"Grindeks" jaunās rūpnīcas vajadzībām sākta Šķirotavas cietuma ēku kompleksa demontāža

Rīga, 22.apr., LETA. Zāļu ražotāja AS "Grindeks" jaunās rūpnīcas vajadzībām sākta Šķirotavas cietuma ēku kompleksa demontāža, aģentūrai LETA pavēstīja kompānijas SIA "Demontāža" pārstāvji.

Kopējā nojaucamo būvobjektu platība ir 15 138,3 kvadrātmetri, bet kopējais apbūves laukums ir 16 131,5 kvadrātmetri.

Plānots, ka Šķirotavas cietuma ēku kompleksa demontāžas darbi ilgs četrus mēnešus, nojaucot uzraudzības dienesta un administratīvo ēku, katlumāju, noliktavu, nojumi, kopmītņu ēkas, klubu-ēdnīcu, pirti, auto darbnīcu, soda izolatoru, cehu, garāžu, ūdenstorni, sūkņu staciju, artēzisko aku un citas neklasificētas būves.

"Pamatā ēku fasādes veidotas ar silikātķieģeļu apdari. Mitruma iedarbības rezultātā konstrukcijās ir daudz plaisu un citu bojājumu, būtiski bojāts jumtu norobežojošais segums. Ņemot vērā objekta specifiku, piemēram, logu metāla drošības režģus lielākajā daļā ēku, demontāžas darbos iesaistītas vairākas tehnikas vienības, kas aprīkotas ar speciālu demontāžas aprīkojumu - demontāžas šķērēm, hidrauliskajiem āmuriem. Tāpat objektā strādā īpašs 60 tonnu smags ķēžu ekskavators-demolātors ar 26 metrus garu strēli," klāstīja kompānijas "Demontāža" līdzīpašnieks un valdes loceklis Rihards Muižnieks.

Šķirotavas cietuma komplekss uzbūvēts 20.gadsimta otrajā pusē.

Jau vēstīts, ka Šķirotavas cietums tika slēgts 2014.gada 1.novembrī. Slēgto Šķirotavas cietumu un tam piederošos īpašumus atbilstoši valdības rīkojumam Tieslietu ministrija nodeva Finanšu ministrijas valdījumā pārvaldīšanai VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ).

Savukārt 2018.gada jūlijā VNĪ rīkotajā izsolē Šķirotavas cietums ar tam piederošajām būvēm trijās adresēs - Krustpils iela 63, Asotes iela 2 un Rājumsila iela 1, Rīgā, tika pārdots par 886 500 eiro. Izsolē piedāvāja iegādāties zemesgabalu 92 584 kvadrātmetru platībā un uz tā esošās 22 būves. Būvju platība bija no pieciem līdz 5456 kvadrātmetriem.

Tāpat ziņots, ka "Grindeks" jaunās rūpnīcas celtniecību plāno sākt 2022.gadā. Ražotnes būvniecību iecerēts veikt vairākos posmos, taču plānotās investīcijas kompānija līdz šim nav atklājusi.

"Iecerētais būvprojekts būs ļoti vērienīgs, jo tajā tiks ieviesti automatizēti un energoefektīvi tehniskie risinājumi un uzstādītas augsti efektīvas iekārtas," iepriekš aģentūrai LETA teica "Grindeks" valdes priekšsēdētājs Juris Hmeļņickis, piebilstot, ka ražošanā tiks ieviestas zāļu formas, kuras šobrīd "Grindeks" Latvijā neražo: ampulas, flakoni, liofilizēti flakoni, acu pilieni un antibiotikas. Plānots, ka jaunajā ražotnē gadā varēs saražot 200 miljonus ampulu, 60 miljonus flakonu, sešus miljonus liofilizētu flakonu un 2,1 miljardu tablešu. Jaunajā ražotnē paredzēts izveidot 800-1000 jaunu darbavietu.

"Grindeks" galvenie darbības virzieni ir oriģinālproduktu, patentbrīvo un aktīvo farmaceitisko vielu pētniecība, izstrāde, ražošana un pārdošana. "Grindeks" koncernu veido "Grindeks", Latvijas "Kalceks" un "Namu apsaimniekošanas projekti", Igaunijas "Tallinas farmaceitiskā rūpnīca", kā arī Krievijas "Grindeks Rus" un Slovākijas "HBM Pharma". Kompānijas lielākais akcionārs ir "Liplat Holding", kura pieder Kirovam Lipmanam, Annai Lipmanei un Filipam Lipmanam. 

Savukārt kompānija "Demontāža" reģistrēta 2015.gadā, un tās pamatkapitāls ir 9000 eiro, liecina "Firmas.lv" dati. Kompānijas īpašnieki vienādās daļās ir Rihards Muižnieks un Mārtiņš Mālnieks. 2019.gadā "Demontāžas" apgrozījums bija 2,313 miljoni eiro, bet peļņa - 405 993 eiro.