SPRK atcēlusi lēmumu par "Tele2" un "Bite Latvija" daļēju frekvenču kopīgu izmantošanu

Rīga, 21.maijs, LETA. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) atcēlusi iepriekš pieņemto lēmumu par mobilo sakaru operatoru SIA "Tele2" un SIA "Bite Latvija" daļēju frekvenču kopīgu izmantošanu, aģentūrai LETA pavēstīja SPRK sabiedrisko attiecību vadītāja Baiba Jakobsone.

Viņa norādīja, ka SPRK lēmumu atcelt bija lūguši paši operatori, un sēdē 20.maijā SPRK padome šo lūgumu apmierināja.

Pēc Jakobsones teiktā, SPRK uzņēmumu iesniegumu ar lūgumu atcelt šogad 30.martā SPRK pieņemto lēmumu, ar kuru atļauta daļēja frekvenču kopīga izmantošana, saņēma 6.maijā.

Operatori savā iesniegumā minējuši, ka daļēja frekvenču kopīga izmantošana neatbilst operatoru tehniskajām un komerciālajām iespējām un interesēm, lai īstenotu sākotnējo ieceri sadarbības projekta attīstībai.

Jakobsone skaidroja, ka "Tele2" un "Bite Latvija" izvērtējuši citas sadarbības iespējas, lai pēc iespējas īsākā laikā sāktu ieguldījumus tīkla attīstībā Latvijā. Operatori vienlīdz izvērtējuši esošo regulējumu, kas ļauj tiem kopīgi izmantot tīklu bez frekvenču kopīgas izmantošanas, tādēļ "Tele2" un "Bite Latvija" atsaukusi pieteikumu par frekvenču kopīgu izmantošanu, tostarp lūdzot atcelt SPRK 30.martā pieņemto lēmumu.

Turpmāk operatori kā komerciāli labāko risinājumu saskatījuši sadarbības modeli, kurā "Tele2" un "Bite Latvija" ir vienojušās kopīgi izmantot bāzes stacijas, torņus, mastus, aktīvās iekārtas un citus radio tīkla piekļuves elementus bez frekvenču kopīgas izmantošanas.

"Tele2" pārstāvis Oskars Fīrmanis aģentūrai LETA norādīja, ka SPRK savā lēmumā ļāva abiem operatoriem nodot nomā kopuzņēmumam SIA "Centuria" tikai daļu no prasītajām frekvencēm, kas būtiski ietekmēja sākotnēji izvēlēto modeli mobilo sakaru infrastruktūras koplietošanai.

"Šī iemesla dēļ arī tika pieņemts lēmums lūgt SPRK šo iepriekš pieņemto lēmumu atcelt, jo radiofrekvenču koplietošana šobrīd vairs nav aktuāla," skaidroja Fīrmanis.

Jau vēstīts, ka SPRK marta beigās paziņoja, ka atļāvusi "Tele2" un "Bite Latvija" kopīgi izmantot daļu no frekvencēm.

Regulatora lēmums ļauj "Tele2" un "Bite Latvija" kopīgi izmantot frekvences 44% apmērā no kopējā to lietošanā esošā apmēra. Atlikušo frekvenču daļu, ko SPRK liedza kopīgi izmantot, katrs operators joprojām turpinās lietot individuāli. Abiem operatoriem šīs sadarbības ietvaros būs arī iespēja kopīgi izmantot tiem piederošo infrastruktūru - torņus, mastus, iekārtas un bāzes stacijas.

Dienu pēc SPRK lēmuma paziņošanas abi operatori izplatīja kopīgu paziņojumu, kurā SPRK tika pārmests, ka iestādes lēmums ir nepilnīgs, jo koplietošana ir atļauta mazāk nekā pusei operatoru lietošanā esošā spektra apmēra.

"Bite Latvija" un "Tele2" pārstāvji uzsvēra, ka šāds SPRK lēmums liedz arī kopīgi izmantot frekvences, kas svarīgas efektīvas 5G infrastruktūras izveidei nākotnē. "Tas nedod iespēju panākt ieguvumus, kurus pilnvērtīga mobilo sakaru infrastruktūras koplietošana varētu sniegt Latvijas iedzīvotājiem, apkārtējai videi un ekonomikai," uzsvēra uzņēmumos.

Kompānija "Tele2" reģistrēta 1995.gada novembrī, un tās pamatkapitāls ir 3,486 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. "Tele2" vienīgais īpašnieks ir Zviedrijas "Tele2".

Savukārt "Bite Latvija" reģistrēta 2005.gada maijā, un tās pamatkapitāls ir 99,085 miljoni eiro. "Bite Latvija" 100% kapitāldaļas pieder "Bite Lietuva", kas ir starptautiskās aktīvu pārvaldīšanas kompānijas "Providence Equity Partners" uzņēmums. Savukārt "Bite Latvija" patiesie labuma guvēji ir Lielbritānijas pilsonis Džons Karls Hāns un ASV pilsonis Džonatans Milsons Nelsons.