Ar kādiem darbiem var palīdzēt mauriņa traktors?

maurina-traktors-min.jpg

Regulāri saimniekojot īpašumā, kura pļaujamā platība ir lielāka par 2000 kvadrātmetriem, pienāk brīdis, kad vien ar savu roku un kāju spēku visus darbus apdarīt nav iespējams. Šādos brīžos saimnieciski pareizs lēmums ir iegādāties dārza traktoru. Parasti tā galvenā funkcija ir pļaušana, taču praksē pierādās, ka dārza traktors ir ņiprs un jaudīgs palīgs vēl daudzos citos darbos. Cik plaši to izmantosiet, būs atkarīgs no aprīkojuma konkrētam traktora modelim un jūsu vajadzībām. Runa būs par dārza traktoriem, kuriem pļaušanas bloks ir novietots no apakšas, starp riteņiem – paraudzīsimies, kādus darbus tas spēj veikt.

Pļaušana

Dārza traktoru var arī dēvēt arī par mauriņa traktoru, jo tam ir augsta veiktspēja lielu platību pļaušanā. Ja jāpļauj daudz un bieži, vēlams izvēlēties modeli, kam ir vismaz 12.5 zirgspēku dzinējs. Gluži kā automašīnai arī mauriņa traktors ir gan ar manuālo, gan ar automātisko ātrumkārbu, pēdējie ir dārgāki. Svarīgs kritērijs ir pļaušanas platums. Jo mazāk zālienā koku, krūmu un dobju, jo piemērotāks būs lielāks pļaušanas platums – 96 centimetri vai virs metra.

Zāles un lapu savākšana

Dārza traktoru var aprīkot ar savākšanas grozu nopļautajai zālei un rudenī lapām. Grozam ir izgāšanas funkcija, kas atvieglo iztukšošanu, kā arī atsevišķiem modeļiem ir iespējama pakāpeniska darba augstuma regulēšana. Savākšanas funkciju veic ar četrām birstēm (birstes nomaināmas), kas darbojas ar rotācijas ātrumu 5:1. Savākšanas groza lielums no 180 līdz 250 litriem.

Sniega tīrīšana

Sniega tīrīšana ir grūts darbs, ar ko veiksmīgi tiek gala dārza traktors ar sniega šķūri. Traktora veiktspēju var palielināt, uzliekot riteņiem sniega ķēdes.

Vešana 

Traktora piekabē var bērt smiltis, granti un melnzemi; vest maisus, akmeņus, malku un velēnas; no jūras krasta atvest jūras mēslus, pievest salmus un pakaišus utt. Izmantojiet traktoru, lai aizvestu smagus darbarīkus. Tā, piemēram, benzīna dzīvžoga šķēres daudz parocīgāk ielikt traktora piekabē un aizvest kopā ar grābekli, lai, pabeidzot dzīvžoga veidošanu, varētu visu lieko akurāti sagrābt un aizvest uz kompostu vai ugunskura vietu. 

Mauriņa aerācija un skarifikācija

Traktoram iespējams pievienot aeratoru vai skarifikatoru. Tā, piemēram, tapu aerators veido mauriņā caurumus kā trubiņas, pa kurām augsnē nonāk gaiss, ūdens un mēslojums. Tā darba platums var sasniegt pat 120 centimetrus (32 tapu naži) un 8 centimetrus darba dziļumu, kas ir vairāk nekā parastiem aeratoriem. 

Augsnes sagatavošana

Zemes darbi ir smagi un laikietilpīgi, taču ar kultivatoru vai dārza ecēšām tos iespējams paveikt daudz ātrāk un galvenais – nepārpūloties. Traktoram pievienojami kultivatora modeļi, kas paredzēti dziļai augsnes irdināšanai. Kultivatora zobi ir regulējami un darba platums ir līdz 100 cm.

Minerālmēslu izkaisīšana

Agrāk minerālmēslu granulas bija lielākas, taču tagad tās ir daudz mazākas un paredzētas izkaisīšanai ar speciālām iekārtām. Velkams kaisītājs paredzēts mēslojuma izkaisīšanai līdz 3 metriem diametrā. Tam ir regulējams kaisīšanas apjoms. Kaisītāju var lieliski piemērot arī sāls un smilšu izkaisīšanai. Dažas kaisītāja modifikācijas piemērotas sēklu izsējai.

Smidzinātājs un miglotājs

Dārzos, kur augu kultūras tiek audzētas ne tikai pašpatēriņam, ļoti noderēs dārza traktoram pielāgota neliela piekabe, uz kuras uzliek smidzinātāju vai miglotāju. Miglotājs ar 50 vai 100 litru ietilpību, šļūteni un pumpi.

Sūnu grābeklis

Regulārai sūnu izķemmēšanai no mauriņa.

Velkams režģis zemes un kurmju rakumu līdzināšanai

Šāda papildierīce varētu šķist lieka līdz brīdim, kad saskaramies ar lieliem un maziem kurmju rakumiem, kas izraibinājuši vēl pirms brīža gludo un sakopto zālāju.

Zemes planēšana

Ja plānojat iekārtot jaunu zālienu, zemes planēšanai izmantojiet veltni sakabē ar traktoru. Tāds veltnis ir izgatavots no izturīga polipropilēna un pildīts ar ūdeni.

 

Dārza traktors kopā ar atbilstošu aprīkojumu ir jaudīgs un ļoti noderīgs palīgs visdažādākajos darbos dārzā, laukā un piemājas saimniecībā. 220.lv piedāvā iespēju dārza traktorus un to aprīkojumu iegādāties uz izdevīgiem nosacījumiem, arī uz nomaksu.