"Ceļu būvniecības sabiedrība "Igate"" cer vienošanos par Latvijas-Baltkrievijas robežas izbūvi atrisināt bez tiesvedības

Rīga, 25.aug., LETA. SIA "Ceļu būvniecības sabiedrība "Igate"" ("Igate") cer vienošanos ar Iekšlietu ministriju (IeM) par Latvijas-Baltkrievijas robežas izbūvi atrisināt bez tiesvedības, taču neizslēdz iespēju arī tiesāties, trešdien prese konferencē žurnālistiem sacīja "Igate" valdes priekšsēdētājs Māris Peilāns.

"Mēs neesam ieinteresēti tiesāties, bet esam gatavi uz konstruktīvu sadarbību," pauda Peilāns, piebilstot, ka līdz ar Saeimā pieņemtajām  izmaiņām regulējumā, lai paātrinātu robežas infrastruktūras izbūvi, iespējams, būvniecības darbi varētu noritēt veiksmīgāk.

Viņš skaidroja, ka 2018.gadā "Igate" uzvarēja konkursā par Baltkrievijas robežas iekārtošanu, taču 2019.gada septembrī Iekšējās drošības birojs (IDB) veica aizturēšanas, faktiski apturot projekta realizāciju. "Igate" šogad 2.augustā atkārtoti informējusi IeM, ka ir gatava sākt darbus - 30 kilometru žoga, kura sagataves patlaban glabājas noliktavā, izbūvi, taču atbilde no ministrijas līdz šim nav saņemta.

Peilāns minēja, ka robežas ar Baltkrieviju iekārtošanu bija paredzēts veikt par apmēram 22,9 miljoniem eiro, taču līdz šim darbi paveikti par apmēram 2,3 miljoniem eiro, tostarp ir izbūvēti četri tilti. Par paveiktajiem darbiem kompānija līdz šim ir saņēmusi 1,3 miljonus eiro, kamēr miljons eiro vēl nav samaksāts. Atbilstoši līgumam būvdarbiem būtu jābeidzas 2022.gada vidū.

Tāpat kompānijas valdes priekšsēdētājs atzīmēja, ka, pēc politiķu minētajām aplēsēm, žoga uzstādīšanas kopējās izmaksas šobrīd varētu veidot vairāk nekā 30 miljonus eiro. Vienlaikus Peilāns piebilda, ka viņam nav zināms šo aplēšu pamatojums, taču izmaksu pieaugums varētu būt saistīts ar vispārēju izejmateriālu sadārdzinājumu.

Vaicāts par noslēgtā līguma statusu, Peilāns sacīja, ka pasūtītājs ir pārtraucis apakšpasūtījumus kompānijai nezināmu iemeslu dēļ.

Iepriekš IeM aģentūrai LETA atzina, ka līdzšinējā vispārīgā vienošanās par Latvijas-Baltkrievijas robežas izbūvi neliedz darbus pasūtīt no citiem uzņēmumiem. 

Ministrijā skaidroja, ka starp uzņēmumu un Valsts robežsardzi iepriekš tika noslēgta vispārējā vienošanās, kura ir spēkā līdz 2022.gada 16.jūlijam. Vispārīgā vienošanās paredz, ka valsts ir tiesīga pasūtīt darbus, bet dažādu apstākļu vai citu iemeslu dēļ, darbi var netikt pasūtīti, neizraisot nekādas juridiskās sekas. Ministrijā norādīja, ka jaunais būvniecības darbu iepirkums - cenu aptauja ir par pavisam citu priekšmetu un to pasūta pilnībā cita juridiska persona.

Ministrijā informēja, ka "Igate", tāpat kā jebkura cita persona, uzskatot, ka tās tiesības ir aizskartas, var vērsties tiesā un pieprasīt savu tiesību aizskāruma izbeigšanu vai radīto zaudējumu kompensāciju.

Jau ziņots, ka 2019.gadā IDB aizturēja bijušo Valsts robežsardzes priekšnieku Normundu Garbaru. Viņš tika aizturēts saistībā ar lietu, kurā tiek vērtēti iespējamie noziegumi būvniecības procesos par Latvijas un Krievijas robežas joslas infrastruktūras izbūvi un Latvijas un Baltkrievijas robežu ierīkošanu.

IDB lietvedībā atradās vairāki kriminālprocesi saistībā ar valsts austrumu robežas izbūvi un aprīkošanu - šajos apjomīgajos un sarežģītajos kriminālprocesos vēl turpinās pierādījumu iegūšana un nostiprināšana likumā noteiktajā kārtībā.

Skaļākā no IDB lietvedībā minētajām lietām bija saistīta ar Garbaru un pašreizējo robežsardzes priekšnieka vietnieku Juri Martukānu. Pērn Garbaram IDB inkriminēja krāpšanu un dienesta pilnvaru pārsniegšanu, bet Martukānam tika inkriminēts dienesta viltojums.

Kopējā iepirkuma summa valsts Austrumu robežas ierīkošanai pārsniedza 40 miljonu eiro. 2019.gada septembrī IDB aizturēja četras personas, kurām kriminālprocesā piemērots aizdomās turētās personas statuss. Starp aizturētajiem bija Garbars un Peilāns.

Šā gada 7.jūlijā IDB kriminālprocesu pret Martukānu izbeidza. Savukārt Garbara advokāts Lauris Matisāns aģentūrai LETA pavēstīja, ka nesen kriminālprocess pabeigts arī pret viņa klientu un pašlaik neviens no iepriekš minētajiem pārkāpumiem viņam netiek inkriminēts.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka sabiedrība "Igate" pieder uzņēmumam "Igate-M". "Igate-M" īpašnieki ir Madars Radželis, Peilāns un Eva Peilāne. 2029.gadā "Igate" apgrozījums bija 37,549 miljoni eiro, bet kompānijas peļņa bija 2,497 miljoni eiro.