrasties uz naktsskapīša.

Atbrīvojieties no liekām mēbelēm

Atbrīvošanās no krēsla guļamistabas stūrī, kas tiek izmantots vienīgi drēbju novietošanai, ir tikai viens no lieku mēbeļu piemēriem.

Gultas novietojums: centrā vai stūrī

Kad telpa atbrīvota no lielizmēra un liekām mēbelēm, varat koncentrēties gultas novietošanai. Novietojot gultu galvenās sienas centrā (parasti tā ir siena, uz kuru skatāties, atverot durvis), skatiens, ienākot telpā, vērsīsies tieši uz to. Tās abās pusēs atstājiet vietu staigāšanai un, ja paliek brīva vieta, iegādājieties funkcionālas mazāka izmēra mēbeles pārējam iekārtojumam.

Ja nav iespējams gultu novietot pie galvenās sienas, izmantojiet telpas stūri, kas nav tuvu durvīm, lai, durvīm atveroties, nenāktos gulēt aizdurvē.

Apgaismojums

(https://220.lv/lv/mebeles_un_interjers/apgaismojums)

Izmantojiet gaismekļus ar siltu vai neitrālu gaismu, lai telpā radītu omulīgu un aicinošu atmosfēru.

Gulta telpā ar diviem logiem 

Logi nebūt nav šķērslis ideālam gultas novietojumam. Ja istabas galvenajā sienā ir logi, jūs joprojām varat novietot gultu šīs sienas centrā. Izmantojiet galvgali, kas atbilst logu augstumam, kā arī piešķiriet logiem vizuālu efektu ar žalūzijām vai aizkariem.

Liela izmēra gulta mazā guļamistabā

Svarīgi ir novietot gultas rāmi galvenās, pret durvīm vērstās sienas, centrā, tādējādi jūs nodrošināsiet mazās guļamistabas izkārtojuma simetriju un varēsiet maksimāli izmantot atlikušo telpu. Gultas rāmja dizainam ir izšķiroša nozīme, lai liela gulta mazā telpā izskatītos samērīgi. Izvēlieties gultu ar konstruktīvi slaidu gultas rāmi – vēlams gaišā vai dabīgā koka apdarē. Gultas rāmja dizains ar slaidām kājiņām būs papildu ieguvums, kas vizuāli gultas apjomu piepacels virs grīdas, tādējādi telpa kļūs plašāka. 

Gulta taisnstūrveida istabā

Vienmēr mēģiniet novietot savu gultu pie istabas garākās sienas, jo guļamistabā gulta ir vissvarīgākā mēbele, kuras novietojumam pakārtojas pārējais telpas iekārtojums. Nekad nenovietojiet gultu neatkarīgi no tās izmēra pie tās pašas sienas, kur ir durvis uz istabu vai skapis.

Gultas novietojums guļamistabā, lai arī svarīgākais, ir tikai viens no daudziem aspektiem, kas jāapsver, lai iekārtotu mājīgu un funkcionālu telpu. Noderīgus padomus, kā iekārtot mazu guļamistabu, jūs varat izlasīt šeit!