Informatīvā kampaņā vērsīs uzmanību uz nepiemēroti izmestas elektroiekārtas kaitējumu videi

Rīga, 5.jūl., LETA. Lai vērstu sabiedrības uzmanību ikdienišķām situācijām, kurās vērojamas atkritumu kaudzes dabā, izlietotā iepakojuma apsaimniekošanas uzņēmums SIA "Zaļā josta" sācis informatīvu kampaņu "Tas nav smieklīgi", kurā būtiska loma atvēlēta pareizai rīcībai ar nolietotām elektroiekārtām, kuras joprojām tiek manītas Latvijas mežos un ceļmalās, aģentūrai LETA pavēstīja "Zaļās jostas" mārketinga vadītāja Laima Kubliņa.

Viņa pastāstīja, ka informatīvās kampaņas laikā "Zaļā josta" sadarbībā ar uzņēmumu AS "BAO" vērš sabiedrības uzmanību pareizai rīcībai ar nolietotām elektroiekārtām un citiem videi kaitīgiem atkritumiem.

Kampaņā tiek uzsvērts, ka ikviena iedzīvotāja pienākums ir tās nodot utilizācijai, rūpējoties par vides un cilvēka veselības drošību, kā arī sekmējot vērtīgu resursu atgūšanu un otrreizējo izejvielu pārstrādes valsts plāna izpildi. Iedzīvotājiem tiek nodrošināts pastāvīgs ērti sasniedzams videi kaitīgo preču pieņemšanas punktu klāsts, kur ikviens iedzīvotājs var nodot izlietotās baterijas un nolietotās elektroiekārtas bez maksas, esot pilnīgi pārliecinātiem, ka visas nodotās videi kaitīgās preces tiks pārstrādātas otrreizējās izejvielās.

Kubliņa atzīmēja, ka valstī ir plaši izveidots videi kaitīgo preču pieņemšanas punktu tīkls, kurā iedzīvotājiem ikdienā ir iespēja utilizēt nolietotās elektroiekārtas un izlietotās baterijas. Šajos "BAO" elektronikas nodošanas punktos bezmaksas un bez iepriekšēja pieraksta var nodot elektroniku neierobežotā daudzumā ikviens iedzīvotājs kā fiziskā persona.

"Nereti viens no iemesliem, kādēļ iedzīvotāji gadiem mājās glabā un uzkrāj nolietotas elektroiekārtas, ir datu drošība," sacīja Kubliņa.

Viņa atzina, ka valda mīti, ka datorā vai telefonā esošā konfidenciālā informācija vai privātie faili varētu nonākt trešo personu rīcībā. "Šāds risks nepastāv, ja datu nesējus nodod utilizācijai apsargātos videi kaitīgo preču nodošanas laukumos, kādus nodrošina "BAO". To darbinieks raugās, lai nodotās elektroniskās iekārtas nenonāktu nepiederošu personu rokās," uzsvēra Kubliņa, vienlaikus piebilstot, ka pirms datu nesēju nodošanas utilizācijai tomēr ir ieteicams pilnībā veikt visa to satura izdzēšanu.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Zaļā josta" reģistrēta 2002.gada augustā, un uzņēmuma pamatkapitāls ir viens miljons eiro. Kompānijas 60% kapitāla pieder SIA "Per idea", bet 40% - SIA "Zaļā karte". "Zaļās jostas" patiesie labuma guvēji ir Jānis Vilgerts, Ieva Grīnberga un Miķelis Lapše.