"Rīgas namu pārvaldnieks" plāno sludināt konkursu par parādu piedziņas nodošanu ārpakalpojumā

Rīga, 21.jūn., LETA. Pašvaldības SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) plāno sludināt konkursu par parādu piedziņas nodošanu ārpakalpojumā, intervijā aģentūrai LETA teica kapitālsabiedrības valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis.

"Ja mēs runājam par vienu konkrētu gadījumu, kad tika zaudēta dzīvesvieta, tad tas šādā nekontrolētā veidā tagad ir izslēgts. Tiesu izpildītājiem tagad šāds solis kā vēršanās pret īpašumu ir jāsaskaņo ar RNP," teica Neimanis.

Pašlaik uzņēmums strādāt pie jaunas debitoru politikas, kuras mērķis ir būt caurredzamai, objektīvai un arī sociāli atbildīgai, tostarp primāri tiek strādāts pie tā, lai šis parāds nemaz neveidotos. 

RNP vadītājs atzina - lai gan ir ļaunprātīgie nemaksātāji, kopumā, ja cilvēkiem regulāri atgādina par nepieciešamību parādu dzēst, parādi nemaz tik daudz neveidojas. 

Kā skaidroja Neimanis, ja cilvēkiem ir materiālas problēmas un parāds sasniedzis trīs četrus maksājumus, tas var kļūt par bezcerīgu parādu, taču nevienā biznesā mērķis nav iedzīt klientus strupceļā. "Tādēļ mēs ar šādiem klientiem strādājam, slēdzam vienošanās, atlaižam soda naudas. Taču primārais mērķis ir strādāt pirms parāda izveidošanās," teica uzņēmuma vadītājs.

Tāpat kā citi lielie komunālo pakalpojumu sniegšanas uzņēmumi, kuriem ir liels klientu skaits, RNP gatavojas parādu piedziņu nodot ārpakalpojumā. Viens no iemesliem šādam lēmumam ir, lai izslēgtu subjektivitāti un apšaubāmas darbības pašā uzņēmumā, kā tas atklājās gadījumā ar tiesu izpildītāju Rolandu Veinbergu. 

"Visdrīzāk, mēs izraudzīsimies divus vai trīs no Latvijas lielākajiem parādu piedziņas uzņēmumiem. Agrīno brīdināšanu mēs, visdrīzāk,j oprojām veiksim paši, bet pirmstiesas un tiesas piedziņu, kā arī darbu ar tiesu izpildītājiem mēs varētu nodot ārpakalpojumā," teica Neimanis.

LETA jau ziņoja, ka, iespējams, Veinberga rīcības dēļ kāda seniore, kuras parāds RNP bija nedaudz virs 1000 eiro, palikusi ne tikai bez dzīvokļa, bet arī bez naudas, par kuru varētu iegādāties citu mitekli vai segt vismaz pansionāta izmaksas.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, Rīgas pašvaldībai piederošais dzīvojamo māju apsaimniekošanas uzņēmums RNP 2019.gadā strādājis ar nepilnu 64 miljonu eiro apgrozījumu un 958 800 eiro zaudējumiem.

Uzņēmums 2019.gadā nodarbinājis 2349 darbiniekus.

Visa intervija ar Neimani lasāma aģentūras LETA mājaslapas sadaļā "LETA plus" (https://www.leta.lv/plus/6431A4D8-F7F6-4018-9E8C-41F704F72B04/ ).