Tiesneses slimības dēļ uz nenoteiktu laiku atliek bijušā Rīgas 1.slimnīcas valdes locekļa krimināllietas izskatīšanu

Rīga, 30.nov., LETA. Tiesneses darbnespējas dēļ Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa lēma uz nenoteiktu laiku atlikt liecinieku pratināšanu lietā, kurā par dokumentu viltošanu apsūdzēti bijušās Rīgas 1.slimnīcas amatpersonas un būvuzņēmuma "Torenberg" pārstāvjiem, aģentūra LETA uzzināja tiesā.

Apsūdzības uzrādītas bijušajam slimnīcas valdes loceklim Genādijam Sevastjanovam (S), bijušam slimnīcas iepirkumu speciālistam Mārtiņam Pukinskim, bijušajam būvfirmas "Torenberg" valdes loceklim Aleksandram Kreiceram un bijušajam uzņēmuma tehniskajam direktoram Magnusam Kurpuševam.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) rosināja Sevastjanovu, Kreiceru un Kurpuševu apsūdzēt par krāpšanas mēģinājumu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās. Amatpersonu un vienu no privātpersonām tika rosināts apsūdzēt arī par dokumentu viltošanu un izmantošanu. Tāpat amatpersonu birojs rosināja apsūdzēt par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Prokuratūras preses sekretāre Laura Majevska, neminot personu vārdus, aģentūrai LETA apliecināja, ka trīs personām apsūdzības uzrādītas tikai par dokumentu viltošanu. Prokuratūra šajā nodarījumā nolēmusi apsūdzēt vēl kādu slimnīcas darbinieku, lai gan birojs lūdza sākt kriminālvajāšanu rosināja sākt tikai pret trīs cilvēkiem.

Krimināllikums par dokumentu viltošanu paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu.

KNAB iepriekš paziņojumā presei rakstīja, ka par 2018.gada iepirkumu pēc līgumā paredzēto darbu izpildes amatpersona un viena no privātpersonām vienojušās, ka viltos iepirkuma dokumentus. Savukārt 2019.gada martā amatpersona organizēja iepirkumu par pakalpojumiem, kuri izpildīti jau 2018.gadā. Tad visi trīs aizdomās turētie vienojās īstenot noziedzīgu nodomu, kas vērsts uz pašvaldības budžeta līdzekļu nelikumīgu iegūšanu un amatpersona ar vienu no privātpersonām parakstīja līgumu, kurā iekļauta nepatiesa informācija, iepriekš vēstīja KNAB.

Tad no trijotnes neatkarīgu iemeslu dēļ pakalpojuma sniedzējam netika pārskaitīti pašvaldības budžeta līdzekļi. KNAB uzskatīja, ka iespējamie pašvaldības budžetam nodarītie zaudējumi ir 9495 eiro.

Uzņēmums "Torensberg", pēc "Firmas.lv" datiem, dibināts 2006.gadā, un tā pamatkapitāls ir 8526 eiro. Kapitālsabiedrība pieder Marijai Kinastei (agrāk Kreicerei). Kreicers šī uzņēmuma valdē atradās laikā no 2014.gada līdz 2019.gada 25.aprīlim.

Kreicers jau iepriekš tika notiesāts tā dēvētajā Bērnu slimnīcas krimināllietā. Viņam piespriesta nosacīta brīvības atņemšana uz četriem mēnešiem ar pārbaudes laiku uz astoņiem, piespiedu darbs uz 70 stundām, naudas sods 70 minimālo mēnešalgu apmērā jeb 30 100 eiro, kā arī daļēja mantas konfiskācija - 42 780 lati (60 870 eiro).

Rīgas 1.slimnīca pilnībā pieder Rīgas domei.