"Getliņi EKO" pārstrādes tuneļos maijā nodotas aptuveni 1500 tonnas bioloģisko atkritumu

Rīga, 28.maijs, LETA. Šā gada maijā poligona "Getliņi" jaunajā bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes kompleksā ar bioloģiskajiem jeb dārzu un pārtikas atkritumiem aizpildīti pirmie trīs pārstrādes tuneļi, kopumā pārstrādes procesam nododot aptuveni 1500 tonnas bioloģisko atkritumu, aģentūrai LETA pavēstīja atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma "Getliņi EKO" komunikācijas konsultante Diāna Polgina.

Viņa skaidroja, ka "Getliņi EKO" jaunais komplekss sastāv no 32 hermētiski noslēdzamiem tuneļiem un ir lielākais šāda veida tehnoloģijas komplekss Baltijā un vienīgais Latvijā.

Vienā tunelī ir iespējams ievietot aptuveni 500 tonnas bioloģisko atkritumu, kur to pārstrāde norisinās divus mēnešus. Kompleksā gada laikā plānots pārstrādāt līdz 125 000 tonnām bioloģisko atkritumu. Pārstrādes rezultāts būs līdz 100 000 tonnām tehniskā komposta un aptuveni 5,6 miljoni kubikmetri gāzes gadā.

"Getliņi EKO" administratīvais un infrastruktūras direktors Guntis Kampe uzsvēra, ka bioloģiski noārdāmo jeb dārzu un pārtikas atkritumu šķirošana ir atbildīgs process, un katram iedzīvotājam ir jāapzinās sava atbildība, savs pienesums šajā procesā, kā arī aprites ekonomikas veicināšanā.

"Uzsākot bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes kompleksa darbību, redzam, ka interese no sabiedrības puses ir patiešām augsta, turklāt augstu novērtējam to, ka cilvēki apzinās, ka šie atkritumi ir derīgi pārstrādei tikai pie nosacījuma, ja tie ir pareizi sašķiroti. Kompleksa darbības uzsākšana ir iespēja Latvijas iedzīvotājiem pierādīt sevi kā atbildīgiem vides jautājumu risināšanā," teica Kampe.

Vienlaikus viņš atzina, ka vēl esot tāls ceļš ejams, līdz varēs atzīt, ka sabiedrība ir pilnībā gatava šķirot bioloģiskos atkritumus, tāpēc darbs sabiedrības izglītošanas jomā veicams visām iesaistītajām pusēm - pašvaldībām, atkritumu apsaimniekotājiem.

Jau vēstīts, ka "Getliņi EKO" aprīļa sākumā nodevis ekspluatācijā pirmo bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes kompleksu Latvijā.

Komplekss atrodas poligona "Getliņi" teritorijā. Tā projektēšanu, būvniecību un testēšanu īsteno pilnsabiedrība "MRKV", kurā apvienojušās SIA "Velve" un SIA "MRK Serviss" un ar kuru 2018.gada oktobrī noslēgts līgums. Inženiertehnisko uzraudzību un būvuzraudzību īsteno SIA "P.M.G.". Pastāvīga kompleksa darbība tiks uzsākta 2022.gada janvārī.

Projekta "Bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes iekārtas izveide poligonā "Getliņi"" mērķis ir attīstīt bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādi, veicināt atkritumu vairākkārtēju izmantošanu Pierīgas atkritumu apsaimniekošanas reģionā. Projekta kopējās izmaksas ir 39,91 miljons eiro bez pievienotās vērtības nodokļa, tai skaitā Eiropas Savienības Kohēzijas fonda atbalsts 29,55 miljonu eiro apmērā.

"Getliņi EKO" ir atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums, kurš apsaimnieko lielāko cieto sadzīves atkritumu apglabāšanas poligonu Latvijā.

Uzņēmums reģistrēts 1997.gada novembrī, un tās pamatkapitāls ir 6,009 miljoni eiro. Apsaimniekotāja 97,7% kapitāls pieder Rīgas domei un 2,3% - Stopiņu novada domei, liecina "Firmas.lv" informācija. "Getliņi EKO" 2019.gadā strādāja ar 25,1 miljona eiro apgrozījumu, kas provizoriski ir par 33,5% vairāk nekā gadu iepriekš, bet peļņa pieauga par 64,1% un bija 622 646 eiro. 2020.gada finanšu rādītāji vēl nav publiskoti.