Notiks elektroenerģijas izcelsmes apliecinājumu izsole OIK izmaksu mazināšanai

Rīga, 29.sept., LETA. Šodien notiks AS "Latvenergo" meitassabiedrība AS "Enerģijas publiskais tirgotājs" elektroenerģijas izcelsmes apliecinājumu izsole obligātā iepirkuma komponentes (OIK) izmaksu mazināšanai, aģentūru LETA informēja kompānijā.

Pārdošanai paredzēts nodot elektroniskus dokumentus, kas apliecina valsts obligātā iepirkuma ietvaros realizētās elektroenerģijas izcelsmi 322 023 megavatstundu (MWh) apjomā.

No izcelsmes apliecinājumu pārdošanas gūtos ieņēmumus "Enerģijas publiskais tirgotājs" izmantos, lai mazinātu kompensējamās izmaksas virs tirgus cenas obligātā iepirkuma ietvaros, kuras sedz visi Latvijas elektroenerģijas galalietotāji caur OIK.

Uzņēmumā norādīja, ka elektroenerģijas izcelsmes apliecinājums ir elektronisks dokuments, kas pierāda elektroenerģijas ražošanai izmantotos resursus un elektroenerģijas ražošanas tehnoloģiju. Izcelsmes apliecinājumu var nopirkt atsevišķi no elektroenerģijas un to iespējams nodot tālāk no viena īpašnieka citam ar mērķi, lai apliecinājuma īpašnieks varētu pierādīt elektroenerģijas izcelsmi.

Piemēram, ja elektroenerģijas patērētājs vēlas dokumentāli apliecināt, ka patērē tikai no atjaunojamās enerģijas vai augstas efektivitātes koģenerācijas procesā saražotu elektroenerģiju, patērētājs var pirkt elektroenerģiju tirgū un papildus iegādāties elektroenerģijas izcelsmes apliecinājumus, tādējādi apliecinot, ka patērē "zaļu" elektroenerģiju.

Viens izcelsmes apliecinājums atbilst 1 MWh saražotās un tīklā nodotās elektroenerģijas un ir derīgs līdz 12 mēnešus pēc ražošanas perioda beigām.

"Enerģijas publiskais tirgotājs" skaidroja, ka, lai ražotājs iegūtu saražotās elektroenerģijas izcelsmes apliecinājumus un tiesības tos pārdot, ir jāsertificē ražošanas vienība, ko veic neatkarīgs akreditēts auditors.

Atbilstoši Elektroenerģijas tirgus likuma prasībām Latvijā elektroenerģijas izcelsmes apliecinājumus no 2020.gada 1.decembra sāka izdot Eiropas enerģijas izcelsmes apliecinājumu izdevējiestāžu asociācijas sertificētais Latvijas pārvades sistēmas operators AS "Augstsprieguma tīkls".

Kā liecina informācija "Firmas.lv", "Enerģijas publiskais tirgotājs" 2020.gadā strādāja ar 1,83 miljonu eiro apgrozījumu, kompānijas peļņas rādītāji nav norādīti. Uzņēmums reģistrēts 2014.gadā, un tā pamatkapitāls ir 40 000 eiro.

"Enerģijas publiskais tirgotājs" veic specifisku valsts noteiktu funkciju, kas ietver obligātā iepirkums staciju uzraudzību, iepirktas elektroenerģijas realizāciju biržā, izcelsmes sertifikātu saņemšanu/pārdošanu, valsts dotācijas saņemšanu OIK ierobežošanai, kā arī iesniedz Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) apstiprināšanai obligātā iepirkuma un jaudas komponenšu aprēķinu.