Minerālmēslu tirgotāja "Uralkali Trading" apgrozījums pērn samazinājies par 5,3%

Rīga, 11.jūn., LETA. Krievijas kālija minerālmēslu ražotāja "Uralkaļij" meitasuzņēmums Latvijā SIA "Uralkali Trading" pagājušajā gadā strādāja ar 1,811 miljardu eiro apgrozījumu, kas ir par 5,3% mazāk nekā gadu iepriekš, kā arī kompānija cieta 90,484 miljonu eiro zaudējumus pretstatā gadu iepriekš gūtajai peļņai, liecina "Firmas.lv" informācija.

Vadības ziņojumā teikts, ka "Uralkali Trading" nodarbojas ar "Uralkaļij" produkcijas - kālija hlorīda - eksportu un galvenie noieta tirgi ir Āzijā, Eiropā, Āfrikā, Ziemeļamerikā un Dienvidamerikā.

Gada pārskata vadības ziņojumā norādīts, ka 2020.gads kālija hlorīda tirgum bija izaicinošs, jo to ietekmēja gan Covid-19 pandēmijas ietekmētā minerālmēslu cenu samazināšanās zem 2019.gada līmeņa, gan lieli krājumi un jaunu līgumu neesamība ar Ķīnu un Indiju līdz pat 2020.gada aprīļa beigām un maija sākumam.

Savukārt 2020.gada otra puse iezīmējās ar pieprasījuma kāpumu un minerālmēslu cenu paaugstināšanos.

Vadības ziņojumā teikts, ka Brazīlijā minerālmēslu imports pērn sasniedzis rekordaugstu līmeni. Izaugsme bija vērojama arī ASV tirgū, bet pieprasījums pēc kālija minerālmēsliem Eiropā, NVS valstīs, Tuvajos Austrumos un Āfrikā bijis stabils.

Saskaņā ar "Urlakali Trading" vadības aplēsēm pasaules kālija minerālmēslu piegādes 2020.gadā pieauga līdz 67 miljoniem tonnu, salīdzinot ar 64 miljoniem tonnu 2019.gadā.

"Uralkali Trading" vadība prognozē, ka 2021.gadā minerālmēslu pieprasījums pasaulē saglabāsies stabils un sagaidāms, ka pārdošanas apjomi pieaugs līdz 68-69 miljoniem tonnu.

2019.gadā "Uralkali Trading" strādāja ar 1,913 miljardu eiro apgrozījumu un guva peļņu 31,298 miljonu eiro apmērā.

"Uralkaļij" ir viens no lielākajiem kālija minerālmēslu ražotājiem pasaulē, kontrolējot aptuveni piekto daļu tirgus. Kompānija minerālmēslus iegūst un apstrādā Krievijas pilsētā Berezņiki un Solikamskas apkārtnē.

"Urlakali Trading" reģistrēta 2015.gadā un tās pamatkapitāls ir 30 miljoni eiro. Uzņēmuma patiesais labuma guvējs ir Krievijas pilsonis Dmitrijs Mazepins.