"DelfinGroup" veiks obligāciju dzēšanu 10 miljonu eiro apmērā

Rīga, 25.okt., LETA. Pirmdien nebanku kreditētājs AS "DelfinGroup" veiks 2016.gadā emitēto obligāciju dzēšanu piecu miljonu eiro apmērā, savukārt pirms termiņa, 25.novembrī, izmantojot atpirkšanas iespēju saskaņā ar prospekta nosacījumiem, tiks dzēstas 2019.gadā emitētās obligācijas vēl par pieciem miljoniem eiro, teikts uzņēmuma paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Kopumā tiks dzēstas obligācijas par 10 miljoniem eiro, tādā veidā mazinot uzņēmuma piesaistīta finansējuma izmaksas un īstenojot pasākumus, kas vērsti uz "DelfinGroup" ilgtermiņa mērķu sasniegšanu.

"DelfinGroup" valdes priekšsēdētājs Didzis Ādmīdiņš paziņojumā norāda, ka akciju sākotnējā publiskajā piedāvājumā (IPO) piesaistītos līdzekļus "DelfinGroup" izmantos dārgāko obligāciju atmaksai. Atmaksājot 10 miljonu eiro obligācijas un refinansējot saistības, paredzams sasniegt līdz pat 1,8 miljonu eiro pozitīvu efektu uz uzņēmuma peļņu gada griezumā.

Saskaņā ar "DelfinGroup" mērķiem finansējuma izmaksas ir plānots samazināt zem 8% gadā vidējā termiņā, kas, ņemot vērā uzņēmuma esošo attīstības līmeni, rezultātus un uzņemto attīstības dinamika, ir pragmatisks mērķis, norāda Ādmīdiņš.

Vairāk nekā septiņu gadu laikā "DelfinGroup" biržā "Nasdaq Riga" ir veicis kopumā sešas obligāciju emisijas par kopējo summu 27 miljoni eiro. Kopumā vairāk kā 160 investori no vairāk nekā 20 valstīm ir investējuši "DelfinGroup" obligācijās.

Pēc obligāciju dzēšanas 10 miljonu eiro apmēra, aktīvo emisiju apjoms būs 8,5 miljoni eiro, ko veidos esošās divas slēgta laidiena obligāciju emisijas - obligāciju emisija 3,5 miljonu eiro apmērā ar procentu likmi 12% gadā un ar atmaksas termiņu 2022.gada 25.novembrī un obligāciju emisija piecu miljonu eiro apmēra ar procentu likmi 9,75% gadā un ar atmaksas termiņu 2023.gada 25.augustā. Ar uzņēmuma akcionāriem saistīto personu ieguldījums uzņēmuma obligācijās ir zem 1% no esošo un arī atmaksājamo obligāciju finansējuma.

Papildus obligāciju finansējumam "DelfinGroup" kopš 2016.gada sadarbojas ar savstarpējo aizdevumu platformu AS "Mintos", kas sniedz iespēju ar konkurētspējīgām procentu likmēm piesaistīt līdzekļus un, augot uzņēmuma kredītportfelim, elastīgi palielināt finansējuma apjomu. Jau šobrīd ar savstarpējo aizdevumu platformas starpniecību piesaistītā finansējuma nominālās procentu likmes atsevišķiem aizņēmumiem sasniedz līdz pat 6% gadā. "Mintos" uzņēmuma aizdevumiem 10 punktu skalā ir piešķīris riska reitingu "8", kas ir labākais novērtējums starp platformas aizdevumu emitentiem.

"DelfinGroup" šī gada vasarā publicēja uzņēmuma ilgtermiņa finanšu mērķus 2024.gadam. Līdz 2024.gada beigām uzņēmums plāno dubultot konsolidēto neto kredītportfeli, tam pārsniedzot 70 miljonus eiro. Pakāpeniski kāpinot rentabilitāti, uzņēmums 2024.gadā plāno sasniegt 17,6 miljonu eiro EBITDA, kā arī 12,9 miljonu eiro peļņu pirms nodokļiem.

"DelfinGroup" dividenžu politika paredz izmaksāt dividendes reizi ceturksnī, dividendēs izmaksājot līdz 50% no ceturkšņa peļņas. Papildus tam, reizi gadā pēc gada pārskata apstiprināšanas, tiek paredzēta iespēja veikt papildus dividenžu izmaksu. Finanšu gada laikā akcionāriem dividendēs plānots izmaksāt vismaz 50% no uzņēmuma konsolidētās peļņas.

"DelfinGroup" IPO noslēdzās 14.oktobrī un tas pēc investoru skaita bija līdz šim lielākais IPO Latvijas vēsturē. Kopumā IPO piedalījās 5927 investori un uzņēmums piesaistīja 8,09 miljonus eiro. "Nasdaq Riga" valde 19.oktobrī pieņēma lēmumu ar 20.oktobri sākt "DelfinGroup" akciju kotēšanu Baltijas Oficiālajā sarakstā.

"DelfinGroup" koncerna apgrozījums 2020.gadā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pieauga par 9%, sasniedzot 23,7 miljonus eiro, vienlaikus koncerna peļņa pieauga par 11,4% un bija 3,9 miljoni eiro.

Kompānija "DelfinGroup" reģistrēta 2009.gadā. Līdz 2012.gada jūnija beigām kompānija strādāja ar nosaukumu "Lombards24.lv", bet tad mainīja nosaukumu uz "ExpressCredit". Savukārt par "DelfinGroup" kompānija pārtapa 2020.gada februāra sākumā.

Uzņēmuma lielākais akcionārs ar 65,18% akciju ir "L24 Finance", kuras patiesie labuma guvēji ir Aigars un Linda Kesenfeldi, bet kopumā 31,32% akciju pieder Agra Evertovska uzņēmumiem SIA "EC finance" un SIA "AE Consulting", liecina informācija uzņēmuma pārskatā un "firmas.lv".

Uzņēmums strādā ar zīmoliem "Banknote" un "Vizia". Šā gada 30.jūnijā "DelfinGroup" kompānijām bija 92 filiāles 38 Latvijas pilsētās.

Šobrīd "DelfinGroup" akcijas kotē "Nasdaq Riga" Baltijas Oficiālajā sarakstā, bet obligācijas kotē "Nasdaq Riga" alternatīvajā tirgū "First North".