Sākta depozīta sistēmas centrālā uzskaites un šķirošanas centra metāla konstrukciju izbūve

Rīga, 13.okt., LETA. Turpinot darbu pie depozīta sistēmas infrastruktūras izveides, sākta centrālā uzskaites un šķirošanas centra metāla konstrukciju izbūve, aģentūru LETA informēja SIA "Depozīta iepakojuma operators" valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis.

Viņš norādīja, ka plānots, ka kopējā telpu platība, ieskaitot industriālās un biroja telpas, veidos ap 5500 kvadrātmetriem, sniedzot iespēju centrā veikt vairākas būtiskas funkcijas, tostarp nodotā depozīta iepakojuma uzskaiti, sašķirošanu un sagatavošanu pārstrādei. Centrālais šķirošanas centrs atradīsies Salaspils novada Aconē un savu darbību sāks nākamgad.

Ēkas attīstītājs un būvnieks ir industriālās būvniecības uzņēmuma SIA "Piche" meitas uzņēmums SIA "P41".

"Brīdī, kad nodosim iepakojumu taromātā vai pieņemšanas vietās, tas būs tikai pats depozīta iepakojuma ceļojuma sākums, savukārt būtiskākā pietura ceļā uz pārstrādi vai atkārtotu uzpildi būs centrālais uzskaites un šķirošanas centrs, kur notiks iepakojuma uzskaite un sagatavošana pārstrādei. Ņemot vērā depozīta sistēmas ieviešanas īsos termiņus, būvdarbu veikšanai izvēlējāmies tādu uzņēmumu, kam ir spēcīga pieredze tieši industriālo ēku būvniecībā," sacīja Stūrītis.

Šķirošanas centrā visus darba procesus nodrošinās 30 līdz 50 darbinieki atkarībā no sezonas. Darbinieku atlases procesu plānots uzsākt tuvāko mēnešu laikā.

"Viena kopējā centra izveide Latvijā ir optimālākais variants, ņemot vērā gan valsts platību, gan potenciālos depozīta iepakojuma apjomus un vajadzību pēc precīzas izlietotā iepakojuma uzskaites, turklāt liela nozīme ir arī izvēlētajai vietai, kas atrodas tuvu valsts galvenajiem autoceļiem un nodrošinās ērtu iepakojumu piegādi no tirdzniecības vietām un manuālajām depozīta pieņemšanas vietām," piebilda Stūrītis.

Tikmēr "Piche" valdes priekšsēdētājs Pēteris Senkāns izteica cerību, ka ar depozīta sistēmas ieviešanu izvirzītie mērķi tiks sasniegti un kopīgi varēsim dzīvot tīrākā un sakoptākā vidē.

"Pašlaik objektā būvdarbi rit pilnā sparā, lai līdz aukstajam laikam ēku varētu apšūt un nosiltināt. Grafiks ir saspringts un situāciju vieglāku nepadara esošā situācija, kas ietekmē materiālu piegādes termiņus, taču turpinām būt optimistiski noskaņoti un darām visu iespējamo, lai projektu pabeigtu termiņa ietvaros," atzīmēja Senkāns.

Depozīta sistēmas šķirošanas centra iekārtas nodrošinās Latvijas uzņēmums SIA "Peruza" un Lietuvas tehniskās inženierijas uzņēmums "Motecha". Šķirošanas centrs tiks aprīkots ar tādiem tehnoloģiskajiem risinājumiem kā industriālās preses, iepakojuma uzskaites un šķirošanas mašīnas, vienreizlietojamā stikla smalcinātāji, tērauda iepakojuma atdalītāji, skeneri un citi risinājumi. Izgatavotās iekārtas spēs veikt vairākas būtiskas funkcijas, tostarp, caurspīdīgā un pārējā plastmasas (PET) iepakojuma šķirošanu, alumīnija un metāla iepakojuma šķirošanu, manuāli pieņemtā un stikla iepakojuma uzskaiti, kā arī visu veidu iepakojumu sagatavošanu pārstrādei. Arī vienreizlietojamo stikla iepakojumu plānots šķirot pa krāsām.

"Depozīta iepakojuma operators" pauda, ka iepakojuma uzskaites un šķirošanas process noritēs vairākos posmos. Pēc tukšā iepakojuma transportēšanas no veikaliem uz centrālo šķirošanas centru, vispirms tiks uzskaitīts manuālajos pieņemšanas punktos nodotais iepakojums. Pēc tam metāla un PET iepakojums, kā arī vienreizlietojamais stikla iepakojums tiks centralizēti sašķirots un sagatavots pārstrādei, izmantojot tirgū modernākās uzskaites un šķirošanas iekārtas - stikls tiks šķirots pa krāsām.

Savukārt no kopējās PET materiālu plūsmas tiks atšķirots caurspīdīgais PET materiāls, tādējādi būtiski paplašinot tā izmantošanas iespējas un veicinot aprites ekonomiku. Uzskaitītas tiks arī universālā jeb BBH tipa dizaina pudeles - šī tipa pudeles izmanto daudzi Latvijas dzērienu ražotāji, tādēļ pēc to uzskaites tās tiks nodotas atpakaļ atkārtotai uzpildīšanai proporcionāli katra ražotāja tirgū laistajam iepakojuma apjomam.

Jau vēstīts, ka depozīta sistēma Latvijā sāks darboties 2022.gada 1.februārī. Depozīta sistēmā varēs nodot stikla, PET un metāla (skārdenes) bezalkoholisko, visa veida alus un citu alkoholisko (zem 6%) dzērienu iepakojumus. Par katru nopirkto depozīta iepakojumu iedzīvotājam būs jāiemaksā depozīts 0,1 eiro apmērā, ko pēc iepakojuma nodošanas varēs saņemt atpakaļ, ja uz nododamā iepakojuma būs nolasāma speciālā atpazīstamības zīme un svītrkods, kā arī iepakojums būs iztukšots.

Valsts vides dienests konkursā dzērienu iepakojumu depozīta sistēmu uz septiņiem gadiem nolēma uzticēt kompānijai "Depozīta iepakojuma operators". Latvijā kopumā plānots uzstādīt 800 līdz 1000 taras pieņemšanas automātu jeb taromātu.

Kompānija "Depozīta iepakojuma operators" reģistrēta 2020.gada jūnijā, un tās pamatkapitāls ir 124 500 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Kompānijas īpašnieki ir "Alus un dzērienu iepakojuma savienība" (18,07%), "Coca-Cola HBC Latvia" (18,07%), "Cēsu alus" (12,05%), "Cido grupa" (12,05%), "PET Baltija" (12,05%), "Aldaris" (12,05%) un Latvijas Mazumtirgotāju biedrība (9,64%) un Latvijas Alus darītāju savienība (6,02%).