"ViVat" sistēmā plānots ļaut apskatīt vakcinācijas iespējas arī bez autorizēšanās

Rīga, 12.maijs, LETA. Vienotajā vakcinācijas tīkla "ViVaT" izstrādātāji pašreiz strādā pie sistēmas ērtības uzlabošanas, cita starpā paredzot funkciju, kas ļautu redzēt ērtākās vakcinācijas pret Covid-19 iespējas arī bez autorizēšanās vietnē "manavakcina.lv", aģentūrai LETA pastāstīja risinājuma izstrādātāja SIA "ZZ Dats" direktors Edžus Žeiris

Viņš norādīja, ka šīs nedēļas sākumā "ViVat" sistēmā bija pieslēgtas 52 ārstniecības iestādes ar aktīviem kalendāriem, sniedzot iedzīvotājiem iespēju pieteikties vakcinācijai pret Covid-19 kopumā 105 punktos. Otrdienas pēcpusdienā bija pieejami vairāk nekā 15 000 brīvi laiki.

Žeiris stāstīja, ka tuvākajās nedēļās tiks pieslēgtas papildus ārstniecības iestādes, galvenokārt - ģimenes ārsti, kas vakcinē visus pacientus.

"Runājot par turpmākajiem papildinājumiem, tad pirmkārt, mēs strādājam gan pie portāla stabilizācijas, gan pie vakcinācijas datu sakārtošanas un datu kvalitātes. Papildus tam gribam izveidot iespēju, kas ļautu iedzīvotājiem redzēt vakcinācijas vietas un laikus vēl pirms autorizācijas," sacīja Žeiris.

Jautāts, vai tad, ja pret Covid-19 sāktu vakcinēt arī bērnus, nākotnē tiktu apsvērta iespēja "ViVat" sistēmā viņus reģistrēt ar vecāku starpniecību, Žeiris uzsvēra, ka tas būtu jāvērtē. "Jautājums par to vēl ir atklāts, jo mēs nezinām, kad un vai vakcinēs bērnus, un, vai veidot funkcionalitāti, kuru varbūt lietos ne tik plašs loks, vēl ir jāizvērtē," sacīja Žeiris.

Savukārt citi iedzīvotāji, kuriem dažādu iemeslu dēļ nav iespējams autorizēties "ViVat" sistēmā, var zvanīt pa tālruni 8989. Šeit svarīgākais ir, lai cilvēkam ir Latvijas personas kods un tālruņa operators attiecīgo personu vienotajā vakcinācijas tīklā piereģistrēs. Šāda iespēja var būt aktuāla, piemēram, cilvēkiem, kuri neizmanto internetbanku vai citus elektroniskās autorizācijas rīkus. Starp viņiem var būt arī personas ar termiņuzturēšanās vai pastāvīgās uzturēšanās atļaujām, kurām piešķirts personas kods.

Žeiris arī pastāstīja, ka dati no šīs nedēļas sākuma liecina, ka "ViVat" sistēmā kopumā apstiprināti vairāk nekā 145 000 pierakstu. Vienlaikus vēlmi vakcinēties pēc tam, kad februārī tika sākta "manavakcina.lv" darbība, bija izteikuši 258 961 iedzīvotājs, no kuriem vismaz vienu poti līdz šim saņēmuši vairāk nekā 153 000.

Jau ziņots, ka "ZZ Dats" izstrādā vakcinācijas pret Covid-19 procesa pārvaldības IT risinājumu, kas darbu sāka šā gada 19.aprīlī.

Līgums par risinājuma izstrādi noslēgts starp pasūtītājiem - Veselības ministriju, Nacionālo veselības dienestu, Slimību kontroles un profilakses centru - un izpildītāju "ZZ Dats", kas kā apakšuzņēmējus piesaistīs SIA "Kleintech Services", SIA "Mobilly", SIA "Blue Bridge Technologies", SIA "Meditec", SIA "Rixcat" un SIA "Datamed".

Kompānija "ZZ Dats" reģistrēta 1995.gadā, un uzņēmuma pamatkapitāls ir 35 571 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmums pieder Mārim Ziemam (52,5%) un Ingai Ziemai (47,5%). 2020.gadā "ZZ Dats" strādāja ar 8,839 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 42,9% vairāk nekā gadu iepriekš, kā arī ar 1,28 miljonu eiro peļņu, kas ir 2,2 reizes vairāk nekā 2019.gadā.