Saveļjeva: "Olainfarm" akcionāres vairākkārt informējušas Beļeviču par aizliegumu veikt jebkādas darbības ar uzņēmuma akcijām

Rīga, 14.jūn., LETA. Zāļu ražotāja AS "Olainfarm" līdzīpašnieces vairākkārt informējušas "Olainfarm" un tās lielākās akcionāres SIA "Olmafarm" bijušo valdes locekli Milanu Beļeviču par aizliegumu veikt jebkādas darbības ar uzņēmuma akcijām, teikts "Olainfarm" akcionāres Nikas Saveļjevas paziņojumā medijiem.

Paziņojumā Saveļjeva uzsver, ka nekad nav Beļeviču pilnvarojusi patvaļīgi rīkoties ar "Olmafarm" aktīviem. 

Saveļjeva norāda, ka Valērija Maligina mantinieces 2020.gadā bija cēlušas prasību tiesā par to, ka Beļeviča nav tiesīga ieņemt "Olmafarm" valdes locekles amatu. 

"Beļevičai bija zināms, ka viņa nevar leģitīmi ieņemt valdes locekļa pozīciju. Turklāt akcionāri ir vairākkārt ar ierakstītām vēstulēm informējuši Beļeviču, ka aizliedz tai veikt jebkādas darbības ar "Olmafarm" piederošajām "Olainfarm" akcijām - pārdot, ieķīlāt vai kā citādāk rīkoties ar akcijām," paziņojumā skaidro Saveļjeva.

Tāpat viņa norāda, ka Beļeviča netika informējusi par nodomu pārdot "Olainfarm" akcijas Čehijas čaulas kompānijai un bija zaudējusi Saveļjevas uzticību, darbojoties aizmuguriski, risinot pārdošanas darījumu, neinformējot dalībniekus par saviem nodomiem. Saveļjeva uzsver, ka Beļeviča tika atcelta no "Olmafarm" valdes locekles amata 26.aprīļa pusdienlaikā, un viņai tas bija zināms, kad viņa centās pārdot akcijas 27.aprīlī.

Komentējot Beļevičas pagājušajā nedēļā pausto viedokli ar norādēm uz Saveļjevas un pārējo mantinieču kompetences un zināšanu trūkumu, steidzamu vajadzību aizstāvēt mantinieces no "apdraudējumiem", kurus redzējusi tikai Beļeviča, Saveļjeva norādīja, ka "Olainfarm" attīstība, izpēte un jaunas darbības virzienu attīstība ir tiešs uzņēmuma valdes un padomes pienākums. 

"Akcionāri neatbild par uzņēmumu operatīvo darbību, mēs neiesaistāmies uzņēmuma darbības plānošanā. Beļevičas apgalvotais ir kārtējais centiens iedragāt "Olainfarm" reputāciju un publisko vērtību," pauž Saveļjeva.

Iepriekš Valērija Maligina mantinieces nepilngadīgās Annas Emīlijas Maligina likumiskā aizbildne Signe Baldere-Sildedze aģentūru LETA informēja, ka Beļeviča mēģinājumu pārdot "Olmafarm" piederošos 42,5% "Olainfarm" akcijas Čehijas investoriem nebija saskaņojusi ar Valērija Maligina mantiniecēm un nesaņēma mantinieču piekrišanu.

Baldere-Sildedze pavēstīja, ka naktī uz 27.aprīli parakstītais pirkuma līgums vai pat vairākas pirkuma līguma versijas ar atšķirīgām jurisdikcijām Latvijā un Čehijā, bija steigā sagatavos, ar pilngadīgajām mantiniecēm un bāriņtiesu nesaskaņots "Olainfarm" akciju aizpludināšanas mēģinājums, nevis savlaicīgi izplānots un ar katru no mantiniecēm apspriests "Olainfarm" akciju pārdošanas darījums.

Baldere-Sildedze uzsvēra, ka Beļevičas atklāti negodprātīgā rīcība, kas pretēja visu mantinieču interesēm un nav saskaņota ne ar vienu no viņām, ir saliedējusi visas trīs Valērija Maligina meitas un pēc ilgiem laikiem tām ļāvusi pieņemt kopīgu lēmumu, kas 26.-27.aprīlī bija vitāli nepieciešams katras mantinieces individuālo interešu aizstāvībai.

"Cerams, ka vistuvākajā laikā, krimināllietas ietvaros, nosaucot personas, pret kurām tiks celta apsūdzība, tiks sniegta atbilde, vai Beļeviča, kas bija jau zaudējusi visu mantinieču uzticību un tika atcelta 26.aprīļa pēcpusdienā, 27.aprīļa naktī bija tiesīga parakstīt pirkuma līgumu par "Olainfarm" akciju atsavināšanu bez bāriņtiesas kā nepilngadīgās Annas Emīlijas Maliginas intereses pārstāvošās Latvijas institūcijas pirkuma līguma projekta saskaņošanas, bez bāriņtiesas sēdes lēmuma un atļaujas, bez Irinas Maliginas akcepta un pilnvarojuma un Nikas Saveļjevas pilnvarojuma un akcepta par viņām piederošo "Olainfarm" daļu pārdošanu," piebilda Baldere-Sildedze.

Jau ziņots, ka Beļeviča pagājušajā nedēļā apgalvoja, ka "Olmafarm" piederošo 42,5% "Olainfarm" akciju pārdošana Čehijas investoriem bija labākais risinājums Valērija Maligina mantinieču un citu akcionāru interesēs.

Jau vairākus gadus notiek cīņa par kontroli "Olainfarm", tostarp Čehijas uzņēmums "Black Duck Invest" apgalvo, ka kļuvis par lielāko kompānijas akcionāru, taču policija izmeklē aizdomas, ka darījums patiesībā ir krāpšana, un lietā aizturējusi vismaz trīs personas, tostarp Beļeviču.

Beļeviča apgalvo, ka 27.aprīlī kā lielākā "Olainfarm" akcionāra "Olmafarm" valdes locekle noslēdza darījumu par 42,56% "Olainfarm" akciju pārdošanu Čehijas investoriem. Viņa par nepatiesu sauc cita potenciālā "Olainfarm" pircēja - "Repharm" grupas - sniegto informāciju, ko tagad izmeklē policija, par steigā īstenotu, krāpniecisku "Olainfarm" akciju pārdošanas darījumu.

Darījuma beigu fāze sākās 26.aprīlī, bet līgums tika parakstīts naktī uz 27.aprīli, kad bija notikusi vienošanās par atsevišķām līguma niansēm, skaidroja Beļeviča. "Firmas.lv" pieejamā informācija gan liecina, ka Beļevičas paraksta tiesības bija spēkā līdz 27.aprīlim.

"Olmafarm" īpašnieces 26.aprīlī saistībā ar uzticības zaudēšanu atbrīvoja Beļeviču no valdes locekļa amata, uzņēmuma valdē ieceļot Pēteri Rubeni un Jāni Kiršblatu. Rubenis aģentūru LETA iepriekš informēja, ka lēmumu par Beļevičas atsaukšanu no amata ir atbalstījušas visas trīs uzņēmuma īpašnieces, Valērija Maligina līdzmantinieces - Irina Maligina, Anna Emīlija Maligina un Saveļjeva. Tāpat visas "Olmafarm" līdzmantinieces ir vienojušās, ka par viņu pilnvaroto pārstāvi kļuvusi uzņēmēja, dārzeņu audzētājas "Mārupes siltumnīcas" līdzīpašniece Kristīne Brunovska, kuru visas trīs īpašnieces pilnvarojušas rīkoties savā vārdā.

Tikmēr Beļeviča skaidro, ka pēdējo gadu laikā Maligina mantinieču galvenais un nereti vienīgais vadmotīvs ir bijis pārdot mantotās "Olainfarm" akcijas. Viņa atzina, ka pēdējos trīs gadus raksturoja pašu mantinieču strīdi, starpnieku intereses un negodprātīgi mēģinājumi iegūt kontroli uzņēmumā "pa sētas durvīm" - nepērkot akcijas. Beļevičas ieskatā, "visa šī jezga un intrigas, radot juridiskus riskus, mantojuma aktīvu vērtību ik dienas samazināja". Esot bijis nepārprotami skaidrs, ka ir jāmeklē labākais pārdošanas risinājums mantinieču un citu akcionāru interesēs.

Tāpat ziņots, ka Čehijas uzņēmums "Black Duck Invest", kas apgalvo, ka 27.aprīlī ir noslēdzis 42,56% "Olainfarm" akciju pirkuma darījumu ar "Olmafarm", ir vērsies tiesā Prāgā, Čehijā, ar civilprasību par darījuma īstenošanu, jo pārdevējs nav pabeidzis akciju pārveduma darījumu.

Savukārt Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa iepriekš pilnībā noraidīja "Black Duck Invest" pieteikumu pret "Olmafarm" par prasības nodrošināšanu pirms prasības celšanas. Čehijas kompānija bija lūgusi tiesu apķīlāt "Olmafarm" piederošās 42,5% "Olainfarm" akcijas, kā arī aizliegt "Olmafarm" izmantot uzņēmumam piederošo "Olainfarm" akciju balsstiesības.

"Olainfarm" koncerna apgrozījums pagājušajā gadā bija 122,157 miljoni eiro, kas ir par 11% mazāk nekā 2019.gadā, savukārt koncerna peļņa samazinājusies 2,3 reizes un bija 9,478 miljoni eiro.

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. "Olainfarm" lielākais akcionārs ir "Olmafarm" (42,56%), kas vienādās daļās pieder Maligina mantiniecēm - Irinai Maliginai, Annai Emīlijai Maliginai un Nikai Saveļjevai. "Olainfarm" akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.