PVD pirmdien veiks inspekciju "Baltic Devon Mink" ūdeļu novietnē

Rīga, 12.apr., LETA. Ūdeļu audzētāja SIA "Baltic Devon Mink" ražotnē pirmdien, 12.aprīlī, tiks veikta Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspekcija, saistībā ar pagājušajā nedēļā konstatēto Covid-19 saslimšanu mirušām ūdelēm, aģentūrai LETA apstiprināja "Baltic Devon Mink" pārstāvji.

Uzņēmumā norādīja, ka ražotnē notiks PVD inspekcija, lai noskaidrotu visus apstākļus saistībā ar deviņām mirušajām ūdelēm, kurām konstatēts Covid-19.

PVD aģentūrai LETA skaidroja, ka epidemioloģiskās izmeklēšanas ietvaros tiek novērtēts dzīvnieku veselības stāvoklis, barības aprite, blakusproduktu aprite un citi svarīgi procesi.

Vienlaikus dienestā norādīja, ka ir apturēta dzīvnieku un dzīvnieku izcelsmes produktu izvešana un ievešana "Baltic Devon Mink", kā arī veikti citi pasākumi, lai nepieļautu slimības izplatību no novietnes.

Jau ziņots, ka PVD "pēc ilgākas epidemioloģiskās izmeklēšanas un pilnākas informācijas apkopošanas" lems, kādu rīcību nepieciešams izvēlēties SIA "Baltic Devon Mink" kažokzvēru audzētavai, kur atklātas ar Covid-19 inficētas ūdeles, tostarp - vai ūdeles nepieciešams likvidēt.

PVD Veterinārās uzraudzības departamenta direktora vietnieks Edvīns Oļševskis norādīja, ka patlaban Covid-19 izmeklēšana "Baltic Devon Mink" kažokzvēru audzētavā ir pašā sākuma stadijā, attiecīgi par iespējamiem scenārijiem, ko darīt ar ūdeļu fermu, tiks lemts vēlāk.

Pēc viņa sacītā, PVD attiecībā uz citām slimībām, piemēram, uz putnu grupu vai cūku mēri, ir skaidri protokoli, kā speciālistiem jārīkojas, savukārt attiecībā uz Covid-19 infekciju nav nekādu normatīvu par turpmāko rīcību infekcijas apkarošanai, jo tā ir cilvēku slimība, kas nonākusi pie ūdelēm.

Oļševskis skaidroja, ka PVD pieļauj trīs scenārijus, no kuriem viens tiks realizēts pēc epidemioloģiskās izmeklēšanas. Viens no scenārijiem paredz ūdeļu nogalināšanu un fermas likvidēšanu. Savukārt pārējie scenāriji nosaka stingru uzraudzību un regulāri ūdeļu monitoringu, testēšanu, slimās ūdeles izņemot no pārējo dzīvnieku pulka ārā. PVD eksperts atzīmēja, ka izkaušana ir ātrākais, bet drastiskākais scenārijs, kas "pretī prasīs nopietnas kompensācijas" uzņēmējam.

Oļševskis sacīja, ka PVD turpina epidemioloģisko izmeklēšanu un par turpmāko rīcību lems, kad dienests būs apkopojis pilnu informāciju.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka "Baltic Devon Mink" pieder Nīderlandē reģistrētam uzņēmumam "Van Ansem Participaties B.V." un kā tā patiesie labuma guvēji norādīti šīs valsts pilsoņi Johaness un Nikolass van Ansemi. Uzņēmums 2019.gadā strādājis ar 6,4 miljonu eiro apgrozījumu un 3 miljonu eiro zaudējumiem, turklāt miljonos mērāmi zaudējumi uzņēmumam tiek uzrādīti jau kopš 2015.gada. Uzņēmuma pagājušā gada pārskats vēl nav pieejams.

Pēc PVD tīmekļvietnē pieejamās informācijas, Latvijā 2021.gada 4.janvārī bija reģistrētas deviņas kažokzvēru audzētavas, no kurām piecās novietnēs tika turēti ap 130 000 dzīvnieku.

Ārvalstu mediji iepriekš vēstīja, ka ūdeles ir vienīgie dzīvnieki, par kuriem pierādīts, ka tās var gan inficēties ar jauno koroanvīrusu no cilvēka, gan inficēt cilvēku. Epidemiologi pauda bažas, ka koronavīrusa izplatīšanās kažokzvēru audzētavās var veicināt jaunas tā mutācijas, kas varētu negatīvi ietekmēt potenciālo vakcīnu efektivitāti.

Vienlaikus vīruss var apdraudēt arī visu ūdeļu audzēšanas nozari, piemēram, Dānija pērn izkāva aptuveni divas trešdaļas no valstī turētajām ūdelēm.