LMT Drona centra apmācību programmu līdz šim ir pabeiguši vairāk nekā 100 pilotu

Rīga, 18.marts, LETA. Mobilo sakaru operatora "Latvijas mobilais telefons" (LMT) Dronu centa apmācību programmu līdz šim ir pabeiguši vairāk nekā 100 pilotu, aģentūrai LETA pavēstīja LMT sabiedrisko attiecību daļas vadītājs Valdis Jalinskis.

Viņš atzina, ka, ņemot vērā lielo interesi un nepieciešamību pēc profesionāliem dronu pilotiem, pieprasījums pēc apmācībām pērn dibinātajā LMT Dronu centrā arvien pieaug. Aprīlī mācības sāks jaunais studentu sasaukums.

Jalinskis norādīja, ka Latvijā dronus izmanto dažādās jomās - lauksaimniecībā, piemēram, lauku uzraudzībai, kaitēkļu iznīcināšanai un citur, būvniecībā, piemēram, būvniecības vietu apsekošanai, infrastruktūras attīstībā un uzturēšanā, piemēram, objektu apsekošanai, kā arī sabiedriskās drošības nodrošināšanā, piemēram, pazudušu cilvēku meklēšanā, teritoriju apsardzes nodrošināšanā un citur.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ņemot vērā, ka bezpilota gaisa kuģu pielietojums aptver arvien vairāk nozaru un kļūst detalizētāks, arī Eiropas Savienības līmenī aktīvi tiek runāts par dažādiem regulējumiem. Tostarp šogad stājušies spēkā vairāki jauni vienotā Eiropas Savienības regulējuma noteikumi dronu pilotēšanā.

Arī LMT viceprezidents Ingmārs Pūķis norādīja, ka bezpilota lidaparātu daudzpusīgais pielietojums un nozīme dažādās ekonomiski būtiskās nozarēs strauji pieaug visā pasaulē.

"Latvijā dronu potenciāls ir ļoti plašs, bet maz apgūts, kas arī bija viens no būtiskākajiem iemesliem LMT Dronu centra izveidei pagājušā gada vidū. Pacelt un nolaist bezpilota gaisa kuģus parasti izdodas visiem, bet tikai apmācīti piloti skaidri zina, uz ko koncentrēt uzmanību, kā rīkoties ekstremālās situācijās, un ko darīt tad, ja gaisa kuģis nekustas vai lido prom," pauda Pūķis.

LMT Dronu centrs reģistrēts kā pieaugušo neformālās izglītības iestāde.

Jau vēstīts, ka LMT koncerna apgrozījums 2019.gadā bija 229,008 miljoni eiro, kas bija par 5,9% vairāk nekā gadu iepriekš, bet koncerna peļņa palielinājās par 1,3% un bija 28,962 miljoni eiro. Savukārt koncerna apgrozījums pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, bija 228 miljoni eiro, bet peļņa veidoja 27 miljonus eiro.

LMT reģistrēta 1992.gada janvārī, un tās pamatkapitāls ir 817 000 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. LMT kapitālā 49% pieder "Telia Company" un tās meitasfirmai "Sonera Holding", pa 23% akciju pieder SIA "Tet" un Latvijas Valsts radio un televīzijas centram, bet 5% - SIA "Publisko aktīvu pārvaldītājs "Possessor"". "Telia Company" pieder 49% "Tet" kapitāldaļu, bet Latvijas valstij "Possessor" personā - 51%.

Latvijas valstij pieder 96,14% balsstiesību "airBaltic" kapitālā, bet finanšu investoram, Dānijas uzņēmējam Larsam Tūsenam piederošajam "Aircraft Leasing 1" - 3,86%.