Pabeigta vakcinācijas procesa pārvaldības IT risinājuma pirmo funkciju izstrāde

Rīga, 1.apr., LETA. Vakcinācijas pret Covid-19 procesa pārvaldības informācijas tehnoloģiju (IT) risinājuma "ViVaT" pirmās pasūtītās funkcijas ir izstrādātas, aģentūrai LETA apliecināja risinājuma izstrādātāja SIA "ZZ Dats" direktors Edžus Žeiris.

Viņš skaidroja, ka ir izstrādāta "ViVaT" personu grupu apstrāde un centrālā pierakstu kalendāru pārvaldības sistēma.

"Savukārt, kas attiecas uz ārstniecības iestādēm, esam publicējuši Ārstniecības iestāžu informācijas sistēmu programmatūras saskarņu testa vidē integrācijas un drošības testiem," sacīja Žeiris.

Šo funkciju izpildes termiņš bija 5.aprīlis.

Veselības ministrijas (VM) Vakcinācijas projekta biroja pārstāve Ieva Stūre aģentūrai LETA skaidroja, ka personu grupu apstrādes funkcija nozīmē, ka sistēmā tagad iespējams ievadīt prioritārās grupas. "Piemēram, tas būs aktuāli brīdī, kad vajadzēs vakcinēt pedagogus, tad tajā sistēmā jau ir izdarīts tā, ka var (..) atpazīt personu, vai tā atbilst vai neatbilst prioritārajam sarakstam," sacīja Stūre.

Tikmēr centrālā pierakstu kalendāru pārvaldības sistēmas funkcija attiecas uz ārstniecības iestādēm. To izmantotās informācijas sistēmas ir gandrīz integrētas vienotā sistēmā, lai varētu veidot vienoto kalendāru.

Pēc Stūres teiktā, pirmo funkciju izpilde nenozīmē, ka iedzīvotājiem kaut kādā veidā būtu kaut kas jāmaina savos pieteikumos portālā "manavakcina.lv". Patlaban joprojām esot paredzēts, ka sistēma pilnībā sāks darboties aprīļa otrajā pusē.

Kā vēstīts, līdz šim jau veikti organizatoriskie priekšdarbi, lai aprīļa sākumā atklāšanas gatavībā būtu divi lielie vakcinācijas centri Rīgā un 12 liela mēroga vakcinācijas punkti, kas iekārtoti ar Rīgas pašvaldības atbalstu, kā arī deviņi vakcinācijas punkti Latvijas lielākajās pilsētās - Ventspilī, Liepājā, Jelgavā, Jūrmalā, Cēsīs, Valmierā, Jēkabpilī, Rēzeknē un Daugavpilī. Plānots, ka liela mēroga vakcinācijas centri pilnvērtīgu darbību sāks brīdī, kad Latvijā būs pietiekams daudzums vakcīnu.

Jau ziņots, ka vakcinācijas pret Covid-19 procesa pārvaldības IT risinājumu par 898 620 eiro izstrādās "ZZ Dats".

Kā aģentūru LETA informēja VM pārstāve Sintija Gulbe, līgums noslēgts starp pasūtītājiem - VM, Nacionālo veselības dienestu, Slimību kontroles un profilakses centru - un izpildītāju "ZZ Dats", kas kā apakšuzņēmējus piesaistīs SIA "Kleintech Services", SIA "Mobilly", SIA "Blue Bridge Technologies", SIA "Meditec", SIA "Rixcat" un SIA "Datamed".

Noslēgtais līgums paredz, ka līgumcena visa līguma darbības laikā nepārsniegs 898 620 eiro, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli. Līgums noslēgts uz diviem gadiem, paredzot sistēmas uzturēšanu vienu gadu. Piegādes termiņš sistēmas pamata funkcionalitātei paredzēts astoņas nedēļas.

Iecerēts, ka IT sistēma palīdzēs īstenot vairākus posmus vakcinācijas procesā. Tostarp plānots, ka IT sistēma palīdzēs īstenot iedzīvotāju reģistrēšanās vietnes "www.manavakcina.lv" funkcionālo papildināšanu, kur iedzīvotāji norādīs uz savu nodomu vakcinēties, norādīt vēlamo vakcinācijas vietu, kā arī pienākot personas rindas kārtai - norādīt vēlamo dienu un laika posmu, lai efektīvi plānotu vakcinācijas kabinetu noslodzes.

Tāpat paredzēts, ka IT platformā būs izstrādāts vakcinācijas rindu modulis prioritāro grupu pārvaldībai un iedzīvotāju apziņošanai par uzaicinājumiem uz vakcināciju, kā arī tiks īstenota vakcinācijas punktu kapacitātes pārvaldība un vakcinācijas procesa nodrošināšana vakcinācijas punktā.

Vienlaikus IT sistēma veiks centralizētās vakcinācijas rindas un kalendāra sinhronizāciju ar biežāk lietotajām ārstniecības iestāžu un ģimenes ārstu prakšu informācijas sistēmām, kā arī vakcīnu piegādes vadību uz vakcinācijas punktiem, atbilstoši noslodzes prognozēm.

Tāpat paredzēts īstenot pilnu procesa monitoringu atvērto datu veidā, informējot, gan lēmumu pieņēmējus, gan sabiedrību.

Gulbe atgādināja, ka Ministru kabinets 4.februāra sēdē apstiprināja vakcinācijas plāna ieviešanai nepieciešamo finansējumu 1,45 miljonu eiro apmērā, lai izstrādātu vienotu IT nodrošinājumu vakcinācijas procesa vadībai. Finansējums ir sadalīts vairākās daļās. Noslēgtā līgumcena iekļauj risinājuma izstrādi, integrāciju ar ārstniecības iestāžu informācijas sistēmām, integrāciju ar valsts reģistriem, risinājuma atbalstu 12 mēnešiem, Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) informācijas sistēmu pielāgošanu un infrastruktūras nomu sistēmas izvietošanai.

Savukārt, pārējais finansējums tiks izmantots Nacionālā veselības dienesta sistēmas uzturēšanas papildu izmaksu segšanai, kā arī iedzīvotāju digitālajai apziņošanai par laiku un vietu, kad jāierodas uz vakcināciju.

"ZZ Dats" pagājušā gada rudenī uzvarēja arī Nacionālā veselības dienesta iepirkumā par veselības aprūpes finansēšanas likuma informācijas sistēmas uzturēšana, uz kuras tehnoloģiskās bāzes tika veikta "manavakcina.lv" izstrāde.

Reģistra izstrādes kopējās izmaksas bija 58 377 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa, bet minētā iepirkuma līguma kopējā summa bija 87 000 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "ZZ Dats" reģistrēts 1995.gadā. Uzņēmums pieder Mārim Ziemam (52,5%) un Ingai Ziemai (47,5%). 2019.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 6,186 miljoni eiro, bet peļņa bija 591 602 eiro.