"DelfinGroup" akciju publiskajā piedāvājumā 5927 investori iegulda 8,09 miljonus eiro

Rīga, 15.okt., LETA. Nebanku kreditētājas AS "DelfinGroup" akciju sākotnējajā publiskajā piedāvājumā (IPO) biržā "Nasdaq Riga" piedalījās 5927 investori, iegādājoties akcijas par 8,09 miljoniem eiro, teikts uzņēmuma paziņojumā biržai "Nasdaq Riga". 

Starp investoriem bija arī 10 institucionālie investori. 

"DelfinGroup" paziņojumā norāda, ka pēc investoru skaita šis ir lielākais IPO Latvijas vēsturē. Akciju pieprasījums sasniedza 73% no bāzes piedāvājuma, kur bija piedāvātas līdz 7,3 miljoniem akciju. IPO ietvaros tika piesaistīti 8,09 miljoni eiro.

No Latvijas 1146 investori parakstījās uz 1 903 485 akcijām, no Igaunijas - 4584 investori uz 3 185 381 akcijām, no Lietuvas - 153 investori uz 141 807 akcijām, bet no citām valstīm - 44 investori uz 88 921 akciju. Visi investori saņems tādu akciju skaitu, uz kādu parakstījās.

"DelfinGroup" valdes priekšsēdētājs Didzis Ādmīdiņš paziņojumā biržai norāda, ka šis bija lielākais IPO Latvijā šogad un otrs lielākais Baltijā gan pēc investoru skaita, gan piesaistītā finansējuma apjoma. Privāto investoru interese būtiski pārsniegusi "DelfinGroup" sākotnējās prognozes. 

No sākotnējām prognozēm atpalikusi institucionālo investoru aktivitāte, kas, iespējams, skaidrojama ar vairākiem citiem vērienīgiem darījumiem Baltijas biržās, norāda Ādmīdiņš. 

Jaunie "DelfinGroup" akcionāri pirmo atdevi savai investīcijai izjutīs jau šī gada decembrī, kad "DelfinGroup" izmaksās kārtējās ceturkšņa dividendes. 

"Sagaidām, ka kopējās piesaistītās investīcijas uzņēmumam pavisam drīz ļaus veiksmīgi refinansēt esošās saistības uz izdevīgiem nosacījumiem un nākotnē piesaistīt apgrozāmos līdzekļus ar būtiski zemākām procentu likmēm nekā līdz šim, kā arī turpināt audzēt biznesa apjomus un rentabilitāti saskaņā ar uzņēmuma izziņotajiem plāniem," paziņojumā uzsver Ādmīdiņš

"LHV Bank" institucionālo tirgu vadītājs Ivars Bergmanis uzsver, ka tik liela investoru skaita piesaistīšana nākotnē var nozīmēt arī relatīvi veselīgu akciju likviditāti otrreizējā tirgū. 

Bergmanis norāda, ka 77% no "DelfinGroup" investoriem nāca tieši no Igaunijas, jo finanšu pratības līmenis Igaunijā ir augstākais Baltijā un aktīva investēšana vērtspapīros nav sveša lieta. 

Pēc skaita "LHV Bank" klienti pārstāvēja 52% no investoriem, Baltijas "Swedbank" klienti - 40%, Baltijas "SEB bankas" klienti - 6%, bet pārējo banku klienti - 2%.

IPO ietvaros investori parakstījās uz 5 319 594 jaunu akciju un kopējais "DelfinGroup" akciju skaits pēc IPO sasniegs 45 319 594 akcijas. Vienas akcijas cena bija 1,52 eiro, un kopumā tika piesaistīti 8,09 miljoni eiro.

Saņemot "Nasdaq Riga" valdes piekrišanu, "DelfinGroup" akciju tirdzniecība biržā "Nasdaq Riga" Baltijas Oficiālajā sarakstā tiks sākta 20.oktobrī. "DelfinGroup" būs viens no 33 Baltijas un četriem Latvijas uzņēmumiem, kura akcijas tiks tirgotas šajā sarakstā.

"DelfinGroup" IPO procesa finanšu konsultanti bija "LHV Bank" un zvērinātu advokātu birojs "Eversheds Sutherland Bitāns". "DelfinGroup" ir noslēdzis tirgus uzturētāja līgumu ar "LHV Bank" par "DelfinGroup" akciju likviditātes nodrošināšanu.

Jau ziņots, ka biržas "Nasdaq Riga" valde nolēmusi trešdien, 20.oktobrī, sākt tirdzniecību ar "DelfinGroup" akcijām Baltijas Oficiālajā sarakstā.

Šāds lēmums pieņemts ar nosacījumu, ka otrdien, 19.oktobrī, ir veikti norēķini par IPO ietvaros parakstītajām "DelfinGroup" akcijām un IPO ietvaros parakstīto un apmaksāto "DelfinGroup" akciju apjoms atbilst "Nasdaq Riga" noteikumiem "Par finanšu instrumentu iekļaušanu un tirdzniecību biržas regulētajos tirgos".

Iepriekš bija plānots sākt "DelfinGroup" akciju tirdzniecību 15.oktobrī, bet uzņēmums pagarināja IPO līdz ceturtdienai, 14.oktobrim.

Baltijas Oficiālajā sarakstā plānots iekļaut 40 miljonus "DelfinGroup" akciju ar nominālvērtību 0,1 eiro par akciju.

Jau ziņots, ka "DelfinGroup" IP sākās 28.septembrī.

"DelfinGroup" koncerna apgrozījums 2020.gadā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pieauga par 9%, sasniedzot 23,7 miljonus eiro, vienlaikus koncerna peļņa pieauga par 11,4% un bija 3,9 miljoni eiro.

Kompānija "DelfinGroup" reģistrēta 2009.gadā. Līdz 2012.gada jūnija beigām kompānija strādāja ar nosaukumu "Lombards24.lv", bet tad mainīja nosaukumu uz "ExpressCredit". Savukārt par "DelfinGroup" kompānija pārtapa 2020.gada februāra sākumā.

Uzņēmuma lielākais akcionārs ar 65,18% akciju ir "L24 Finance", kuras patiesie labuma guvēji ir Aigars un Linda Kesenfeldi, bet kopumā 31,32% akciju pieder Agra Evertovska uzņēmumiem SIA "EC finance" un SIA "AE Consulting", liecina informācija uzņēmuma pārskatā un "firmas.lv".

Uzņēmums strādā ar zīmoliem "Banknote" un "Vizia". Šā gada 30.jūnijā "DelfinGroup" kompānijām bija 92 filiāles 38 Latvijas pilsētās.

Šobrīd "DelfinGroup" obligācijas kotē "Nasdaq Riga" alternatīvajā tirgū "First North".