No janvāra "ZAAO" atkritumu apsaimniekošanas maksa pieaugs vidēji par 5%

Rīga, 2.dec., LETA. Dabas resursu nodokļa (DRN) pieauguma ietekmē no 1.janvāra vidēji par 5% pieaugs pašvaldību uzņēmuma "ZAAO" maksa par atkritumu apsaimniekošanu, aģentūru LETA informēja "ZAAO" pārstāvji.

DRN likme par sadzīves atkritumu apglabāšanu poligonos 2022.gadā pieaugs līdz 80 eiro par tonnu pašreizējo 65 eiro par tonnu vietā. Tas attiecīgi ietekmē arī atkritumu apsaimniekošanas kopējo maksu, kuras viena no būtiskām komponentēm ir atkritumu nodošanas izmaksas poligonos.

Maksa par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu no 2022.gada 1.janvāra sadārdzināsies vidēji par 5%. Par 240 litru konteinera vienreizēju tukšošanu būs jāmaksā aptuveni 0,28 eiro vairāk, 1100 litru konteinera tukšošanas reize sadārdzinās vidēji par 1,27 eiro.

Lai samazinātu individuālos tēriņus par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, ZAAO aicina iedzīvotājus izmantot uzņēmuma nodrošināto dalītās atkritumu vākšanas infrastruktūru - EKO laukumus, EKO punktus, kā arī vairākās pilsētteritorijās un blīvi apdzīvotās vietās pieejamo individuāli dalīti vākto atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu privātmājām.

Katrs ZAAO klients šajās dienās saņem informatīvu vēstuli par plānotajām maksas izmaiņām.

Jau vēstīts, ka "ZAAO" koncerns pērn strādāja ar 9,024 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 15,5% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt koncerna peļņa pieauga 2,3 reizes, sasniedzot 72 814 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Jau ziņots, ka šogad pirmajā pusgadā ZAAO strādāja ar 4,829 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 20,8% vairāk nekā attiecīgajā periodā pirms gada, savukārt kompānijas peļņa pieauga par 2,6%, sasniedzot 447 725 eiro, liecina uzņēmuma publiskotie operatīvie pārskati.

"ZAAO" pieder Valmieras, Limbažu, Cēsu, Smiltenes, Valkas, Siguldas, Balvu un Saulkrastu novadu pašvaldībām.