"Saskaņa" rosina no amata atlaist Daugavpils vicemēru Lāčplēsi

Rīga, 22.marts, LETA. Šorīt sasaukta Daugavpils domes ārkārtas sēde, kurā pēc "Saskaņas" deputātu aicinājuma tiks skatīts jautājums par domes priekšsēdētāja pirmā vietnieka Jāņa Lāčplēša (Latgales partija) atbrīvošanu no amata.

Kopumā sēdes darba kārtībā iekļauti pieci jautājumi. Kā pirmais tiks skatīts lēmumprojekts par domes un Latgales plānošanas reģiona pašvaldību sadarbības memoranda noslēgšanu.

Vēl trīs jautājumi saistīti ar pašvaldības AS "Daugavpils siltumtīkli" īstenoto šķeldas katlumājas izbūvi. Tie tiks skatīti pēc "Saskaņas" ierosinājuma. Tostarp opozīcija vēlas uzdot izpilddirektorei Sabīnei Šņepstei sasaukt "Daugavpils siltumtīklu" ārkārtas akcionāru sapulci, lai uzdotu uzņēmuma valdei līdz 30.martam apstrīdēt Centrālās finanšu un līguma aģentūras (CFLA) lēmumu par līguma laušanu. Tāpat paredzēts uzņēmuma valdei uzdot nekavējoties iesniegt domei lēmuma projektu par galvojuma sniegšanu "Daugavpils siltumtīkliem".

Opozīcija arī vēlas uzdot domes priekšsēdētājam Igoram Prelatovam ("Mūsu partija") strīda risināšanā ar CFLA iesaistīt vadošo iestādi - Finanšu ministriju un līdz 15.aprīlim iesniegt domei veikto pārrunu protokolus.

Tāpat bijušais domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš (S) plāno rosināt Lāčplēša atbrīvošanu no amata.

Jau ziņots, ka Daugavpils pašvaldības izpilddirektorei Sabīnei Šnepstei būs jāizvērtē Oļesjas Duškevičas un uzņēmuma padomes rīcība attiecībā uz 17,5 miljonu eiro vērto katlumājas izbūves projektu, otrdien pilsētas domes ārkārtas sēdē lēma deputāti.

Ņemot vērā, ka CFLA ir nosūtījusi "Daugavpils siltumtīkliem" vēstuli ar lēmumu par neatbilstoši veiktiem izdevumiem, būvējot katlumāju, un paziņojumu par projekta līguma izbeigšanu, sasaukta ārkārtas sēde, lai savu situācijas redzējumu izklāstītu uzņēmuma vadība. Duškeviča sēdē vairākkārt uzsvēra, ka uzņēmums nesaredz piesaistītā eksperta iespējamo interešu konfliktu, uz ko kā šķērsli norādīja CFLA.

Viņasprāt, CFLA lēmums ir prettiesisks, jo aģentūra neesot pierādījusi interešu konfliktu, un uzņēmums saskaņā ar noteikto līdz mēneša beigām sagatavos aģentūrai vēstuli, argumentējot savu skatījumu, un aicinās neatņemt projektam paredzēto līdzfinansējumu. Ja CFLA atbilde nebūs "Daugavpils siltumtīkliem" labvēlīga, uzņēmums gatavs vērsties Finanšu ministrijā un arī tiesā.

Deputāti vienojās, ka Šņepstei ir jāizvērtē "Daugavpils siltumtīkli" valdes locekles un padomes rīcība, tai skaitā iespējamo zaudējumu nodarīšana. Izvērtējums domē jāiesniedz mēneša laikā.

Pašlaik uzņēmuma padomē darbojas Valerijs Mjagkihs, Edīte Upeniece un Aleksandrs Samarins, liecina "Firmas.lv" dati.

Tāpat nolemts visu dokumentāciju, kas saistīta uz uzņēmuma un domes darbībām projekta īstenošanā, nosūtīt izvērtēšanai Valsts kontrolei un Valsts policijai.

LETA jau vēstīja, ka aizvadītajā nedēļā CFLA ir nosūtījusi "Daugavpils siltumtīkliem" vēstuli ar lēmumu par neatbilstoši veiktiem izdevumiem, būvējot 17,5 miljonu eiro vērto katlumāju, un paziņojumu par projekta līguma izbeigšanu, aģentūrai LETA apstiprināja CFLA Komunikācijas un klientu apkalpošanas nodaļas vadītāja Daiga Reihmane.

Neveicot darbības, lai novērstu pārkāpumus iepirkuma procedūrā, uzņēmums faktiski izslēdz iespēju projektu "Siltumcentrāles Nr.3 siltumavota pārbūve un iekārtu uz atjaunojamiem energoresursiem uzstādīšana" finansēt no ES fondiem, uzsver CFLA. Aģentūrā atgādina, ka Eiropas Savienības (ES) fondu projektos pret krāpšanu un korupciju ir nulles tolerance, un, ja iepirkumā tiek konstatēts interešu konflikts, tiek piemērota finanšu korekcija - šādi izdevumi no ES fondiem netiek atlīdzināti.

Par projektā konstatēto neatbilstību - iepirkuma procedūras pārkāpumiem - būvdarbu līgumam ir piemērojama finanšu korekcija 100% apmērā. Proti, projekta izdevumi nevar tikt segti no ES fondu līdzekļiem.

Ņemot vērā, ka projekta ieviešanas laikā finansējuma saņēmējs nav ievērojis aģentūras norādījumus un pieļāvis, ka projekta īstenošanā ir iestājušies apstākļi, kas būtiski negatīvi ietekmē specifiskā atbalsta īstenošanu, CFLA no savas puses paziņojusi "Daugavpils siltumtīkliem" par līguma par projekta īstenošanu izbeigšanu. Vēstulē arī norādīts, ka "Daugavpils siltumtīkli" var vērsties CFLA līdz 30.martam un lūgt pārskatīt pieņemto lēmumu, sniedzot pamatojumu.

"Ja šajā termiņā nebūs nesaņemti pamatoti argumenti vai jauna informācija, kas būtu par pamatu sagatavotā lēmuma pārskatīšanai, uzskatāms, ka finansējuma saņēmējs piekrīt CFLA lēmumam un tas stājas spēkā," skaidroja Reihmane.

Projekta kopējās izmaksas aplēstas 17,584 miljonu eiro apmērā. ES atbalsts ir 5,243 miljoni eiro.