Pašvaldība izvērtēs "Rīgas mežu" līdzdalības saglabāšanu kokzāģētavā "Norupe"

Rīga, 19.marts, LETA. Pašvaldība, ņemot vērā audita rezultātus, izvērtēs pašvaldības SIA "Rīgas meži" līdzdalības saglabāšanu kokzāģētavā "Norupe", piektdien žurnālistiem sacīja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP).

Pašlaik uzņēmumā, ņemot vērā saņemto trauksmes cēlēja ziņojumu, sākts audits, lai izvērtētu iespējamo nesamērīgu un necaurspīdīgu līdzekļu izlietošanu, vienā no vides izglītības projekta "Zaļā klase" ēkām ieguldot 600 000 eiro. Taču audits ļaušot izvērtēt arī uzņēmumam piederošās kokzāģētavas darbu.

"Ir pamatotas bažas, ka šis projekts nav bijis veiksmīgs, un to arī lielā mērā pierāda rezultāti. Kokzāģētava joprojām strādā ar zaudējumiem, un peļņa visu laiku tiek prognozēta atliktā nākotnē. Mums būs jāveicas līdzdalības izvērtējums. To mums prasa likums," skaidroja domes priekšsēdētājs.

Audits pašvaldībai palīdzēšot izlemt, vai ir jāsaglabā līdzdalība šajā objektā.

Jau ziņots, ka "Rīgas mežu" ilggadējais vadītājs Aivars Tauriņš un valdes loceklis Juris Buškevics zaudējuši amatu, ņemot vērā trauksmes cēlēja ziņojumā pausto. Pašlaik, lai pārbaudītu ziņojumā sniegto informāciju, uzņēmumā sākts audits.

Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Edmunds Cepurītis (PP) atzina, ka sadarbība ar "Rīgas mežiem" esot bijusi sarežģīta.

"Kad mēs esam aicinājuši "Rīgas mežu" pārstāvjus uz komiteju, mēs vēlējāmies runāt par ieguldījumiem kritiskā infrastruktūrā, bet uzņēmums daudz ir minējis un prezentējis grandiozus investīciju plānus, kas maz saskan ar pašvaldības mērķiem. Tas visu laiku radījis sajūtu, ka uzņēmuma valdes locekļi un kopumā vadība nesaredz to, kā mēs redzam, kā uzņēmumam būtu jādarbojas," klāstīja Cepurītis.

Trauksmes cēlēja ziņojums esot pastiprinājis bažas, ka uzņēmuma vadība ar pašvaldības līdzekļiem ir vairāk rīkojusies kā ar savu maku. Ziņojums satur informāciju par ļoti lieliem, nesabalansētiem ieguldījumiem vienā atsevišķā ēkā "Zaļās klases" projektā, sacīja domnieks. Tā ir "Faunas klase", kas atrodas blakus briežu dārzam, netālu no Ogres mežniecības.

"Šajā vienā ēkā, kas ir salīdzinoši neliela, kopumā ir ieguldīti vairāk nekā 600 000 eiro tikai sagatavošanā, celtniecībā, aprīkošanā. Vairāki no ziņojumā ietvertajiem dokumentiem liecina, ka šie ieguldījumi veikti neatbilstoši labas pārvaldības principam, necaurskatāmi, grūti izsekojami," apgalvoja Cepurītis.

Investīcijas ēkā lielākoties esot veiktas 2019. un 2020.gadā, tās nav atklātā veidā iekļautas atskaitēs, kas sagatavotas kapitāldaļu turētājam. Neesot skaidri arī to mērķi. Tāpat pērn būtiski esot samazinājusies uzņēmuma peļņa. Arī "Rīgas mežu" 2020.gada budžets tika apstiprināts tikai 2021.gadā, norādīja komitejas vadītājs.

Ēkas vizuālais izskats liecinot, ka tā labāk esot piemērota atpūtas pasākumiem, nevis vides izglītības prioritātēm, lai gan pozicionēta kā administrācijas ēka. Turklāt vairākas ēkā esošās mēbeles un aprīkojumu varētu klasificēt kā ekskluzīvu, sacīja Cepurītis.

"Mēs esam neoficiāli dzirdējuši šīs ēkas apzīmējumu kā mednieku namiņu. Man, tur esot, šāds iespaids arī rodas, ka visas šīs telpas vairāk ir piemērotas privātiem atpūtas pasākumiem nekā vides izglītībai," stāstīja domes pārstāvis.

"Firmas.lv" informācija, SIA "Rīgas meži" pamatkapitāls ir nepilni 115 miljoni eiro.

Uzņēmums 2019.gadu aizvadījis ar 16,8 miljonu eiro apgrozījumu un 621 579 eiro peļņu. Dati par uzņēmuma darbību pērn vēl nav pieejami.

Pirms vairākiem gadiem Valsts kontrole secināja, ka "Rīgas mežu" darbība pamatā ir vērsta nevis uz plānveidīgu meža apsaimniekošanu, bet gan uz kapitālsabiedrības ekonomisko interešu īstenošanu un vēlmi gūt iespējami lielākus ieņēmumus. Par to liecinot meža apsaimniekošanas plāna neievērošana vai pat tā neesamība un iesaistīšanās kokrūpniecībā, 2013.gadā atverot kokzāģētavu "Norupe".

https://www.youtube.com/watch?v=2moC5j-7Gw8&ab_channel=LETAtie%C5%A1rai%C5%BEuarh%C4%ABvs