Dārza koka mēbeļu ražotāju "Ekju" iegādājusies kompānija "Amata"

Rīga, 31.marts, LETA. Āra koka mēbeļu un interjera elementu ražotāju SIA "Ekju" iegādājusies kompānija SIA "Amata", aģentūrai LETA pavēstīja investīciju kompānijas "BaltCap" pārstāvji.

Darījums veikts ar privātā kapitāla fonda "FlyCap" un "Signet Bank" atbalstu.

"FlyCap" partneris Jānis Skutelis aģentūrai LETA sacīja, ka "FlyCap" piešķīris aizdevumu kompānijai "Amata" biznesa attīstībai, bet "FlyCap" nekļūs par "Ekju" kapitāldaļu līdzīpašnieku.

"BaltCap" investīciju direktors Pēteris Treimanis aģentūrai LETA norādīja, ka "Ekju" kapitāldaļas uzņēmumam "Amata" pārdevis ne tikai "BaltCap Latvia Venture Capital Fund", bet arī citi līdzšinējie "Ekju" īpašnieki, līdz ar to "Amata" būs vienīgā "Ekju" īpašniece.

Vienlaikus Treimanis aģentūrai LETA sacīja, ka darījuma summu iesaistītās puses vienojušās neizpaust.

Līdz šim "Ekju" īpašnieki bija Juris Skoliņš (42,6%), "BaltCap Latvia Venture Capital Fund" (40%), Jānis Splīte (12,9%) un Agris Valdmanis (4,5%), liecina "Firmas.lv" informācija. "Ekju" īpašnieku maiņa vēl nav reģistrēta.

"BaltCap" pārstāvji norādīja, ka fonds investēja "Ekju" kapitālā 2012.gadā. Šajā periodā "Ekju" būtiski kāpinājis eksporta apmērus, nostiprinājis pozīcijas galvenajos Eiropas tirgos un ieviesis ilgtspējības principus. "Ekju" veiksmīgi sācis darbību arī e-komercijā, piedāvājot preces Francijā, Lielbritānijā un Vācijā. Tāpat uzņēmums ieviesis LEAN un TOC ražošanas metodes, būtiski palielinot produktivitāti un pārdošanas apmērus - no 5,6 miljoniem eiro 2012.gadā līdz vairāk nekā 13 miljoniem eiro 2020.gadā.

""Attīstības finanšu institūcijai "Altum"" ("Altum") kā vienam no lielākajiem investoriem Latvijas riska kapitāla ekosistēmā, ir gandarījums, ka "BaltCap" investīcija un zināšanas palīdzēja uzņēmumam attīstīties un sasniegt atzīstamus rezultātus, kā rezultātā varēja notikt šis darījums. Savukārt "FlyCap" jaunā investīcija veicinās uzņēmuma turpmāko izaugsmi un palīdzēs sasniegt jaunus mērķus," norādīja "Altum finanšu starpnieku daļas vadītājs Ivars Kassalis, piebilstot, ka "Altum" ir lielākais investors gan "BaltCap", gan "FlyCap" fondos.

Darījuma vadošais finanšu konsultants pircējam bija "Superia Corporate Finance".

"Ekju" apgrozījums 2019.gadā bija 10,403 miljoni eiro, savukārt kompānijas peļņa bija 322 423 eiro. Kompānija "Ekju" reģistrēta 1992.gadā, un tās pamatkapitāls ir 1,518 miljoni eiro.

Savukārt "Amata" reģistrēta 2020.gada oktobrī, un tās pamatkapitāls ir 100 500 eiro. Uzņēmuma īpašnieki ir Laura Galzone (33,33%), Māris Danieks (33,33%) un SIA "PrimoMente" (33,33%), kuras īpašnieks ir Anrijs Aumalis. 

Investīciju fonds "BaltCap Latvia Venture Capital Fund" tika nodibināts 2010.gadā "Jeremie" programmas ietvaros. Fonds piešķir sākšanas un attīstības finansējumu Latvijā bāzētiem mikro, mazajiem un vidējiem uzņēmumiem ar izaugsmes potenciālu, ieguldot uzņēmumu kapitālā. Fonda lielākais ieguldītājs tā dibināšanas brīdī bija Eiropas Investīciju fonds (EIF). No 2012.gada EIF saistības un pilnvaras pārņēma Latvijas Garantiju aģentūra, bet no 2015.gada - "Altum".