"Igate" informēs par iepriekš noslēgto līgumu ar IeM par Latvijas austrumu robežas izbūvi

Rīga, 25.aug., LETA. Šodien plkst.12 "Biznesa vēstniecības" telpās Jelgavas ceļā 3, Tīrainē notiks preses konference, kurā "Ceļu būvniecības sabiedrības "Igate"" informēs par 2019.gadā noslēgto līgumu ar Iekšlietu ministriju par Latvijas - Baltkrievijas robežas izbūvi, aģentūru LETA informēja uzņēmumā.

Paziņojumā presei SIA "Ceļu būvniecības sabiedrība "Igate"" uzsvēra, ka 2019.gadā starp uzņēmumu un ministriju tika noslēgts līgums par robežas izbūvi, bet uzņēmums bija spiests iesāktos darbus pārtraukt un pašlaik uzņēmuma noliktavā glabājas 30 kilometru žoga, kas bija paredzēts Latvijas austrumu robežas izbūvei.

Mediju pārstāvji klātienē varēs apskatīt Latvijas-Baltkrievijas robežai paredzēto, bet tā arī neuzstādīto žogu.

IeM aģentūrai LETA skaidroja, ka starp uzņēmumu un Valsts robežsardzi iepriekš tika noslēgta vispārējā vienošanās, kura ir spēkā līdz 2022.gada 16.jūlijam, un līdzšinējā vispārīgā vienošanās par Latvijas - Baltkrievijas robežas izbūvi neliedz darbus pasūtīt no citiem uzņēmumiem.

Vispārīgā vienošanās paredz, ka valsts ir tiesīga pasūtīt darbus, bet dažādu apstākļu vai citu iemeslu dēļ, darbi var netikt pasūtīti, neizraisot nekādas juridiskās sekas. Ministrijā norādīja, ka jaunais būvniecības darbu iepirkums - cenu aptauja ir par pavisam citu priekšmetu un to pasūta pilnībā cita juridiska persona.

Ministrijā informēja, ka "Igate", tāpat kā jebkura cita persona, uzskatot, ka tās tiesības ir aizskartas, var vērsties tiesā un pieprasīt savu tiesību aizskāruma izbeigšanu vai radīto zaudējumu kompensāciju.

Kā ziņots, 2019.gadā Iekšējās drošības birojs (IDB) aizturēja bijušo Valsts robežsardzes priekšnieku Normundu Garbaru. Viņš tika aizturēts saistībā ar lietu, kurā tiek vērtēti iespējamie noziegumi būvniecības procesos par Latvijas un Krievijas robežas joslas infrastruktūras izbūvi un Latvijas un Baltkrievijas robežu ierīkošanu.

IDB lietvedībā atradās vairāki kriminālprocesi saistībā ar valsts austrumu robežas izbūvi un aprīkošanu - šajos apjomīgajos un sarežģītajos kriminālprocesos vēl turpinās pierādījumu iegūšana un nostiprināšana likumā noteiktajā kārtībā.

Skaļākā no IDB lietvedībā minētajām lietām bija saistīta ar Garbaru un pašreizējo robežsardzes priekšnieka vietnieku Juri Martukānu. Pērn Garbaram IDB inkriminēja krāpšanu un dienesta pilnvaru pārsniegšanu, bet Martukānam tika inkriminēts dienesta viltojums.

Kopējā iepirkuma summa valsts Austrumu robežas ierīkošanai pārsniedza 40 miljonu eiro. 2019.gada septembrī IDB aizturēja četras personas, kurām kriminālprocesā piemērots aizdomās turētās personas statuss. Starp aizturētajiem bija Garbars un SIA "Ceļu būvniecības sabiedrība "Igate"" valdes priekšsēdētājs un līdzīpašnieks Māris Peilāns.

Šī gada 7.jūlijā IDB kriminālprocesu pret Martukānu izbeidza.

Savukārt Garbara advokāts Lauris Matisāns aģentūrai LETA pavēstīja, ka nesen kriminālprocess tika pabeigts arī pret viņa klientu un pašlaik neviens no iepriekš minētajiem pārkāpumiem viņam netiek inkriminēts.

Firmas.lv informācija liecina, ka sabiedrība "Igate" pieder uzņēmumam "Igate-M". "Igate-M" īpašnieki ir Madars Radželis, Māris Peilāns un Eva Peilāne.

"Igate" 2019.gadā apgrozīja 37 549 166 eiro un strādāja ar 2 496 659 eiro peļņu.