Leibovičs "Repharm" padomes priekšsēdētāja pilnvaras noliks pakāpeniski

Rīga, 21.jūn., LETA. "Repharm" padomes priekšsēdētājs Andrejs Leibovičs pēc ievēlēšanas zāļu ražotāja "Olainfarm" padomē savas amata pilnvaras noliks pakāpeniski, aģentūrai LETA pavēstīja "Repharm" pārstāvji.

Leibovičs 17.jūnijā notikušajā "Olainfarm" akcionāru ārkārtas sapulcē ievēlēts par "Olainfarm" padomes locekli. Lai nodrošinātu labu korporatīvo pārvaldības praksi "Repharm" grupā, ir panākta vienošanās ar Leiboviču par pakāpenisku padomes priekšsēdētāja pilnvaru nodošanu, kas var notikt tikai pēc visu aktuālo pienākumu un aktīvo procesu izpildes kā "Repharm" padomes loceklim, lai nodrošinātu uzņēmuma vadības stabilitāti.

"Repharm" pārstāvji norādīja, ka "Repharm" pilnībā ievēro konkurenci regulējošos normatīvus, tādēļ ar Leiboviču uzņēmums vienojies, ka aktīva darbība un pienākumu pildīšana "Olainfarm" padomē tiks sākta tikai pēc pilnīgas "Repharm" padomes priekšsēdētāja pilnvaru nodošanas. 

Vienošanās paredz, ka līdz "Repharm" padomes priekšsēdētāja saistību izpildei Leibovičs "Olainfarm" padomē atalgojumu nesaņems, nepiedalīsies tās sēdēs, kā arī nesaņems informāciju par "Olainfarm" komercdarbības plāniem, par ko Leibovičs iesniedzis atsevišķu iesniegumu "Olainfarm" valdei.

Jau ziņots, ka Uzņēmumu reģistrs reģistrējis ceturtdien, 17.jūnija, akcionāru ārkārtas sapulces ievēlēto jauno "Olainfarm" padomi un izmaiņas valdē.

Kopš 19.jūnija "Olainfarm" padomes priekšsēdētājs ir Juris Bundulis, padomes priekšsēdētāja vietnieks ir Sandis Petrovičs, bet padomes locekļi - Leibovičs, Pēteris Rubenis un Irina Maligina.

Tāpat ziņots, ka 17.jūnijā "Olainfarm" akcionāri ārkārtas sapulcē ievēlēja jaunu uzņēmuma padomi. Akcionāru ārkārtas sapulcē, kurā piedalījās vairāk nekā 70% uzņēmuma akcionāru, padomē uz piecu gadu termiņu tika apstiprināti pieci pārstāvji - Bundulis, Leibovičs, Rubenis, Petrovičs un Irina Maligina. Padomes locekļu kopējais mēneša atalgojums noteikts 21 000 eiro apmērā.

Akcionāri no padomes locekļu amatiem atbrīvoja līdzšinējo padomes priekšsēdētāju Gundaru Bērziņu, padomes priekšsēdētāja vietnieku Jāni Buku un padomes locekļus Andreju Saveļjevu, Haraldu Velmeru un Kārli Krastiņu.

Vienlaikus Krastiņš un Velmers lūdza Uzņēmumu reģistru atlikt "Olainfarm" akcionāru sapulces lēmumu reģistrāciju. Krastiņš un Velmers vērsās Uzņēmumu reģistrā un Tieslietu ministrijā, vēršot Uzņēmumu reģistra uzmanību uz apstākļiem, kas liedz izdarīt padomes pārvēlēšanas ierakstīšanu komercreģistrā. Tāpēc Krastiņš un Velmers lūdza pirms lēmuma par ierakstu izdarīšanu pieņemšanu pārbaudīt šos apstākļus un izvērtēt vai ierakstu izdarīšana komercreģistrā ir tiesiski iespējama.

Tāpat ziņots, ka vairākus gadus notiek cīņa par kontroli "Olainfarm" un Čehijas uzņēmums "Black Duck Invest" apgalvo, ka kļuvis par lielāko kompānijas akcionāru, taču policija izmeklē aizdomas, ka darījums patiesībā ir krāpšana, un lietā aizturējusi vismaz trīs personas. Aģentūras LETA rīcībā esoši dokumenti liecina, ka kopā ar šo čehu firmu pie akcijām plānojuši tikt arī bijušie "Olainfarm" padomes locekļi Velmers un Krastiņš.

"Olainfarm" koncerna apgrozījums pagājušajā gadā bija 122,157 miljoni eiro, kas ir par 11% mazāk nekā 2019.gadā, savukārt koncerna peļņa samazinājusies 2,3 reizes un bija 9,478 miljoni eiro.

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. "Olainfarm" lielākais akcionārs ir "Olmafarm" (42,56%), kas vienādās daļās pieder Valērija Maligina mantiniecēm - Irinai Maliginai, Annai Emīlijai Maliginai un Nikai Saveļjevai. "Olainfarm" akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

"Repharm" ir veselības aprūpes jomā strādājošu Latvijas uzņēmumu grupa, kas apvieno "Sentor Farm aptiekas" (zīmols "Mēness aptieka"), AS "Veselības centru apvienība", SIA "Centrālā laboratorija", "Rīgas farmaceitiskā fabrika" un "Recipe Plus". "Repharm" uzņēmumu grupa ir izveidota 2009.gadā. 2019.gadā "Repharm" koncerna apgrozījums bija 283,008 miljoni eiro, bet koncerna peļņa bija 34,56 miljoni eiro.

"Repharm" patiesie labuma guvēji, pēc "Firmas.lv" datiem, ir vairākas Latvijas privātpersonas - Roberts Tavjevs, Jānis Oskerko, Mihails Lurje, Aleksandrs Livšics, Leibovičs, Sergejs Korņijenko, Josifs Apts un Jeļena Ņikitina.