"Rēzeknes namsaimnieks": Būvkompānijas nepamatoti palielina piedāvāto darbu cenas

Rīga, 5.aug., LETA. Būvkompānijas nepamatoti palielina piedāvāto darbu cenas, tādēļ namu apsaimniekotājs spiests pārtraukt atklātos konkursus, uzskata pilsētas pašvaldības SIA "Rēzeknes namsaimnieks" valdes loceklis Pēteris Dzalbe.

Viņš klāstīja, ka pirms diviem gadiem "Rēzeknes namsaimnieks" saskārās ar projektētāju trūkumu, turklāt esošie tehnisko dokumentāciju nenodeva laikus.

"Savukārt patlaban ir cita problēma, - tirgū pieejamās būvkompānijas nepamatoti palielina piedāvāto darbu cenas, kas traucē dzīvojamā fonda un mājām piekrītošo teritoriju attīstību. Diemžēl būvnieki vēlas gūt virspeļņu, bet rēzeknieši tam nav gatavi," komentēja Dzalbe.

"Rēzeknes namsaimnieks" šajā situācijā esot spiests pārtraukt atklātos konkursus par darbu veikšanu un no jauna meklēt būvkompānijas.

"Ja runājam par renovāciju, Eiropas Savienības struktūrfondu atbalsta programmu līdzfinansējumam ir noteikts maksimums, ko ir gatavi finansēt iedzīvotāji, taču neapdomāta miljonu ieguldīšana no valsts puses, lai tik vajadzīgais objekts tiktu sakārtots, radīja situāciju, ka būvorganizācijas ir orientētas tikai uz valsts pasūtījumiem," uzskata uzņēmuma vadītājs.

Pēc viņa paustā, bankas no savas puses arī vispirms vērtē cilvēka maksātspēju un iespēju palielināt maksājumu atkarībā no viņa ieņēmumiem. Rezultātā iedzīvotājiem Rēzeknē esot krietni mazākas izredzes paņemt aizņēmumu bankā.

"Līdzās būvdarbu problēmām aktuāls ir jautājums, kā atrast kompāniju, kas veic asfalta ieklāšanu. Šādām firmām ir vieglāk izpildīt valsts pasūtījumu un ieklāt 15 kilometrus garu ceļu, nekā noasfaltēt pagalmu," pārliecināts Dzalbe.

Viņš norāda, ka asfalta cena pašlaik ir gandrīz vienāda ar bruģa cenu. "Tāpēc, kad veiksim jaunus iepirkumus par pagalmu labiekārtošanu, asfalta vietā ieklāsim bruģi, bet ar fiksētu cenu, tas ir, paši iepirksim materiālus. Tādējādi būvorganizācija nevarēs izvairīties no darbu izpildes un "nespēlēsies" ar cenām," atklāja namu apsaimniekošanas uzņēmuma vadītājs.

Ja problēmas ar būvniekiem turpināsies ilgi, Dzalbe prognozē, ka vairākas uzņēmuma apsaimniekotās mājas var zaudēt struktūrfondu līdzfinansējumu 50% apmērā mājas renovācijai.

"Firmas.lv" dati liecina, ka "Rēzeknes namsaimnieka" apgrozījums pērn bijis 2,129 miljoni eiro, bet peļņa sasniedza 12 098 eiro.