Ar investīcijām 4 miljonu eiro apmērā "Alūksnes putnu ferma" noslēgs trešās putnu novietnes rekonstrukciju

Rīga, 23.febr., LETA. Ar investīcijām četru miljonu eiro apmērā SIA "Alūksnes putnu ferma" pavasarī noslēgs trešās putnu novietnes rekonstrukciju, aģentūrai LETA pauda uzņēmumā.

Kopumā kopš 2014.gada, kad sākta ražotnes paplašināšana un modernizācija, "Alūksnes putnu ferma" uzņēmuma attīstībā investējusi vairāk nekā 14 miljonus eiro, tostarp četri miljoni eiro investēti attīstības projekta trešajā posmā - trešās putnu novietnes rekonstrukcijā, kas noslēgsies šī gada pavasarī.

Uzņēmumā minēja, ka ražošanas paplašināšanā vērā tika ņemtas gan patērētāju intereses un līdzdalība dzīvnieku labturības jautājumos, gan pieejamie tehnoloģiskie risinājumi, lai nodrošinātu vistām iespēju brīvi pārvietoties. Patlaban, īstenojot kopējā investīciju plāna pirmos divus posmus, uzņēmumā olas tiek ražotas izmantojot metodi "Nr.2: Kūtī dētas olas", kas paredz dējējvistu atrašanos ārpus sprostiem.

"Alūksnes putnu fermas" valdes priekšsēdētājs Hermanis Dovgijs norādīja, ka uzņēmums ir otrs lielākais olu ražotājs Latvijā, kurā patlaban atrodas 290 000 dējējvistu un stundā tiek sašķirotas 30 000 olas, savukārt trešās kūts būvniecība sekmēs vistu skaita pieaugumu līdz 425 000 dējējvistām.

Dovgijs, komentējot uzņēmuma ražošanas procesus, pauda, ka "Alūksnes putnu ferma" vistu uzturēšanā izmanto Latvijā pieejamās izejvielas, tostarp kviešus, savukārt tādus produktus kā kukurūza, soja un saules puķu sēklas uzņēmums importē. Līdztekus, kā norādīja valdes priekšsēdētājs, dējējvistas tiek barotas pēc rūpīgi izstrādātas receptes, kas nodrošina pilnvērtīgu un veselīgu putnu uzturu.

"Ļoti cieši sadarbojamies ar novada vietējiem uzņēmējiem, kas nodrošina personalizētu pieeju - transportēšana, celtniecība, projektēšana, būvmateriālu sagāde, uzturēšana, vietējie zemnieki. Uzņēmumā nodrošinām vairāk nekā 50 darba vietu vietējiem iedzīvotājiem. Pašreiz kūtī dētās olas realizējam ar zīmolu "Oluksne", tādējādi popularizējot arī mūsu pilsētu," piebilda Dovgijs.

"Alūksnes putnu fermas" mātes uzņēmuma holdinga kompānijas "APF Holdings" vadītājs Jurijs Adamovičs skaidroja, ka, neskatoties uz šā brīža izaicinājumiem, tiek plānots un strādāts pie uzņēmuma attīstības un paplašināšanās. Viņš, uzskaitot būtiskākos nozares izaicinājumus, norādīja, ka patlaban olu cenas atrodas desmitgades zemākajā punktā, līdztekus nozarei netiek kompensēta cenu krituma starpība. Tāpat būtisks izaicinājums ir Ukrainas olu imports Eiropas Savienībā (ES).

"Attīstības finanšu institūcijai Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš pauda gandarījumu par dalību "Alūksnes putnu fermas" nākamā attīstības soļa finansēšanā. Viņš piebilda, ka "līdzšinējā sadarbībā, tai skaitā arī sarežģītās situācijās, esam pārliecinājušies par uzņēmuma mērķtiecīgu darbību, gan būtiski palielinot ražošanas apjomus, gan pilnveidojot ražotni un aktīvi darbojoties eksporta tirgos."

Dovgijs norādīja, ka lielākoties uzņēmumā ražotā produkcija tiek realizēta Baltijas valstu tirgū, taču aptuveni 30% no saražotā tiek eksportēti uz vairāk nekā desmit valstīm - Skandināvijas valstīm, Itāliju, Austriju, Portugāli, Franciju, Poliju, Ungāriju. Turklāt nākošo piecu gadu laikā uzņēmuma plāns ir divas reizes paplašināt savu darbības apjomu, taču būtisks ir jautājums par godīgu konkurenci ES, uzsvēra valdes priekšsēdētājs.

"Lai arī kādi ir tirgus apstākļi, olu ražošanas process ir nemainīgs. Mainoties pieprasījumam nav iespējams īsā periodā palielināt ražošanas jaudu, tādēļ savu attīstību plānojam ilgtermiņā," piebilda Dovgijs.

Viņš uzsvēra, ka uzņēmumā ik pēc 16 mēnešiem tiek nomainīts dējējvistu ganāmpulks un vistas, kuras nedzīvo sprostos, ir nepieciešams apmācīt jaunajai dzīvei.

"Tas ir īpašs process, kura laikā ierādām, kur atrodas barība, kur dzēriens, kur dēt olas, lai, pamostoties jaunajās mājās, nav apjukuma," skaidroja Dovgijs.

Tāpat valdes priekšsēdētājs informēja, ka patlaban no divām putnu novietnēm tiek saražoti 85 miljoni olu gadā, bet uzsākot trešās novietnes darbību, saražoto olu apjoms būs aptuveni 115 miljoni gadā.

Pēc "Firmas.lv" pieejamās informācijas, "Alūksnes putnu ferma" reģistrēta 1996.gadā, un tā pamatkapitāls ir trīs miljoni eiro. Uzņēmums finanšu gadā, kas ilga no 2019.gada 1.septembra līdz 31.decembrim, strādāja ar 475 613 eiro apgrozījumu, līdztekus zaudējumiem 359 175 eiro apmērā.

Turpretī finanšu gadā, kas ilga no 2017.gada 1.septembra līdz 2018.gada līdz 31.augustam, "Alūksnes putnu ferma" strādāja ar 2,692 miljonu eiro apgrozījumu un cieta zaudējumus 1,173 miljonu eiro apmērā.

Uzņēmuma vadības ziņojumā minēts, ka 2019.gada pārskata periodā, kas ilga četrus mēnešus, tirgus konjunktūra attiecībā uz olu un graudu cenām sākusi normalizēties, bet, līdz ar ganāmpulka maiņu un ražošanas cikla sākumam raksturīgo mazā izmēra olu īpatsvaru, nav bijis iespējams pilnībā monetizēt pozitīvās tendences un šī iemesla dēļ gads noslēgts ar nelieliem zaudējumiem.

"Alūksnes putnu ferma" pieder holdinga kompānijai "APF Holdings", un tā patiesais labuma guvējs ir Jurijs Adamovičs.