"Maxima" veikalos pērn par 19% audzis pieprasījums pēc Latvijā audzētiem dārzeņiem, augļiem un ogām

Rīga, 11.marts, LETA. Mazumtirgotāja "Maxima Latvija" veikalos pērn par 19% audzis pieprasījums pēc Latvijā audzētiem dārzeņiem, augļiem un ogām, salīdzinot ar 2019.gadu, aģentūrai LETA pavēstīja "Maxima Latvija" komunikācija vadītāja Liene Dupate-Ugule.

Viņa atzina, ka pagājušajā gadā novērojamas pozitīvas pārmaiņas veselīga uztura tendencēs, un par 5% kāpis arī pieprasījums pēc importētajiem dārzeņiem, augļiem un ogām.

"Maxima Latvija" iepirkuma departament direktors Edvīns Lakstīgala atzina, ka straujās izaugsmes iemesli, bet primāri tas ir samazinātās 5% pievienotās vērtības nodokļa likmes faktors Latvijā audzētajiem augļiem, ogām un dārzeņiem.

"Straujo pieprasījuma izaugsmi noteikti ietekmējusi arī labā raža 2019.gadā, kas ļāva padarīt vairākus produktus, piemēram, kāpostus un kartupeļus pieejamus arī 2020.gada pirmajos mēnešos," skaidroja Lakstīgala.

2020.gadā "Maxima" veikalu klientu vidū pirktākie Latvijā audzētie dārzeņi bija kāposti, tomāti, kartupeļi, gurķi un bietes. Savukārt starp iecienītākajiem augļiem un ogām bija Latvijas āboli, dzērvenes, vietējie bumbieri, zemenes un krūmmellenes.

"Maxima Latvija" arī secinājusi, ka srvien iecienītākas kļūst ogas, kuras ir bagātīgas ar C vitamīnu - cidonijas, kam pieprasījums audzis par sešām reizēm. Tāds pats pieprasījuma pieaugums ir bijis arī Latvijā iemīļotam dārzenim - sarkanajam kartupelim.

Tirgotājs sadarbojas ar tādiem vietējiem piegādātājiem kā, piemēram, "Baltijas dārzeņi", "Mūsmāju dārzeņi", "Zelta Ābele", "Zemenes A.R.", kā arī citiem.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Maxima Latvija" 2019.gadā strādāja ar 836,727 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 7,7% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa pieauga par 25,5% un bija 27,496 miljoni eiro. Kompānija "Maxima Latvija" reģistrēta 2000.gada novembrī, un tās pamatkapitāls ir 4,91 miljons eiro.

"Maxima Latvija" vienīgais īpašnieks ir Nīderlandē reģistrētais uzņēmums "Lincoln Land Erste", bet patiesais labuma guvējs ir Nerijs Numavičs. Uzņēmums ir daļa no holdinga kompānijas "Maxima Grupe.