"Ādažu čipsu" ražotnes automatizācijā "Orkla Latvija" investējusi kopumā 1,8 miljonus eiro

Rīga, 13.apr., LETA. Pārtikas koncerns "Orkla Latvija" kopš 2018.gada "Ādažu čipsu" ražotnes automatizācijā investējis kopumā 1,8 miljonus eiro, aģentūrai LETA pavēstīja kompānijas pārstāvji.

Tostarp kompānijā norādīja, ka ražotnes automatizācija noslēgta, investējot vairāk nekā 600 000 eiro divos jaunos paletizācijas robotos, kas nodrošina čipsu kastu uzkraušanu uz paletēm un aptin tās ar plēvi.

"Orkla Latvija" pārstāvji norādīja, ka pakošanas procesā darbiniekiem vairs nav jāveic kastu transportēšana ražotnes iekšienē, jo konveijers tās nogādā no pakošanas līnijas līdz pat aptinējam. Papildu tam automatizētās iekārtas sniedz iespēju samazināt izmantotās plēves patēriņu un nodrošina paletes automātisko aplīmēšanu.

Tāpat kompānijā skaidroja, ka projekta ieviešanai un īstenošanai uzņēmumam bija nepieciešams gandrīz gads. "Zināmā mērā izaicinājumi bija saistīti arī ar Covid-19 globālo pandēmiju," piebilda kompānijas pārstāvji, norādot, ka projekta realizāciju sekmēja sadarbības partneru izvēle, jo projekts īstenots kopā ar SIA "Peruza" un "ABB" Latvijas filiāli.

"Iepriekš šos procesus manuāli veica darbinieki, tagad to dara robots, tādējādi mēs varam gan atvieglot fiziski smaga darba veikšanu, gan arī strādāt efektīvāk. Vienlaikus mēs ieguldām mūsu darbinieku attīstībā, lai celtu komandas profesionālo kvalifikāciju un kompetences darbam ar robotizētām iekārtām, līdz ar to kļūstot vēl konkurētspējīgāki," pauda "Orkla Latvija" valdes priekšsēdētājs Toms Didrihsons.

Vienlaikus kompānijā uzsvēra, ka kopš 2012.gada "Ādažu čipsu" ražotnes ražošanas jauda ir dubultota.

"Orkla Latvija" ražo čipsus arī Zviedrijas tirgum, kā arī eksportē produkciju uz 13 citām valstīm: Azerbaidžānu, Lielbritāniju, Baltkrieviju, Mongoliju, Īriju, Moldovu, Krieviju, Nīderlandi, Izraēlu, Norvēģiju, Armēniju, Slovākiju un Kanādu.

"Orkla Latvija" koncerna pagrozījums 2019.gadā bija 85,21 miljons eiro, kas ir par 3,7% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt grupas peļņa samazinājās par 3,2% un bija 2,807 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Koncerna 2020.gada finanšu dati pagaidām nav publiskoti. "Orkla Latvija" koncernā ietilpst "Orkla Biscuit Production", SIA "Saldumu tirdzniecība" un SIA "Latfood Agro".

Latvijā "Orkla" pārstāv un attīsta "Laima", "Selga", "Staburadze", "Ādažu Čipsi", "Pedro", "Spilva", "Gutta", "Everest", "Latplanta" un citus zīmolus. Uzņēmums iekļaujas Norvēģijas koncernā "Orkla".