precizēta - Madonā no marta siltumenerģijas tarifs pieaugs par 5%

(Precizēts atkārtotā tarifa pieauguma datums 1. un 2.rindkopā.)

Rīga, 18.janv., LETA. Madonā un tās apkārtnē no 1.marta siltumenerģijas tarifs pieaugs par 5% līdz 53,23 eiro par megavatstundu (MWh), bet no maija kļūs vēl par 0,44 eiro par MWh lielāks, aģentūru LETA informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pārstāvji.

Apstiprinātais tarifs spēkā būs Madonā, Aizpurvē, Dzelzavā, Liezērē, Ozolos, Biksērē, Kusā un Barkavā. SIA "Madonas siltums" pašlaik piemēro siltumenerģijas tarifu 50,68 eiro par MWh apmērā. SPRK izvērtējusi un apstiprinājusi jaunu "Madonas siltums" tarifu. Jaunais tarifs no 1.marta būs 53,23 eiro par MWh, bet no 1.maija tas būs 53,67 eiro par MWh.

Visu nepieciešamo siltumenerģiju uzņēmums "Madonas siltums" saražo pats, izmantojot šķeldu (99,2% no siltumenerģijas apjoma) un kokskaidu granulas (0,8% no siltumenerģijas apjoma).

SPRK Enerģētikas departamenta direktore Līga Kurevska norāda, ka "Madonas siltums" apstiprinātais siltumenerģijas tarifs ir zemāks par vidējo siltumenerģijas tarifu Latvijā. Tas skaidrojams ar to, ka komersants kā kurināmo izmanto šķeldu un granulas. 

Lai gan pēdējā laikā tendence pieaugt ir arī atjaunīgo kurināmā resursu cenām, šo resursu cenas joprojām ir būtiski mazākas nekā dabasgāzei. Kurevska skaidro, ka salīdzinoši nelielais tarifa pieaugums arī saistāms ar veiksmīgu uzņēmuma darbības organizēšanu, kas ļāvusi nodrošināt stabilas darbības izmaksas ilgākā laika periodā.

Apstiprinātajā tarifā lielākais izmaksu pieaugums ir pamatlīdzekļu nolietojumam, darba samaksai ar sociālajām iemaksām, elektroenerģijas izmaksām un procentu maksājumiem. Salīdzinoši lielāks samazinājums ir iekārtu remonta un uzturēšanas izmaksām.

SPRK, izvērtējot tarifu projektu un to veidojošo izmaksu pamatojumu, secināja, ka jaunie tarifi ir pamatoti un aprēķināti tādā apmērā, lai segtu "Madonas siltuma" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu izmaksas.

Vienlaikus, ņemot vērā, ka "Madonas siltums" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu sniegšanā ir iespējamas kurināmā (šķelda, granulas) cenu izmaiņas, SPRK komersantam piešķīra arī atļauju pašam noteikt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifus. Proti, gadījumā, ja arī jaunais kurināmā līgums paredz mazākas kurināmā izmaksas, komersantam ir pienākums noteikt zemāku siltumapgādes tarifu. Ja šis pienākums netiek pildīts, SPRK var rosināt tarifa pārskatīšanu vai atcelt iespēju komersantam pašam noteikt tarifu.

Kopumā SPRK šobrīd izskatīšanā ir 14 siltumapgādes tarifu projekti Latvijā.

"Madonas siltums" reģistrēts 1994.gadā un tās pamatkapitāls ir 2,723 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmuma finanšu dati par 2021.gadu vēl nav pieejami, bet 2020.gadā tas strādāja ar 2,111 miljonu eiro apgrozījumu un 21 212 eiro peļņu. "Madonas siltums" pieder Madonas novada pašvaldībai.