Ceļvedis, kā kļūt par īstu kafijas pārzinātāju

11_kafija.jpg

Mums visiem ir nepieciešama tasīte kafijas, lai uzsāktu dienu, bet kas parastu dzērienu pārceļ augstākā līmenī? Kas atšķir katru kafijas pupiņu, un kā mēs varam iemācīties pamanīt šīs atšķirības? Ar garšas niansēm, kas ietver karameli, iesalu un pat dūmus, ir iespējams atrast to, kas jūs uzrunā visvairāk. Ir pienācis laiks aplūkot dažādās kafijas garšas un atšifrēt, kas ietilpst jūsu ideālajā kafijas tasītē.

Kafijas pupiņu iedalījums 

Sāksim ar svarīgāko: kafijas pupiņas bieži tiek iedalītas kategorijās pēc to izcelsmes. Etiopija, Kolumbija, Brazīlija un Peru ir tikai dažas no valstīm, kas ir pazīstamas ar priekšzīmīgu kafijas pupiņu ražošanu. Katras valsts produkcijai ir atšķirīga garša. Etiopijas kafija, piemēram, ir pazīstama ar ziedu un augļu notīm, tā ir nedaudz smaržīga. Peru kafija savukārt ir maigāka un ar šokolādes garšu.

Jautrs veids, kā labāk iepazīt katras kafijas pupiņas garšu, būtu spēle: iegādājieties trīs vai četru veidu kafijas pupiņas, pagatavojiet kafiju un kopā ar draugiem vai ģimeni rīkojiet degustācijas ballīti. Mēģinājums atminēt katra varianta garšu, nemēģinot krāpties un neskatoties uz iepakojumu, ir lielisks veids, kā ne tikai uzlabot savas zināšanas par kafiju, bet arī noskaidrot, kas jums patiešām patīk.

Kafijas pupiņas tiek iedalītas dažādās kategorijās, jāņem vērā, ka katrā kategorijā ir arī atvasinājumi. Visbiežāk sastopamās kafijas pupiņas ir Robusta un Arabica. 

Kafijas patēriņš

Vēl viens aspekts, kas jāņem vērā, ir tas, kā jūs dzerat savu kafiju. Ir kārdinoši palikt pie pārbaudītām metodēm, bet vai tādā veidā jūs kaut ko nepalaidīsiet garām? Latte ir maigs, samtains kārums, gandrīz kā kafijas apskāviens. Tvaicētais piens zīdaini savienojas ar tikko pagatavoto kafiju, radot kaut ko maigu. Savukārt Americano piedāvā kafijas pupiņu garšu ar mazāk piejaukumiem, un tas ir lielisks dzēriens, ko baudīt nesteidzoties.

 Foto: Pexels.com

Itālija ir espresso automāta dzimtene un izcelsmes valsts tiem dzērienu veidiem, kurus mūsdienās varam pasūtīt kafejnīcās. Itāļi kapučīno dzer tikai no rīta, bet pēcpusdienā viņi malko espresso. Kafijas kultūra nozīmē to, ka itāļi pat nepiesēž, lai iedzertu savu dzērienu plkst. 15.00; espresso ar cukuru tiek pagatavots pie bāra letes un ātri izdzerts, lai viņi varētu doties atpakaļ savās dienas gaitas. 

Tāpat arī īstiem kafijas pazinējiem rīts var sākties ar spēcīgu Etiopijas kafiju, kas papildināta ar putām un šokolādi, un tas var padarīt darba dienu mazliet īpašāku. Savukārt tumši grauzdēta espresso kafija ar šokolādes toņiem ir vairāk piemērota trīs kārtu maltītes noslēgumam iecienītākajā restorānā.

Kafijas pagatavošana

Dažādām kafijas šķirnēm ir piemērotākas dažādas pagatavošanas metodes. Ar klasisko espresso kafijas automātu var pagatavot gardu kafiju ar zeltainu krēmu. Vēl viena  priekšrocība ir tā, ka kafiju pagatavo barista, kas ir atzīta profesija, un labākie šīs profesijas pārstāvji parūpēsies, lai katra pagatavotā kafijas tasīte būtu izcila. 

Tomēr mājās būtu grūti novietot milzīgo komerciālo espresso kafijas automātu, tāpēc kafijas pazinēji, lai mājās iegūtu kofeīna devu, izmanto kafijas kannu (zināmu arī kā franču prese), mokas kanniņu vai veco labo filtru kafijas automātu. Aizvien populārāka kļūst arī aukstā kafijas pagatavošana, lai gan šī metode prasa sagatavošanos, organizētību un pacietību. Karstā vasaras dienā ledusskapī ievietota aukstās kafijas krūze ir īsta paradīze – tas ir veids, kā saglabāt vēsumu un modrību, baudot saules starus.

Pupiņu grauzdēšana 

Grauzdētām kafijas pupiņām patiesībā ir īss derīguma termiņš – no vienas līdz trim nedēļām –, un tam jāpievērš uzmanība, pērkot kafijas pupiņas lielveikalā. Aplūkojiet uz iepakojuma norādīto aili "Grauzdēšanas datums" un centieties izmantot kafijas pupiņas pēc iespējas ātrāk.

Malšana mājās

Visbeidzot, ikviens kafijas gurmāns zina, ka labākais veids, kā iegūt garšu no kafijas pupiņām, ir malšana mājās. Lai iegūtu lielisku baudījumu, samaliet tās tieši pirms kafijas pagatavošanas. Tas ir vienkāršs un efektīvs veids, kā iegūt garšu no katras kafijas pupiņas. Kad kafijas pupiņas ir samaltas, uz tām iedarbojas skābeklis, pat speciālajos aizsargiepakojumos, tādējādi kafija ievērojami zaudē aromātu. Tāpēc risinājums būtu kafijas dzirnaviņas, kas ir pieejamas visās cenu kategorijās.

 

Ir tik daudz veidu, kā pagatavot un dzert kafijas pupiņas, un ir pieejams tik daudz dažādu šķirņu. Lai kļūtu par kafijas pārzinātāju, ir svarīgi izmantot iespēju nogaršot un izbaudīt visus pieejamos variantus.