Saldus novada Pampāļos un Ezerē būs jauni siltumenerģijas tarifi

Rīga, 1.okt., LETA. No šodienas stāsies spēkā jaunie Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) apstiprinātie siltumenerģijas tarifi Pampāļu un Ezeres ciemā, Saldus novadā, aģentūru LETA informēja SPRK.

No šodienas siltumenerģijas tarifs Pampāļu ciemā būs 60,17 eiro par megavatstundu (MWh) bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), kas ir par 6,3% mazāk nekā līdz šim, savukārt Ezeres ciemā tarifs pieaugs par 1,4% - līdz 67,51 eiro par MWh bez PVN.

Regulatorā skaidroja, ka siltumenerģijas gala tarifu atšķirība starp ciemiem galvenokārt izskaidrojama ar salīdzinoši lielākiem pārvades un sadales zudumiem Ezeres ciemā. Zudumu segšanai jāsaražo lielāks siltumenerģijas daudzums, kas nozīmē lielāku kurināmā materiāla patēriņu un attiecīgi atspoguļojas ražošanas izmaksās.

Komersants SIA "Saldus siltums" ir apzinājis siltumtrases nomaiņas izmaksas Ezeres ciemā un secinājusi, ka pagaidām izmaksas ir nesamērīgi augstas attiecībā pret Ezeres ciema nelielo siltumapgādes pakalpojumu apjomu. Turklāt, šāds projekts iekļautu decentralizētu siltumapgādes sistēmu izveidi, kas nebūtu saimnieciski pamatots solis.

SPRK norādīja, ka kurināmā izmaksām ir liels īpatsvars tarifu izmaksu sastāvā. Tarifu projektu izvērtēšanas laikā palielinājās kurināmā - sašķidrinātās dabasgāzes - cena, jo dabasgāzes tirgū jau kopš šī gada janvāra ir vērojams straujš cenas kāpums. Savukārt uzņēmuma neto peļņa, precizējot tarifu projektus, tika būtiski samazināta, pielāgojot to uz abu pagastu siltumapgādi proporcionāli attiecinātajai kopkapitāla daļai, kā arī samazinot to zem atļautās rentabilitātes apmēra, tādējādi mazinot lietotājiem kopējo tarifu pieaugumu.

SPRK padomes lēmums arī paredz "Saldus siltums" piešķirt atļauju pašai noteikt siltumenerģijas tarifus, ja mainās kurināmā (dabasgāzes) cena. Tas nozīmē, ja kurināmā cena nākotnē būs zemāka par to, kas iekļauta piemērotajā tarifā, tad "Saldus siltums" būs jānosaka zemāks tarifs.

Kā liecina informācija "Firmas.lv", "Saldus siltums" apgrozījums 2020.gadā bija 1,923 miljoni eiro, savukārt zaudējumi veidoja 87 231 eiro. Uzņēmums reģistrēts 1994.gadā, un tā pamatkapitāls ir 1,627 miljoni eiro. Kompānija pieder Saldus novada pašvaldībai.