Būs pieejams tiesas lēmums par pagaidu noregulējumu depozīta sistēmas operatora atlases strīdā

Rīga, 5.marts, LETA. Administratīvajā rajona tiesā šodien būs pieejams spriedums lietā par pagaidu noregulējumu depozīta sistēmas operatora atlases strīdi, aģentūra LETA uzzināja tiesā.

SIA "Nulles depozīts" bija vērsies tiesā ar iesniegums atcelt Valsts vides dienesta (VVD) pieņemto lēmumu depozīta sistēmas ieviešanu uzticēt "Depozīta iepakojuma operatoram", kā arī atzīt līgumu, kas noslēgts starp VVD un "Depozīta iepakojuma operatoru", par spēkā neesošu. Uzņēmums apstrīdējis depozīta sistēmas operatora atlases procedūru kopumā.

VVD pauda pārliecību, ka SIA "Nulles depozīts" iesniegumā tiesā minētie argumenti, apstrīdot depozīta sistēmas operatora atlases procedūru kopumā, ir nepamatoti. VVD ieskatā par nepamatotu uzskatāmas spekulācijas par standarta iepirkuma procedūru piemērošanu sistēmas operatora izvēlei, jo likumdevējs noteicis konkrētu specifisku procedūru operatora izvēlei.

VVD norādīja, ka depozīta sistēmas ieviešanas mērķis nav nodot tiesības vienam operatoram sniegt iepakojuma apsaimniekošanas publisko pakalpojumu un gūt no tā peļņu. Iepakojuma likumā ir noteikts, ka depozīta sistēmas operatoram visa peļņa, ko tas gūst, īstenojot depozīta sistēmu Latvijā, reinvestējama depozīta sistēmas attīstības un darbības efektivitātes nodrošināšanā.

2020.gada oktobrī valdība apstiprināja dzērienu iepakojuma depozīta sistēmas noteikumus. Depozīta sistēma Latvijā sāks darboties 2022.gada februārī. Zināms, ka iepakojuma depozīta sistēmā iekļautās preces veikalu plauktos kļūs par desmit centiem dārgākas, jo tieši tik varēs atgūt, nododot iztukšoto pudeli vai skārdeni.

Dzērienu iepakojumu depozītsistēmas operatora konkursā sacentās divi pretendenti: SIA "Depozīta iepakojuma operators", kas pieder lielākajiem dzērienu ražotājiem, un kompānija "Nulles depozīts", kur īpašniekos savukārt ir atkritumu biznesa pārstāvji.

VVD konkursā lēma dzērienu iepakojumu depozīta sistēmu septiņu gadu periodā uzticēt SIA "Depozīta iepakojuma operators". Uzņēmumam depozīta sistēma jāiedarbina pēc vairāk nekā gada - 2022.gada februārī.

Kompānijas "Depozīta iepakojuma operators" pamatkapitāls ir 112 500 eiro, un tā tika izveidota 2020.gada jūnijā. Kompānijas īpašnieki ir "Alus un dzērienu iepakojuma savienība" (20%), "Coca-Cola HBC Latvia" (20%), "Cēsu alus" (13,33%), "Cido grupa" (13,33%) un "PET Baltija" (13,33%), "Aldaris" (13,33%) un Latvijas Alus darītāju savienība (6,67%), liecina informācija "Firmas.lv".