Rīgas pašvaldība saglabās līdzdalību "Rīgas zooloģiskajā dārzā" un "Rīgas siltumā"

Rīga, 9.marts, LETA. Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja šodien atbalstīja pašvaldības līdzdalības saglabāšanu uzņēmumos SIA "Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs" un AS "Rīgas siltums", kas novērtēti kā stratēģiski svarīgi.

Kā norāda Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa, Rīgas zooloģiskais dārzs ir Baltijā vienīgais uzņēmums, kas tik plašā veidā nodrošina Latvijas un pasaules faunas dzīvnieku demonstrēšanu, pasākumu vides aizsardzībā veikšanu, reto un izzūdošo sugu saglabāšanu, sabiedrības izglītošanu par bioloģiskās daudzveidību un tās saglabāšanu, kultūras līmeņa celšanu, jauna uzvedības modeļa veidošanu caur dabas vides izzināšanu un iepazīšanu.

Tādējādi uzņēmums veic komercdarbību stratēģiski svarīgā nozarē, kurā tirgus nav spējīgs nodrošināt sabiedrības interešu īstenošanu.

Uzņēmuma darbības rezultātā tiek gādāts ne tikai par iedzīvotāju izglītību, bet arī veicināta to veselīga dzīvesveida un tūrisma attīstība. Tāpat "Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs" pārvalda īpašumus, kas ir stratēģiski svarīgi pašvaldības teritorijas attīstībai.

Savukārt AS "Rīgas siltums" darbības rezultātā, nozarē, kurā pastāv dabiskais monopols, tiek radīti tādi pakalpojumi, kas ir stratēģiski svarīgi valsts un pašvaldības teritorijas attīstībai un drošībai. Uzņēmuma darbības mērķis ir nodrošināt ilgtspējīgu, efektīvu, drošu un sociāli atbildīgu centralizēto siltumapgādi, vienlaikus veicinot siltumapgādes pieejamību un energopratību.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija SIA "Rīgas nacionālais zooloģiskais dārzs" apgrozījums 2019.gadā bija 3,9 miljoni eiro, bet peļņa 293 900 eiro. Uzņēmums pilnībā pieder Rīgas pašvaldībai.

Savukārt "Rīgas siltums" apgrozījums finanšu gadā no 2018.gada 1.oktobra līdz 2019.gada 30.septembrim, bija 148,688 miljoni eiro, kas ir par 1,9% mazāk nekā gadu iepriekš, bet peļņa samazinājās 2,4 reizes līdz 1,343 miljoniem eiro. 

"Rīgas siltums" ir viens no galvenajiem siltumenerģijas piegādātājiem Rīgā - kompānija pārvada un sadala 76% no visas siltumenerģijas, kas nepieciešama Rīgai. Uzņēmuma akcionāri ir Rīgas dome - 49%, Latvijas valsts - 48,995%, "Enerģijas risinājumi. RIX" - 2% un "Latvenergo" - 0,005%