Tiesa apmierina "Rēzeknes satiksmes" prasību pret bijušo valdes locekli Koršenkovu un liek atmaksāt 147 484 eiro

Rīga, 18.janv., LETA. Tiesa apmierinājusi pašvaldības SIA "Rēzeknes satiksme" prasību pret bijušo valdes locekli Jevgēniju Koršenkovu un likusi atmaksāt uzņēmumam 147 484 eiro, aģentūru LETA informēja Daugavpils tiesas priekšsēdētāja palīdze Aiga Trokša-Traško.

Civillietu 13.janvārī izskatīja Daugavpils tiesas Daugavpilī tiesnese Vita Lāčplēse.

Tiesa nosprieda piedzīt no Koršenkova par labu "Rēzeknes satiksmei" zaudējumu summu 144 432 eiro apmērā un tiesas izdevumus 3052 eiro, pavisam 147 484 eiro. Vienlaikus noteikts Koršenkovam termiņš sprieduma labprātīgai izpildei desmit dienas no sprieduma spēkā stāšanās dienas.

Spriedumu vēl var pārsūdzēt apelācijas kārtībā Latgales apgabaltiesā 20 dienu laikā no sprieduma sagatavošanas dienas, proti no 13.janvāra, iesniedzot sūdzību Daugavpils tiesā, piebilda Trokša-Traško.

Kā atgādina Rēzeknes pašvaldības Komunikācijas un ārējas sadarbības nodaļas vadītāja Nataļja Jupatova, 2019.gada jūlijā, ņemot vērā audita rezultātus un konstatētās nepilnības iestādes darbā, no pasažieru pārvadātāja uzņēmuma valdes locekļa amata atstādināja Koršenkovu. Funkcionālā audita ziņojumā tika uzskaitīta virkne pārkāpumu, kas kapitāldaļu turētāja pārstāvim radīja šaubas par uzņēmuma valdes locekļa darbošanos kā krietnam un rūpīgam saimniekam.

Prasības pamatā, ar kuru uzņēmums nolēma vērsties tiesā pret Koršenkovu, bija 2012.gada 25.maijā noslēgtā vienošanās un 2016.gada 31.maija līgums ar SIA "Euro Energo Company" par dīzeļdegvielas piegādi, ko noslēdza Koršenkovs uzņēmuma "Rēzeknes satiksmes" vārdā, pamatojoties uz atklāta konkursa rezultātiem. Nenodrošinot ar "Euro Energo Company" noslēgtā līguma izpildes kontroli, nepildot līguma nosacījumus par cenas veidošanās mehānismu, tika pieļauta situācija, kurā "Rēzeknes satiksme" pārmaksāja par piegādāto degvielu.

Uzņēmumam no "Rēzeknes satiksme" tika samaksātas lielākas summas, nekā bija atrunātas līgumos. "Rēzeknes satiksme" vērsās Daugavpils tiesā ar prasības pieteikumu pret uzņēmuma bijušo valdes locekli Koršenkovu par zaudējumu piedziņu 144 432 eiro apmērā.

Neskatoties uz konstatētajiem trūkumiem, nepilnībām iestādes darbā un nodarītajiem zaudējumiem, Koršenkovs atstādināšanu no amata uztvēra ļoti personīgi, nosūtot materiālus Ģenerālprokuratūrai, vēršoties Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) un plānojot vērsties arī tiesā, apgalvoja pašvaldībā.

Ņemot vēra pirmās instances tiesas lēmumu, pašvaldība plāno vērsties KNAB ar lūgumu pārbaudīt Koršenkova darbības atbilstību likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" prasībām.

Jau ziņots, ka Koršenkovs no amata atbrīvots 2020.gada jūlijā. Šāds lēmums pieņemts, "ņemot vērā audita rezultātus un nepilnības līdzšinējā darbā".

Pagājušā gada 22.jūlijā Koršenkovu atsauca no Daugavpils pievadķēžu ražotāja AS "Ditton pievadķēžu rūpnīca" valdes, pamatojoties uz Komerclikuma 306.pantu. Tajā teikts, ka valdes locekli var atsaukt padome, ja tam ir svarīgs iemesls. Par svarīgu iemeslu jebkurā gadījumā uzskatāma rupja pilnvaru pārkāpšana, pienākumu neizpilde vai nepienācīga izpilde, nespēja vadīt sabiedrību, kaitējuma nodarīšana sabiedrības interesēm, kā arī akcionāru sapulces izteiktā neuzticība.

Vienlaikus tajā pašā pantā noteikts, ka valdes loceklis var jebkurā laikā atstāt valdes locekļa amatu, par to iesniedzot paziņojumu sabiedrībai.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, Koršenkovs "Ditton pievadķēžu rūpnīca" valdē bija kopš 2020.gada septembra beigām.