"Zaza Timber" grupa Kopenhāgenā uzbūvējusi dabai draudzīgu auto elektrouzlādes staciju

Rīga, 21.sept., LETA. Latvijas uzņēmumu grupa "Zaza Timber" ir izgatavojusi un Kopenhāgenas iekšpilsētas Frederiksbergas domes priekšā uzbūvējusi dabai draudzīgu auto ātrās elektrouzlādes staciju no līmētās koksnes, aģentūrai LETA pavēstīja "Zaza Timber" pārstāvji.

Stacijas arhitektūru izstrādāja Dānijas arhitektu birojs "Cobe". Tā būvēta pēc Dānijas elektroauto uzlādes staciju un mobilitātes risinājumu kompānijas "Clever" pasūtījuma.

Kopenhāgenā uzbūvētā īpaši ātrās ("ulta-fast") uzlādes stacija ir piecus metrus augsta, 14 metrus gara un septiņus metrus plata. To vienlaikus var izmantot četras automašīnas, un katrai ir pieejama 150-300 kilovatu (kW) uzlādes jauda. Ar šādu jaudu pēc 10 minūšu uzlādes auto var nobraukt 150 līdz 300 kilometrus.

Būve tika ražota Latvijā no FSC sertificētas egles koksnes, un tika izgatavota pēc lego konstruktora principa, sadarbojoties trīs "Zaza Timber" grupas uzņēmumiem Jelgavas novadā - projektētājam, ražotājam un būvniekam. "Zaza Timber" projektētāji izstrādāja būvkonstrukciju detalizāciju, veica paneļu un to stiprinājumu projektēšanu, Latvijā tika ražotas līmētās koksnes detaļas, izgatavoti jumta moduļi, bet gala montāžu būvnieks veica Dānijā. Šāda pieeja ļāva veikt būvniecību ātri un tikpat kā bez ražošanas atlikumiem. Kopenhāgenā Latvijas būvnieki celtnes montāžu veica sešās dienās.

Elektroauto infrastruktūras izveidošana Dānijā notiek ar valsts atbalstu. Saskaņā ar Dānijas Elektroauto alianses datiem, lai īstenotu transporta pāreju uz atjaunojamajiem resursiem, Dānijā līdz 2030.gadam paredzēts izveidot 30 000 elektroauto uzlādes punktus.

Jau ziņots, ka trīs Latvijas būvkonstrukciju uzņēmumi, tostarp SIA "Igate būve", SIA "IKTK" un SIA "Rodentia", izveidojuši zīmolu "Zaza Timber" un mainīja nosaukumus atbilstoši zīmolam.

Turpmāk "IKTK" nosaukums ir "Zaza Timber Production", "Rodentia" - "Zaza Timber Engineering", savukārt "Igate būve" - "Zaza Timber Construction". Kompānijā skaidroja, ka lēmums pieņemts, lai koncentrētu darbu uz eksporta tirgiem.

Kompānijā informēja, ka "Zaza Timber" uzņēmumu īpašnieks ir ģimenes uzņēmums SIA "Zaza Grupa", kuras īpašnieces ir Baiba Radžele un Eva Peilāne. "Zaza Timber" zīmola uzņēmumu gada apgrozījums 2020.gadā bija 1,8 miljoni eiro.

Tikmēr informācija "Firmas.lv" liecina, ka SIA "Zaza Grupa" reģistrēta šī gada 12.jūlijā, un tās pamatkapitāls ir 10 000 eiro.

"IKTK" jeb "Zaza Timber Production" pērn strādāja ar 1,302 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 3,1% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas zaudējumi palielinājās 1,5 reizes - līdz 428 732 eiro.

"Zaza Timber Production" reģistrēta 2015.gadā, un tās pamatkapitāls ir 1,5 miljoni eiro.

"Rodentia" jeb "Zaza Timber Engineering" 2020.gadā strādāja ar 111 569 eiro apgrozījumu, kas ir par 60% vairāk nekā gadu iepriekš. Līdztekus kompānija cieta zaudējumus 79 972 eiro apmērā, papildus 132 819 eiro zaudējumiem gadu iepriekš.

"Zaza Timber Engineering" reģistrēta 2011.gadā, un tās pamatkapitāls ir 2800 eiro.

"Igate būve" jeb "Zaza Timber Construction" apgrozījums pērn vairākkārt saruka un bija 413 004 eiro. Vienlaikus vairāk nekā divas reizes pieauga kompānijas zaudējumi, kas pērn sasniedza 311 450 eiro.

"Zaza Timber Construction" reģistrēta 2015.gadā, un tās pamatkapitāls ir 2800 eiro.