"Latraps" piederošais uzņēmums "ASNS Investment" kļuvis par 50% "Alpha osta" kapitāldaļu īpašnieku

Rīga, 19.apr., LETA. Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajai sabiedrībai "Latraps" piederošais uzņēmums SIA "ASNS Investment"  kļuvis par 50% graudu termināļa SIA "Alpha osta" kapitāldaļu īpašnieku, liecina "Firmas.lv" publiskotā informācija.

Vienlaikus "Alpha ostas"  kapitāldaļu īpašnieki joprojām ir arī abi līdzšinējie īpašnieki - Igors Pedo un Kiprā reģistrētā "Rokryma Limited", kuru līdzdalība samazinājusies attiecīgi no 52% līdz 15% un no 48% līdz 35%.

"ASNS Investment" ieguvusi 367 858 kapitāldaļas viena eiro nominālvērtībā, kamēr "Rokryma Limited" īpašumā ir 257 501 kapitāldaļa, bet Pedo īpašumā ir 110 356 kapitāldaļas.

Jau ziņots, ka "Latraps" pagājušajā gadā izsludināja piedāvājumu tās biedriem iegādāties slēgtās emisijas obligācijas kopumā piecu miljonu eiro apmērā, lai piesaistītu līdzekļus 50% plus vienas "Alpha osta" kapitāldaļas iegādei un tādējādi iegūt ostu, kas nepieciešama efektīvākai labības tirdzniecībai.

2020.gada nogalē Konkurences padome deva atļauju "ASNS Investment" iegūt ietekmi pār "Alpha osta".

"ASNS Investment" pamatdarbība ir holdingkompāniju darbība, un tās vienīgais īpašnieks ir "Latraps", kas galvenokārt nodarbojas ar graudaugu, lauka pupu, rapša un augkopības ražošanas izejvielu pārdošanu. Savukārt "Alpha Osta" nodarbojas ar kravu, tostarp graudaugu, pākšaugu un rapša iekraušanu un izkraušanu Rīgas brīvostā un dzelzceļa pakalpojumu starpniecību, veicot kravas piegādi līdz ostas terminālim.

"Ņemot vērā, ka "Alpha osta" līdz šim bijusi "Latraps" iekraušanas un izkraušanas pakalpojuma sniedzējs, apvienošanās rezultātā tiks ietekmēti vertikāli saistīti tirgi: graudaugu, pākšaugu un rapša vairumtirdzniecības tirgus vismaz Baltijas valstīs, kā arī šo produktu kravu iekraušana un izkraušana ostās Latvijas teritorijā vai plašākā teritorijā, aptverot vismaz Baltijas valstis," atzina Konkurences padomē.

Jau vēstīts, ka "Latraps" apgrozījums pagājušajā finanšu gadā, kas ilga no 2019.gada 1.jūlija līdz 2020.gada 30.jūnijam, bija 269,902 miljoni eiro, kas ir par 35,7% vairāk nekā iepriekšējā finanšu gadā, taču kooperatīvā sabiedrība cieta zaudējumus 3,339 miljonu eiro apmērā pretstatā peļņai iepriekšējā finanšu gadā. "Latraps" reģistrēta 2000.gadā. 2020.gada beigās kooperatīvam bija vairāk nekā 1110 biedru.

"ASNS Investment" reģistrēta 2015.gadā, un tās pamatkapitāls ir 2800 eiro. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir "Latraps". 2019.gadā "ASNS Investment" ieņēmumus no pamatdarbības nav guvusi, bet gadu noslēdza ar 152 eiro zaudējumiem.

Savukārt "Alpha osta" reģistrēta 1992.gadā, un tās pamatkapitāls ir 735 715 eiro. "Alpha osta" 2019.gadu noslēdza ar 8,53 miljonu eiro apgrozījumu un septiņu miljonu eiro peļņu.