Līmētā koka konstrukciju ražotāja "IKTK" zaudējumi pērn palielinājās par 48,4%

Rīga, 30.apr., LETA. Līmētā koka konstrukciju ražotājs SIA "IKTK" 2020.gadā strādāja ar 1,301 miljona eiro apgrozījumu, kas ir par 3,1% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas zaudējumi palielinājās par 48,4%, sasniedzot 428 732 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Uzņēmuma pārstāvji "IKTK" zaudējumus aģentūrai LETA skaidroja ar vairāk nekā pusmiljonu eiro lielajiem ikgadējiem amortizācijas atskaitījumiem pēc iepriekšējos gados veiktajām investīcijām.

Vienlaikus 2020.gada beigās "IKTK" aktīvu kopsumma veidoja 5 624 333 eiro, no kuriem 92% ir ieguldījumi pamatlīdzekļos. Uzņēmuma pašu kapitāls ir pozitīvs; tas ir 897 809 eiro un veido 16% no bilances kopsummas.

2020.gadā "IKTK" izpildīja vairāk nekā 150 pasūtījumus.

"IKTK" izpilddirektors Gatis Eglītis uzsvēra, ka uzņēmuma ražotās līmētā koka būvkonstrukcijas izceļas ar augstu slodzes stiprību un iespēju tās izgatavot ļoti dažādās formās un lielos izmēros, tāpēc tās arvien vairāk izmanto modernajā koka būvniecībā.

"Mūsu lielākie ražošanas projekti 2020.gadā bija būvkonstrukcijas četrus stāvus augstai skolai Stavangerā, Norvēģijā, autotransporta un gājēju tiltiem Norvēģijā, gājēju tiltiem Navarras reģionā, Spānijā, autotransporta tiltam pāri Ječupei, Latvijā. Liels un inovatīvs projekts, kuru noslēdzām 2020.gadā, bija akustisko paneļu ražošana Mežaparka Lielajai estrādei Rīgā," par aizvadīto gadu stāstīja Eglītis.

Kompānijā arī informēja, ka pērn "IKTK" uzsāka uzņēmuma trešās attīstības kārtas projektu, lai palielinātu pievienotās vērtības pakalpojumu sniegšanu. Projekts paredz līdz 2022.gada beigām izbūvēt vairāk nekā 2500 kvadrātmetru noliktavas un ražošanas platības, kur veikt izgatavoto līmētā koka konstrukciju pēcapstrādi.

Projekta provizoriskās investīcijas ir 2,5 miljoni eiro, to paredzēts īstenot ar "Eiropas Reģionālās attīstības fonda" līdzfinansējumu. Arī līdz šim "IKTK" ir attīstījies pakāpeniski: rūpnīcas pirmo kārtu atklāja 2015.gadā, bet 2019.gadā īstenoja otro attīstības kārtu, uzbūvējot nākamo ražošanas ēku, kā arī biroja ēku.

Lai arī uzņēmuma apgrozījums 2020.gadā palielinājās, COVID-19 pandēmija ietekmēja tā darbību un būvniecības nozari. Pandēmija radīja nestabilitāti vairākos uzņēmuma noieta tirgos, sarežģīja situāciju būvniecībā saistībā ar pārvietošanas starp valstīm, radīja svārstības valūtu tirgos, un ierobežoja uzņēmuma darbību saistībā ar epidemioloģisko situāciju Latvijā.

"IKTK" valdes priekšsēdētājs Māris Peilāns uzsvēra, ka pasaulē pieprasījums pēc koka izmantošanas būvniecībā palielinās - gan tā labo īpašību dēļ, gan tāpēc, ka koks ir atjaunojams resurss.

"Pēdējos gados gan mēs, gan citi Latvijas uzņēmumi ar koka konstrukciju ražošanu un būvniecību esam ieguvuši labu reputāciju ārpus Latvijas, taču šis pārsteigumiem pilnais gads mums atgādināja, ka jātiecas būt vēl augstākas pievienotās vērtības radītājam," sacīja Peilāns.

2019.gadā "IKTK" strādāja ar 1,262 miljonu eiro apgrozījumu un cieta 288 902 eiro zaudējumus, liecina "Firmas.lv" informācija.

"IKTK" dibināta 2011.gadā, uzņēmuma pamatkapitāls ir 1 502 825 eiro. Darbību "IKTK" sāka tikai 2015.gadā, sākumā nodarbojoties ar rūpniecisko izpēti un prototipu izstrādi, bet vēlāk jau izvēršot arī ražošanu.

Uzņēmuma lielākais īpašnieks ir SIA "Ceļu būvniecības sabiedrība "Igate"" (99,81%), liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmuma patiesās labuma guvējas ir Eva Peilāne un Baiba Radžele.