"Getliņi EKO" nodod ekspluatācijā bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes kompleksu Latvijā

Rīga, 9.apr., LETA. Atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums SIA "Getliņi EKO" šonedēļ nodevis ekspluatācijā pirmo bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes kompleksu Latvijā, aģentūrai LETA pavēstīja uzņēmuma pārstāve Līga Šmite.

Viņa informēja, ka Būvniecības valsts kontroles birojs 6.aprīlī ir pieņēmis ekspluatācijā pirmo sausās fermentācijas bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes kompleksu Latvijā, kas ir lielākais šāda veida pārstrādes komplekss Baltijā.

Dienu vēlāk - 7.aprīlī - sākts jaunā kompleksa testēšanas periods un plānots, ka pirmie bioloģiski noārdāmie atkritumi tuneļos tiks ievietoti šā gada maijā.

Kompleksa testēšanas un ieregulēšanas periods kopumā plānots deviņu mēnešu garumā. Tostarp aprīlī tiks veikta reaktoru piepildīšana ar ūdeni, uzsildīšana un baktēriju ieaudzēšana, bet maijā tiks uzsākta secīga tuneļu aizpildīšana - vienā tunelī vienlaicīgi izvietojot aptuveni 500 tonnas bioloģiskos jeb pārtikas un dārza atkritumus.

Pēc Šmites teiktā, pašreiz aptuveni puse no "Getliņi EKO" pieņemtajiem nešķirotajiem sadzīves atkritumiem ir bioloģiskie atkritumi, kuri tiek mehāniski atšķiroti šķirošanas rūpnīcā.

Viņa skaidroja, ka pēc atšķirošanas šie atkritumi tiek novietoti pārstrādei bioreaktorā, kas ir speciāli izveidota atkritumu krātuve, kurā, bioloģiskajiem atkritumiem sadaloties atklātā vidē, līdz 15 gadu garumā tiek iegūta biogāze. Kompleksa darbības uzsākšana samazinās šo atkritumu pārstrādes laiku līdz diviem mēnešiem.

Tāpat kompleksā tiks pārstrādāti dalīti vākti bioloģiskie atkritumi no Pierīgas atkritumu apsaimniekošanas reģiona iedzīvotājiem un uzņēmumiem. Pirmie pārstrādes rezultāti - sijāts tehniskais komposts - gaidāmi jau šajā vasarā. Pārstrādājot bioloģiskos atkritumus fermentācijas tuneļos, bez komposta tiks iegūta arī biogāze, kas tiks izmantota elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanai "Getliņi EKO" energoblokā.

Kompleksā plānots pārstrādāt 125 000 tonnas bioloģisko atkritumu gadā, kas ļaus saražot līdz 100 000 tonnām komposta.

"Getliņi EKO" administratīvais un infrastruktūras direktors Guntis Kampe uzsvēra, ka.bioģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes kompleksa darbības uzsākšana uzņēmumā ir nozīmīgs solis gan aprites ekonomikas stiprināšanai, gan atkritumu apsaimniekošanas nozares izraisītās ietekmes uz klimata pārmaiņām samazināšanai Latvijā.

"Esam gandarīti, ka, neskatoties uz globālās pandēmijas radītajiem izaicinājumiem, būvniecība tika īstenota noteiktajos termiņos un esam gatavi uzsākt bioloģisko atkritumu pārstrādi jaunajā kompleksā," sacīja Kampe.

Komplekss atrodas poligona "Getliņi" teritorijā. Tā projektēšanu, būvniecību un testēšanu īsteno pilnsabiedrība "MRKV", kurā apvienojušās SIA "Velve" un SIA "MRK Serviss" un ar kuru 2018.gada oktobrī noslēgts līgums. Inženiertehnisko uzraudzību un būvuzraudzību īsteno SIA "P.M.G.". Pastāvīga kompleksa darbība tiks uzsākta 2022.gada janvārī.

Projekta "Bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes iekārtas izveide poligonā "Getliņi"" mērķis ir attīstīt bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādi, veicināt atkritumu vairākkārtēju izmantošanu Pierīgas atkritumu apsaimniekošanas reģionā. Projekta kopējās izmaksas ir 39,91 miljons eiro bez pievienotās vērtības nodokļa, tai skaitā Eiropas Savienības Kohēzijas fonda atbalsts 29,55 miljonu eiro apmērā.

"Getliņi EKO" ir atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums, kurš apsaimnieko lielāko cieto sadzīves atkritumu apglabāšanas poligonu Latvijā.

Uzņēmums reģistrēts 1997.gada novembrī, un tās pamatkapitāls ir 6,009 miljoni eiro. Apsaimniekotāja 97,7% kapitāls pieder Rīgas domei un 2,3% - Stopiņu novada domei, liecina "Firmas.lv" informācija. "Getliņi EKO" 2019.gadā strādāja ar 25,1 miljona eiro apgrozījumu, kas provizoriski ir par 33,5% vairāk nekā gadu iepriekš, bet peļņa pieauga par 64,1% un bija 622 646 eiro. 2020.gada finanšu rādītāji vēl nav publiskoti.