papildināta - Par "Aloja Starkelsen" lielāko īpašnieku kļuvis uzņēmums "IRL MD Food Solutions"

(Papildināta visa ziņa.)

Rīga, 9.jūn., LETA. Par kartupeļu cietes ražotāja SIA "Aloja Starkelsen" lielāko īpašnieku kļuvusi SIA "IRL MD Food Solutions", kas pieder dažādu valstu uzņēmējiem.

Kā aģentūru LETA informēja "Aloja Starkelsen" kompānijas pārstāvji, Zviedrijas zemnieku kooperatīvs "Sveriges Starkelseproducenter forening" pārdevis 90% no pašreiz piederošajiem 97,93% kapitāldaļu Latvijā reģistrētajam uzņēmumam "IRL MD Food Solutions". Vienlaikus Zviedrijas zemnieku kooperatīvs turpinās sadarbību ar "Aloja Starkelsen", paturot atlikušos 7,93% kompānijas kapitāldaļu.

"Līdzšinējā uzņēmuma darbība tiek saglabā un mums bija ļoti cieša sasaite ar bijušajiem grupas Zviedrijas īpašniekiem, tāpēc arī viņi paliek kā mazākuma īpašnieks, lai šī sadarbība turpinātos," komentēja "Aloja Starkelsen" ģenerāldirektors Jānis Garančs.

Vaicāts par darījuma summu, Garančs sacīja, ka kompānijai nav informācija par darījuma summu, jo tā notikusi starp abiem īpašniekiem. Vienlaikus tika norādīts, ka darījuma summa, pat ja tā būtu pieejama, ir konfidenciāla.

Granačs sacīja, ka "IRL MD Food Solutions" ir starptautiskā investoru apvienība, kas jau iepriekš citviet pasaulē meklējusi iespējas īstenot savus mērķus un vīziju, taču Latvija izvēlēta tādēļ, ka tai raksturīga konkurētspējīga un ilgtspējīga lauksaimniecības infrastruktūra, kā arī spēcīgs pārtikas ražošanas sektors, lai attīstītu pārtikas izejvielu industriju.

Kā sacīja "Aloja Starkelsen" ģenerāldirektors, Latvijas uzņēmums ir "IRL MD Food Solutions" misijas realizācijas sākuma punkts, tāpat viņš abu kompāniju sadarbību raksturoja kā "veiksmīgu sinerģiju starp vēlmi attīstīt".

"IRL MD Food Solutions" turpmāk kartupeļu cietes ražošanas kompānijā paredz nodrošināt zinātnisko, tehnisko un komercdarbības zināšanu pārnesi, kā arī mērķtiecīgi attīstīt "Aloja Starkelsen" kā globālu augu izcelsmes pārtikas izejvielu un pārtikas risinājumu ražotāju. Garančs norādīja, ka turpmākā sadarbība cita starpā paredz ne tikai zināšanu pārnesi, bet arī investīcijas kompānijas modernizācijā. Kā piebilda kompānijas ģenerāldirektors, "IRL MD Food Solutions" veicinās kompānijas atpazīstamību un pozīcijas globālajā tirgū.

Vaicāts par to, kā "Aloja Starkelsen" darbību ietekmēs tas, ka jauno īpašnieku grupā ir arī lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība "VAKS" un kooperatīva "Latraps" valdes priekšsēdētājs Edgars Ruža, kompānijas ģenerāldirektors atzina, ka tas vēl ciešāk palīdzēs sadarboties ar Latvijas zemniekiem. Taču, kā uzsvēra Garančs, arī līdz šim kompānijai bijusi laba sadarbība ar lauksaimniekiem, kur kopumā "Aloja Starkelsen" iegādājas kartupeļus, zirņus un citas izejvielas no vairāk nekā 200 zemniekiem, tostarp 150 bioloģiskajām saimniecībām.

Vienlaikus, attiecībā uz "Latraps" un "VAKS" plāniem Jelgavā būvēt dzelteno zirņu proteīna ražotni, Garančs sacīja, ka jau iepriekš kompānija ar kooperatīviem pārrunājusi iespējamo sadarbību, taču Jelgavā plānotās produkcijas no "Aloja Starkelsen" ražotā atšķiras savā specifikā.

Vaicāts par jaunā īpašnieka nākotnes plāniem un "Aloja Starkelsen" izvirzītajiem mērķiem, kompānijas ģenerāldirektors atzina, ka tie saskan. "Galvenais, kāpēc mēs vispār sākām sadarboties ar jauno īpašnieku ir tas, ka mūsu attīstības un vispār arī pasaules pārtikas un pārtikas izejvielu ražošanas attīstības vīzijas nākošajām desmitgadēm sakrita," komentēja Garančs. Viņš arī piebilda, ka jau pašreizējā ražotnes darbība, kas orientēta un ilgtspējīgas un videi draudzīgas pārtikas ražošanu, atbilst starptautiskā "IRL MD Food Solutions" vīzijai, tādēļ tieši Latvija un tieši "Aloja Starkelsen" izvēlēti par jauno īpašnieku mērķu atspēriena punktiem.

Ģenerāldirektors sacīja, ka nav noslēpums, ka līdzšinējie īpašnieki no Zviedrijas savu uzmanību vairāk koncentrēja uz kartupeļu pārstrādi, taču jaunie īpašnieki ir ieinteresēti "Aloja Starkelsen" pamatdarbības attīstībā, līdz ar to arī jaunu produktu ražošanā un piedāvājuma paplašināšanā. Cita starpā kompānija jau patlaban strādā pie jaunu produktu izstrādes, kas spēs nodrošināt alternatīvu dažādām diētām, tostarp aizvietojot pienu vai gaļu. Tāpat "Aloja Starkelsen" jau izveidojis ražošanas cehu, kas veic ne tikai izejvielu, bet arī gatavās produkcijas ražošanu.

Garančs sacīja, ka tuvākajās dienās tiks veiktas izmaiņas kompānijas valdē, kur iepriekšējos pārstāvjus no Zviedrijas aizstās pašreizējo īpašnieku pārstāvji.

"IRL MD Food Solutions" investēs turpmākā pirms četriem gadiem sāktajā pelēko zirņu pārstrādes projekta attīstībā, tostarp šogad plānots, ka investīciju apjoms varētu sasniegt divus miljonus eiro.

"Līdz šim "Aloja Starkelsen" investēja ar saviem spēkiem, tāpēc arī tā investīciju intensitāte bija tik iespējama, cik mūsu uzņēmums spēja nopelnīt," skaidroja Garančs, piebilstot, ka projekta pirmās kārtas finansēšanai piesaistīti arī līdzekļi no Latvijas kredītiestādēm un Eiropas fondiem, kas tiek administrēti caur Lauku atbalsta dienestu.

Kā norādīja kompānijas ģenerāldirektors, patlaban pabeigta pirmā projekta kārta, kurā uzstādīta jauna ražošanas līnija, kas nodrošina zirņu mizošanu, savukārt projekta otrā kārta paredz jaunu iekārtu iegādi, ar kuru palīdzību "Aloja Starkelsen" varēs nodrošināt jau gala produkta ražošanu, tādējādi atsakoties no līdz šim izmantotajiem ārpakalpojumiem. Projektā paredzēts iegūt augstas kvalitātes zirņu miltus, kas var tikt izmantoti tostarp vegāniskās majonēzes, saldējuma un citu produktu ražošanā.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Aloja Starkelsen" apgrozījums 2020.gada pārskata periodā bija 10 289 470 eiro, kas bija pieaugums par 26%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Uzņēmuma peļņa pieauga vairāk nekā trīskārtīgi, sasniedzot 211 168 eiro.

Līdz šim kompānijas lielākais īpašnieks bija Zviedrijas zemnieku kooperatīvs "Sveriges Starkelseproducenter forening", kam piederēja 97,93% kompānijas kapitāldaļu. Andrejam Hansonam pieder 0,8%, Garančam - 0,64%, Hansam Hugo Bergrenam - 0,32%, savukārt Gunai Velkerei un Sofijai Kasimai katrai pa 0,16%.

"Aloja Starkelsen" reģistrēta 1991.gadā, un tās pamatkapitāls ir 259 131 eiro.

"IRL MD Food Solutions" reģistrēts 2020.gada 30.oktobrī, un tā pamatkapitāls ir 1,362 miljoni eiro.

Kompānijas īpašnieki pārstāv vairākas pasaules valstis, cita starpā Itāliju, Spāniju, Krieviju, Ķīnu un Latviju. Lielākais kapitāldaļu īpatsvars 25,99% apmērā pieder itālim Mauricio Decio, 24,38% apmērā Krievijas pilsonim Viktoram Voitovam, savukārt trešais lielākais kompānijas īpašnieks ar 16,25% kapitāldaļu ir šveicietis Massimo Selmo. Tāpat "IRL MD Food Solutions" 4,47% apmērā pieder kooperatīvajai sabiedrībai "VAKS", savukārt kapitāldaļas 0,81% apmērā kooperatīvās sabiedrības "Latraps" priekšsēdētājam Edgaram Ružam.

Kā kompānijas vienīgais patiesais labuma guvējs reģistrēts Decio. Vienlaikus Decio ir arī kompānijas SIA "IRL MD" vienīgais īpašnieks, tādējādi viņam papildus pieder vēl 0,31% "IRL MD Food Solutions" kapitāldaļas netiešā veidā.

Kā norāda "IRL MD Food Solutions", kompānija fokusējas uz jaunu pārtikas produktu risinājumu izveidi, kas balstās uz ilgtspējīgi audzētiem un minimāli pārstrādātiem augkopības produktiem.