Turpinās tiesāt uzņēmēju par četru miljonu eiro ES finansējuma izkrāpšanas mēģinājumu

Rīga, 26.maijs, LETA. Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šodien plkst.13.30 turpinās izskatīt krimināllietu, kurā kāds uzņēmējs apsūdzēts par Eiropas Savienības (ES) finansējuma vairāk nekā četru miljonu eiro apmērā izkrāpšanas mēģinājumu un krāpšanas rezultātā iegūto 1,4 miljonu eiro legalizēšanu, noskaidroja aģentūra LETA.

Tiesas sēdes laikā ir plānots pratināt cietušo.

Apsūdzētais Tomass Žukovskis bija kāda uzņēmuma vienīgais valdes loceklis, kurš vēlējās ar viltu iegūt ES fondu līdzekļus 4 105 381 eiro apmērā, uzskata prokuratūra.

Apzinoties, ka noslēgto līgumu nepildīs, bet imitēs saimniecisko darbību, viņš 2010.gada ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) noslēdza līgumu par karbamīda un NPK (slāpekļa, fosfora un kālija saturs minerālmēslos) ražošanu kūtsmēslu utilizācijas procesā.

Prokuratūras skatījumā, apsūdzētais organizēja fiktīvu darījumu ķēdi, mākslīgi sadārdzinot projekta izmaksas, imitējot saimniecisko darbību, kā arī izmantojot nepatiesi noformētus darījumu, attaisnojuma un grāmatvedības dokumentus, kopsummā nepamatoti pieprasīja no LIAA uzņēmumam 4 105 381 eiro. LIAA uzņēmumam pieprasīto summu izmaksāja daļēji, proti, 2 053 674 eiro apmērā.

Pēc tam viņš veica noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizāciju 1 420 000 eiro apmērā, proti, maskēja finanšu līdzekļu noziedzīgo izcelsmi, mainīdams to piederību un atrašanās vietu, norāda izmeklētāji.

2012.gadā laikraksts "Dienas Bizness" vēstīja, ka cūkkopības kompleksā Salas novadā no cūku urīna plānots ražot karbamīda šķīdumu, ko varētu izmantot izplūdes gāzu absorbēšanā. Kā projekta īstenotājs tika minēts SIA "Micro Tech Baltic", kura valdes loceklis bija Žukovskis.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka "Micro Tech Baltic" likvidēts 2019.gada janvārī un tā vienīgais īpašnieks bija Žukovskis. Ar Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes 2016.gada lēmumu piemērots arests Žukovska mantai "Micro Tech Baltic".

Par Žukovska iespējamiem likumpārkāpumiem 2016.gadā ziņoja arī Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens".