Bijušais zivju konservu ražotāja valdes loceklis par maksātnespējas procesa kavēšanu sodīts ar sabiedrisko darbu

Rīga, 20.janv., LETA. Rīgas rajona tiesa 18.janvārī bijušajam zivju pārstrādes uzņēmuma SIA "Saiva Anno 1949" valdes loceklim Jevgenijam Bobrovskim par maksātnespējas procesa kavēšanu piespriedusi 300 stundu sabiedrisko darbu, atņemot tiesības trīs gadus veikt jebkāda veida komercdarbību, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Ar 2016.gada 10.februāra Rīgas rajona tiesas Jūrmalas tiesu nama tiesneses lēmumu tika ierosināta "Saiva Anno 1949" tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) lieta.

2016.gada 31.maijā tika apmierināts minētā uzņēmuma TAP pieteikums, proti pasludināta TAP īstenošana, apstiprināts TAP pasākumu plāns kopā ar kreditoru sarakstu un noteikts TAP īstenošanas termiņš līdz 2018.gada 31.maijam, kā arī iecelta maksātnespējas administratore.

TAP pasākumu plānu 2016.gada 6.maijā parakstīja uzņēmuma vienīgā amatpersona - valdes priekšsēdētājs Bobrovskis, kā arī plāns tika saskaņots ar kreditoriem un apstiprināts ar 2016.gada 31.maija tiesas spriedumu. Atbilstoši plānam uzņēmums, nesaskaņojot ar iecelto administratoru, drīkstēja slēgt nepieciešamos ar saimniecisko darbību saistītos darījumus, kur viena darījuma summa nepārsniedz 20 000 eiro.

2016.gada 5.septembrī Bobrovskis, būdams uzņēmuma valdes priekšsēdētājs un vienīgā amatpersona, zinot, ka pret saistīto uzņēmumu SIA "Saules rags" pastāv parādsaistības ne mazāk kā 72 363 eiro apmērā, un vienlaikus apzinoties, ka "Saiva Anno 1949" nav spējusi pienācīgi pildīt tekošās saistības, tādējādi nav spējīga izpildīt TAP pasākumu plāna nosacījumus, pārkāpa ar 2016.gada 31.maija tiesas spriedumu, apstiprināto TAP pasākumu plāna nosacījumus un bez saskaņošanas ar administratoru noslēdza neatļautu darījumu ar ieinteresēto juridisko personu, tai skaitā saistīto uzņēmumu "Saules rags".

Tā rezultātā ar minēto darījumu uzņēmumam "Saules rags" tika pārdota jeb nelikumīgi atsavināta "Saiva Anno 1949" piederošā manta - saražotā zivju konservētā produkcija par summu 42 969 eiro apmērā. Minētais darījums tika noslēgts, kā samaksas veidu norādot bezskaidras naudas pārskaitījumu, turklāt nenorādot samaksas termiņu. Vienlaikus Bobrovskis apzinājās, ka "Saules ragam" nav tāda apmēra brīvu līdzekļu, kas vispār ļautu norēķināties ar "Saiva Anno 1949".

2016.gada 8.septembrī Rīgas rajona tiesā tika saņemts TAP administratores pieteikums par "Saiva Anno 1949" maksātnespējas procesa pasludināšanu un ar 2016.gada 11.oktobra Rīgas rajona tiesas Jūrmalas tiesu nama tiesneses spriedumu pasludināts "Saiva Anno 1949" maksātnespējas process. Norēķins par iegādāto preci no "Saules raga" puses netika veikts.

Kā liecina lietas materiāli, Bobrovskis, veicot 2016.gada 5.septembra darījumu, pārkāpa ar 2016.gada 31.maija tiesas spriedumu apstiprināto TAP pasākumu plāna nosacījumus - aizliegumu bez administratora atļaujas slēgt darījumus, kuru summa pārsniedz 20 000 eiro, kā arī aizliegumu segt saistības pret saistīto uzņēmumu "Saules rags" līdz TAP beigām.

Tāpat Bobrovskis pārkāpa 2010.gada 26.jūlija Maksātnespējas likumā paredzēto kreditoru vienlīdzības principu, kas noteic, ka "kreditoriem tiek dotas vienādas iespējas piedalīties procesā un saņemt savu prasījumu apmierinājumu saskaņā ar saistībām, kuras tie nodibinājuši ar parādnieku pirms procesa uzsākšanas," un patvaļas aizlieguma principu, kas noteic, ka "kreditors un parādnieks nedrīkst veikt individuālas darbības, kas nodara kaitējumu kreditoru kopuma interesēm," kā arī pārkāpa TAP īstenošanas laikā parādniekam ar likumu noteikto aizliegumu "slēgt jebkādus darījumus vai veikt darbības, kas var pasliktināt viņa finansiālo stāvokli vai kaitēt kreditoru kopuma interesēm". Tāpat viņš ignorēja likumā noteikto pienākumu pildīt TAP pasākumu plānu.

Tādējādi Bobrovskis ar 2016.gada 5.septembra nelikumīgo darījumu lika šķēršļus TAP gaitai, apzināti patvaļīgi, nelikumīgi atsavināja parādnieka "Saiva Anno 1949" piederošo mantu saistītajam uzņēmumam "Saules rags", veicot aizliegtas individuālas darbības "Saiva Anno 1949" aktīvu samazināšanā un priekšrocības izdarīšanā pret saistīto uzņēmumu "Saules rags", kas nodarīja kaitējumu kreditoru, kuri norādīti TAP pasākumu plānā, interesēm ne mazāk kā 42 969 eiro apmērā.

Ar minētajām darbībām Bobrovskis izdarīja noziedzīgu nodarījumu, kas paredzēts Krimināllikuma 215.1 panta otrajā daļā.

Turklāt Bobrovskis lika šķēršļus maksātnespējas procesa gaitā, kas parādnieka pārstāvja rīcībā izpaudās kā nelikumīga mantas atsavināšana.

Apsūdzētais, aizstāvis vai cietušais desmit dienu laikā no saīsinātā sprieduma pasludināšanas dienas var iesniegt tiesai rakstisku lūgumu par pilna sprieduma sagatavošanu, un tādā gadījumā tiesa pilnu spriedumu sagatavos 14 dienu laikā, paziņojot tā pieejamības datumu.

Pilno spriedumu varēs pārsūdzēt apelācijas kārtībā desmit dienu laikā.

Kā liecina "Firmas.lv" dati, SIA "Saiva Anno 1949", kuras pamatkapitāls bija 399 943 eiro, tika reģistrēta 2007.gadā, bet 2018.gada 6.septembrī tā likvidēta.

Savukārt 2002.gadā reģistrētā SIA "Saules rags" likvidēta vēlāk - 2019.gada 20.septembrī. Šajā uzņēmumā Bobrovskis vairākus gadus darbojies kā valdes loceklis.