Sabiedrības izglītošanai par pareizu rīcību ar cigarešu izsmēķiem atklāta uzziņu lapa "nemetzeme.lv"

Rīga, 20.jūl., LETA. Lai nodrošinātu efektīvāku Latvijas sabiedrības izpratnes veidošanu, kādu kaitējumu videi nodara cigarešu izsmēķu filtrs un tajā esošās vielas, kā arī, kā pareizi rīkoties ar cigarešu izsmēķiem, ir atklāta jauna uzziņu lapa "nemetzeme.lv", aģentūrai LETA pavēstīja projekta īstenotāja - izlietotā iepakojuma apsaimniekošanas uzņēmuma SIA "Zaļā josta" - mārketinga vadītāja Laima Kubliņa.

Viņa informēja, ka mājaslapā ne tikai apkopota informācija par cigarešu filtra un tajā uzkrāto vielu ietekmi uz vidi, bet arī skaidrota pareiza izsmēķu utilizēšana. Lapā iespējams sekot līdzi cigarešu izsmēķu ietekmes uz vidi mazināšanas pasākumiem un kampaņām visā pasaulē, kā arī sniegts ieskats par paveikto Latvijā.

"Daudzas valstis jau pirms vairākiem gadiem ir uzsākušas cīņu ar cigarešu izsmēķu radīto vides piesārņojumu. Tomēr Latvijā informācijas līdz šim ir trūcis, turklāt visi pētījumi un dati pārsvarā bijuši svešvalodās," sacīja Kubliņa.

Atbilstoši "Zaļās jostas" un tabakas produktu izplatītāja SIA "Philip Morris Latvia" veiktās aptaujas datiem vairāk nekā puse Latvijas smēķētāju neizprot patieso kaitējumu, ko zemē nomests izsmēķis nodara videi un potenciāli arī cilvēku veselībai.

Pērn veiktajā aptaujā teju puse jeb 48% respondentu atzina, ka zemē nomesti izsmēķi rada tikai nesakoptas vides iespaidu, bet neuzskata, ka tie nodara kaitējumu videi. Savukārt 11% aptaujāto iedzīvotāju fakts, ka cigarešu izsmēķi rada nozīmīgu vides piesārņojumu, tomēr bija jaunums.

"Zaļās jostas" pārstāvji arī atgādināja, ka kopš šā gada 3.jūlija ir obligāti jāmarķē plastmasu saturoši tabakas izstrādājumi ar filtriem un to filtri, izmantojot visā Eiropas Savienībā vienotu marķējumu ar bruņurupuci, klāt pievienojot informāciju valsts valodā, ka izstrādājums satur plastmasu.

Patērētājiem, kas redz šo marķējumu, jāatceras, ka tam ir brīdinoša informatīva funkcija, atgādinot, ka šie izstrādājumi pēc patērēšanas nedrīkst nonākt dabā vai kanalizācijā - tie jāizmet sadzīves atkritumu konteinerā.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Zaļā josta" reģistrēta 2002.gada augustā, un uzņēmuma pamatkapitāls ir viens miljons eiro. Kompānijas 60% kapitāla pieder SIA "Per idea", bet 40% - SIA "Zaļā karte". "Zaļās jostas" patiesie labuma guvēji ir Jānis Vilgerts, Ieva Grīnberga un Miķelis Lapše.